Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

Primele concluzii despre tragedia din Bulgaria. Cu 20 de minute mai devreme, autocarul staționase la o benzinărie

24 Nov. 2021, 13:40
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
24 Nov. 2021, 13:40 // În Lume //  Realitatea.md

Un oficial bulgar a oferit detalii despre posibilele cauze ale accidentului în care 45 de oameni au murit arși într-un autocar, pe o autostrada dintre Sofia și Skopje, capitala Macedoniei de Nord. Se conturează deja modul în care s-a petrecut tragedia.

Vasko Pirgov este expert mecanic în motoare cu ardere internă și secretarul pentru securitate rutieră în Pernik, cel mai apropiat oraș de locul accidentului. El a fost trezit noaptea din somn și chemat la locul accidentului, fiind primul specialist în accidente rutiere ajuns acolo, la câteva zeci de minute după ce autobuzul s-a aprins.

Oficialul bulgar a făcut lumină în ceea ce privește dinamica accidentului. Astfel, autocarul a lovit un separator de metal care despărțea intrarea într-o parcare de prima bandă a autostrăzii, atunci i-a explodat cauciucul din dreapta față, iar semnul care indica bifurcația a zburat la 45 de metri.

Poliția a anunțat că viteza de deplasare în acel moment era de 100 de km/h. Șoferul a încercat să redreseze autovehicolul, a tras de volan stânga, a intrat în parapetul de pe mijlocul șoselei pe care l-a smuls efectiv pe mai bine de 50 de metri și s-a oprit.

„A explodat cauciucul din dreapta față, așa că autocarul se târa, s-a deversat combustibil și pentru că funcționa încălzirea autobuzului, de acolo a izbucnit incendiul. Incendiul a izbucnit din partea din față a autocarului, deoarece partea din spate este aproape conservată.”, a declarat pentru BNT Vasko Pirgov.

Potrivit lui Pirgov, șoferul avea, se pare, bidoane pline cu combustibil (probabil motorină) lângă scaunele din față, ceea ce a provocat o explozie și autocarul a luat foc.

Cu douăzeci de minute mai devreme, autocarul făcuse o pauză la o benzinărie. Suprafața drumului era perfectă, autocarul nu putea aluneca. „Nu există semne de frânare”, a spus Pirgov, care exclude că șoferul ar fi putut adormi, la 20 de minute după ce ieșise din benzinărie. „Bănuiesc că a făcut o greșeală pe drum, a întors brusc volanul, a lovit cauciucul din față de semn și acolo s-a întâmplat tragedia.”, a adăugat el.

Conducea cu peste 100 de kilometri pe oră, ploua, temperatura era în jur de 9 grade, nu erau părți alunecoase, a explicat Pirgov.

„Este foarte posibil ca indicatorul (pentru ‘insula) să lipsească sau șoferul să fi adormit și să nu fi văzut”, a declarat pentru BTV Diana Rusinova de la Centrul pentru Politica Europeană a Transporturilor.

Un alt expert a declarat pentru mass-media bulgară că șoferul a parcurs 350 km de la granița cu Turcia până la locul accidentului în mai puțin de patru ore, făcând o pauză scurtă noaptea, sugerând că mergea cu viteză.

Poliția rutieră bulgară a făcut o mulțime de măsurători la locul accidentului și a ridicat probe, iar cotidianul Blitz scrie că agenții au descoperit o gravă eroare de marcaje pe șosea.

Ofițerii au măsurat nivelul de lumină, care reflecta marcajele atât pe asfalt, cât și pe părțile laterale. Valorile afișate sunt de 23 de unități la un prag minim obligatoriu de 400. Adică, marcajul reflectă lumina de aproximativ 20 de ori sub cerințele reglemetărilor rutiere.

Realitatea Live

28 Nov. 2021, 09:52
 // Categoria: Opinii // Autor:  Iulian Ciocan
28 Nov. 2021, 09:52 // Opinii //  Iulian Ciocan

Iulian Ciocan pentru Europa Liberă

Am văzut că mai mulţi colegi de breaslă scriu despre faptul că primarul Chişinăului Ion Ceban, într-o emisiune televizată, a spus că limba de stat e română. S-au făcut ştiri din chestia asta, unii şi-au exprimat uimirea, alţii şi-au arătat admiraţia. Într-un articol, am citit că, alegând româna, Ion Ceban se distanţează de coechipierul său socialist Igor Dodon, fan al limbii moldoveneşti. Aşadar, s-a vorbit mult despre limba română şi Ion Ceban.

Citeam toate aceste ştiri şi opinii ale colegilor de breaslă şi am avut la un moment dat impresia că s-a făcut din ţânţar armăsar, că se acordă prea multă atenţie unui lucru deloc important. Se pare că noi, jurnaliştii, nu avem uneori despre ce să scriem şi ne agăţăm de orice subiect ca de un colac de salvare.

Iar adevărul e că despre denumirea corectă a limbii de stat s-a discutat şi se discută până la saţietate. Şi aceste discuţii nu i-au convins pe politicienii moldoveni să scrie în Constituţie că limba e română. Or acum sunt probleme nu mai puţin importante: Covidul, scumpirile mai multor produse etc.

În fond, nimic extraordinar nu e în faptul că Ion Ceban a realizat că limba pe care o vorbeşte e română. Nu exclud că şi alţi socialişti îşi dau seama, doar că nu pot să declare asta din motive politice. Cu timpul, tot mai mulţi oameni îşi vor da seama că moldovenească nu există, că există româna. Cu sau fără Ion Ceban. Vreau să spun deci că declaraţia lui Ion Ceban e una care nu schimbă substanţial situaţia. Nu e una revoluţionară. Da, poate fi băgată în seamă şi chiar salutată, dar nu e cazul să facem mare gălăgie. Cred că ar merita să facem mai multe ştiri şi mese rotunde atunci când în Constituţie limba moldovenească va fi înlocuită de limba română…

STOP CADRU Ceban e poliglot! De la un an la altul, primarul de Chișinău vorbește ba limba „moldovenească”, ba română

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală