Circa 90% din populația din stânga Nistrului sunt cetățeni ai Republicii Moldova, susține vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, precizând că 70% din comerțul regiunii este cu UE.
Oficialul menționează că reintegrarea socială a populației a început în 2013. În opinia sa, fenomenul este foarte important pentru Republica Moldova, deși pare a fi invizibil.
„În 2013, odată cu liberalizarea regimului de vize, s-a produs o pașaportizare masivă a populației din regiunea transnistreană. Odată cu anul 2013 s-a început un proces de reintegrare socială, invizibil, dar foarte important”, afirmă Serebrian.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
În același timp, responsabilul de la Guvern consideră că pentru unele probleme, de exemplu cele legate de fermierii din Dubăsari și autorizația de mediu pentru uzina metalurgică de la Rîbnița, soluțiile identificate de Chișinău au impact pentru termen scurt.
Serebrian mai consideră că după invazia rusă în Ucraina, problema transnistreană a ajuns în gura presei internaționale și a oficialilor străine mai mult decât oricând. Vicepremierul este de părerea că aceasta nu a fost abordată la fel de mult nici măcar în 1992.