Curs valutar
 • EUR
  21.4838
  0%
 • USD
  17.8399
  0%
 • RUB
  0.2391
  0%
 • RON
  4.3609
  0%
 • UAH
  0.6431
  0%

Procuratura Generală, în dezacord cu ultimele decizii ale magistraților privind eliberarea lui Ulanov, Jardan și Tertea

26 Mart. 2021, 11:27
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Maxim Pulber
26 Mart. 2021, 11:27 // Actualitate //  Maxim Pulber

Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, i-a eliberat ieri sub control judiciar pentru 30 de zile pe deputații Partidului „Șor”, Denis Ulanov și Petru Jardan, dar și pe magistrata Maria Tertea, pentru 60 de zile, reținută luni în flagrant pentru „trafic de influență” după ce a pretins de la un agent economic bani pentru a interveni pe lângă alți colegi de-ai săi să adopte o soluție favorabilă într-un dosar civil. În urma acestor decizii, Procuratura Generală anunță că va întreprinde toate măsurile pentru investigarea, finalizarea și expedierea în judecată, în cel mai scurt timp, a acestor cauze penale, dar vorbește despre „impedimentele serioase” pe care le întâmpină în cadrul „urmăririi penale a fraudei bancare, dar și altor cazuri de criminalitate gravă”.

Conform unei declarații publice lansate de Procuratura Generală, „aceste exemple, deopotrivă cu multe altele despre care am semnalat constant, vin să reconfirme mesajele noastre anterioare, prin care am informat societatea, organele supreme ale statului, partenerii de dezvoltare, instituțiile internaționale despre starea de fapt din justiție și impedimentele serioase pe care le avem în cadrul urmăririi penale a fraudei bancare, dar și altor cazuri de criminalitate gravă”.

În context, procurorii anunță că dispun de material probant solid pe toate cazurile în care solicită aplicarea arestului preventiv, acesta fiind pus doar la dispoziția judecătorilor pentru a emite soluții adecvate. Totodată, PG se detașează și nu va prelua „tacticile predecesorilor (denigrarea imaginii învinuiților, scurgerile controlate în presă a datelor din anchete, intimidarea judecătorilor etc.), pentru influențarea magistraților la adoptarea unor decizii în favoarea acuzării”.

„Procuratura va contesta de fiecare dată și doar pe căi legale, toate soluțiile instanțelor de judecată, care vin în contradicție cu probatoriul și legea. Examinăm minuțios argumentele invocate de partea apărării și magistrați, și suntem hotărâți să ne continuăm activitatea în strictă conformitate cu atribuțiile și responsabilitățile legale”, se mai indică în declarația Procuraturii Generale.

Nu în ultimul rând, PG anunță că va continua să depună „toate eforturile pentru investigarea obiectivă a dosarelor, indiferent de tentativele insistente ale unora de a zădărnici acest proces ireversibil” și va întreprinde „toate măsurile pentru investigarea, finalizarea și expedierea în judecată, în cel mai scurt timp, a acestor cauze penale”.

Realitatea Live

Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 7 mai 2021
Declarațiile președintelui Maia Sandu, după ce a primit vaccinul anti-COVID
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, își administrează prima doză de vaccin „AstraZeneca”, împotriva COVID-19
„Dacă rămân acasă, merg la…” Eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Asociația Obștească „Garda Tânără” organizează „Valsul Victoriei”
Conferință de presă organizată de președintele Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a CMC, Vasili Chirtoca
Masa rotundă aniversară „Academicianul, compozitorul, dirijorul Gheorghe Mustea – 70 de ani de la naștere”
Președintele Maia Sandu, în dialog cu diaspora din Spania și Portugalia
Prezentarea publică a conceptului de proiect „Green Safety Corridor in Chisinau” (bd. Dacia, tronsonul str. Hristo Botev – bd. Traian)
08 Mai 2021, 17:58
 // Categoria: În Lume // Autor:  Daniel Hacina
08 Mai 2021, 17:58 // În Lume //  Daniel Hacina

Liderii UE vor lua în considerare la summitul Consiliului din 25 mai politica față de Rusia și subiectul Brexitului. Acest lucru a fost anunțat astazi de către președintele francez Emmanuel Macron în timpul unui summit informal al UE ținut Porto (Portugalia). Discursul liderului francez a fost difuzat de către serviciul de presă al Consiliului European.

„Pe lângă agenda principală, am atins astăzi alte subiecte, la care vom reveni la summitul din 25 mai. Acestea sunt, în special, Rusia și Brexit”, a spus Macron.

Comentând întâlnirea liderilor UE de la Porto, Macron a menționat că „participanții se află în stadiul pregătirii dezvoltării unei strategii europene de combatere a pandemiei”.

„Aceasta este o mișcare comună, în ciuda faptului că este posibil să avem o viziune diferită asupra anumitor probleme”, a spus el.

Răspunzând la o întrebare despre motivele absenței cancelarului german Angela Merkel și a altor lideri europeni din Portugalia, Macron și-a exprimat opinia că „acest lucru se datorează restricțiilor cauzate de pandemie și programului politic intern”.

 
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile