Curs valutar
 • EUR
  20.3796
  -0.4711%
 • USD
  19.1079
  -0.0628%
 • RUB
  0.3342
  -1.7056%
 • RON
  4.1250
  -0.3758%
 • UAH
  0.6458
  -0.2787%

Primul proiect aprobat unanim de Guvern! Reorganizarea ministerelor, descrisă pe 7 pagini

12 Aug. 2021, 15:34
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
12 Aug. 2021, 15:34 // Actualitate //  Realitatea.md

Primul proiect aprobat unanim în cadrul ședinței Guvernului din 12 august 2021, a doua la număr de când a fost învestit noul Cabinet de miniștri, a fost cel privind restructurarea administrației publice centrale de specialitate. Pe șapte pagini a fost descrisă reorganizarea și în câteva cuvinte, la ședința propriu-zisă – de către viceprim-ministrul Andrei Spînu și totodată ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Astfel, se modifică denumirea Ministerul Economiei și Infrastructurii în Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Ministerul Economiei. Ministerul Economiei va prelua de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale domeniul economie, domeniul infrastructura calității și supravegherea pieței și domeniul tehnologia informaţiei, precum și va fi succesor de drepturi și obligații conexe domeniilor preluate.

Se modifică denumirea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în Ministerul Educației și Cercetării și se reorganizează prin dezmembrare și creare a Ministerului Culturii. Ministerul Culturii va prelua de la Ministerul Educației și Cercetării domeniul cultură și patrimoniu național, iar de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale – domeniul turism, precum și va fi succesor de drepturi și obligații conexe domeniilor preluate.

Se modifică denumirea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în Ministerul Sănătății și se reorganizează prin dezmembrare și creare a Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Ministerul Muncii și Protecției Sociale va prelua de la Ministerul Sănătății domeniul muncă, domeniul protecție socială și domeniul demografie, precum și va fi succesor de drepturi și obligații conexe domeniilor preluate.

Se modifică denumirea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și se reorganizează prin dezmembrare și creare a Ministerului Mediului. Ministerul Mediului va prelua de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare domeniul protecția mediului și schimbări climaterice și domeniul resurse naturale, precum și va fi succesor de drepturi și obligații conexe domeniilor preluate.

Totodată, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va prelua de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare domeniul dezvoltare regională și domeniul planificare spațială, precum și va fi succesor de drepturi și obligații conexe domeniilor preluate.

Este de menționat că au rămas nereorganizate Ministerul Finanțelor și Ministerul Economiei.

Realitatea Live

26 Mai 2022, 19:24
 // Categoria: În Lume // Autor:  Victoria Laur
26 Mai 2022, 19:24 // În Lume //  Victoria Laur

Organizațiile cecene care pledează pentru drepturile omului și blogherii locali anunță că bărbații din regiune ar fi răpiți pentru a fi trimiși în Ucraina. Aceștia sunt nevoiți să semneze un contrat, iar în caz contrat se folosesc amenințări cu închisoarea.

În închisorile ilegale din regiune ar fi ținute sute de persoane, notează RFE. Asociația pentru drepturile omului „Vayfond” a declarat că recent a primit zeci de apeluri de la locuitorii Ceceniei, care au anunțat că sunt forțați să meargă la război. Printre cei forțați să devină voluntari se numără și persoanele cu dizabilități sau funcționari.

„Ei și familiile lor sunt amenințați, obligându-i să semneze actele. Deși nu au vrut categoric să meargă la război, este împotriva voinței lor. Mai mult, în caz de vătămare sau deces, în acte sunt indicate sume extrem de mici, nu cele pe care le anunță propaganda”, afirmă reprezentanții organizației.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Deși există mai multe cazuri, puține persoane cer ajutor organizațiilor care se ocupă de protecția drepturilor omului. Între timp, liderul regiunii, Ramzan Kadîrov, publică regulat imagini în care arată cum trimite soldații la luptă și se laudă pe rețelele de socializare cu „succesele” lor, deși mărturiile localnicilor ucraineni indică faptul că aceștia comit atrocități.

Mai mult, conform spionajului britanic, Kadîrov ar fi cel care controlează personal desfășurarea trupelor. Totodată, vărul lui ar fi fost trimis în Mariupol, unde are lor de comandant militar.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală