Biroul Politici de Reintegrare a dezaprobat hotărârea exponenților de la Tiraspol de a extinde până la 15 mai 2021 perioada regimului de carantină, cu îngrădirea liberei circulații a cetățenilor. În același timp, Biroul Politice de Reintegrare a menționat că manifestă solidaritate cu numărul masiv de cetățeni de pe ambele maluri ale Nistrului care se află în imposibilitatea de a avea acces la servicii vitale, locuri de muncă, localități de baștină/ domiciliere, respectiv, sunt limitați în realizarea dreptului inalienabil la libera circulație pe întreg teritoriul țării, restrâns în mod arbitrar de către Tiraspol, sub pretinsul pretext al gestionării crizei epidemiologice și a evitării riscurilor de infectare.
Potrivit Biroului, de la începutul pandemiei, vicepremierul pentru reintegrare a înaintat câteva demersuri prin intermediul reprezentanților politici și a lansat apeluri de implicare prin toate platformele de dialog cu mediatorii și observatorii în formatul de negocieri „5+2” și cu partenerii internaționali ai Republicii Moldova.
„Cu părere de rău, reacțiile corespunzătoare din partea Tiraspolului lipsesc, situația drepturilor omului e foarte precară, retorica de confruntare și de acuzare nefondată a autorităților moldovenești este neîncetată, iar ocrotirea sănătății populației necesită intervenții imediate și comune, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și cu hotărârile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică”, este menționat în comunicat.
Totodată, Biroul Politici de Reintegrare insistă asupra necesității deblocării necondiționate a liberei circulații a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.
„Cu excluderea abordărilor discriminatorii, garantarea protecției drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, respectarea regulilor și normelor de securitate sanitar-epidemiologică, consolidarea măsurilor de încredere între oamenii de pe ambele maluri și eliminarea obstacolelor neîndreptățite”.
Realitatea.md amintește că restricțiile în calea liberei circulații a mai multor categorii de cetățeni, durează de mai bine de un an, fiind instituite și prelungite din 17 martie 2020 până în prezent.