Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0.171%
 • USD
  17.7371
  0.0113%
 • RUB
  0.2404
  0.1248%
 • RON
  4.0641
  0.155%
 • UAH
  0.6510
  0.1997%

Producătorii agricoli sunt expuși unui șir de provocări, secretar de stat de la Agricultură

03 Iun. 2021, 21:13
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
03 Iun. 2021, 21:13 // Societate //  Cristina Vlah

Producătorii agricoli sunt expuși unui șir de provocări ce au impact direct asupra rezultatelor din sector. În contextul actual, tindem să ne orientăm spre modernizarea și implementarea tehnicilor prin prisma experiențelor altor state dezvoltate.

Această declarație aparține secretarei de Stat a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Tatiana Nistorică, și a fost expusă în cadrul ședinței comune a reprezentanților Ministerului cu reprezentanții Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), informează Realitatea.md

În cadrul ședinței, secretara de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a enumerat factorii care influențează creșterea sau stagnarea sectorului agricol, precum și prioritățile actuale înscrise pe agenda Guvernului în domeniul agro-industrial.

„Totuși, principalele provocări de influență majoră sunt: nivelul scăzut de dezvoltare a sectorului de procesare a producției agricole; necesitatea stringentă de revitalizare a sectorului zootehnic, capabil să asimileze materia primă și să stopeze degradarea terenurilor agricole; vulnerabilitatea înaltă la schimbările climatice și suprafețe reduse cu soiuri și varietăți de culturi cu valoare adăugată; suprafețe reduse a terenurilor irigate și asigurarea insuficientă cu apă de calitate pentru irigare; insuficiența specialiștilor calificați; discrepanța dintre cercetare, inovare și sectorul real; existența suprafețelor neacoperite de protecție antigrindină și necesitatea creșterii eficienței sistemului antigrindină”, a declarat Tatiana Nistorică.

În aceeași ordine de idei, secretarul de Stat a menționat că, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) reprezintă un pilon principal în dezvoltarea sectorului agricol din țara noastră, prin prisma proiectelor aflate în derulare.

Menționăm, în prezent, în țara noastră, cu suportul FAO sunt în derulare șase proiecte:

–         Proiectul „Suport pentru îmbunătățirea sistemului statisticii agricole”;

–         Consolidarea capacităților instituționale ale MADRM  în scopul coordonării și implementării politicii de promovare a produselor agroalimentare moldovenești;

–         Consolidarea capacităților micilor producători de pomușoare;

–         Evaluarea comprehensivă a culturilor agricole și elaborarea răspunsului durabil la secetă;

–         Crearea unui mediu de politici ce ar permite managementul integrat al resurselor naturale și implementarea unei abordări integrate pentru a atinge neutralitatea degradării terenurilor în Moldova;

–         Integrarea adaptării în procesele de planificare în vederea reducerii vulnerabilității la schimbările climatice la nivel local și central în sectorul agricol al Republicii Moldova.

Realitatea Live

02 Dec. 2021, 22:03
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
02 Dec. 2021, 22:03 // Actualitate //  Realitatea.md

Partidul „ȘOR” cheamă mâine, la ora 11:00, la un protest de amploare în fața Judecătoriei din Bălți, unde va fi examinată decizia CEC de eliminare din cursa electorală a Marinei Tauber. Într-o adresare video, Ilan Șor i-a îndemnat pe bălțeni să iasă în stradă pentru a-și apăra votul, viitorul și dreptul de a alege. Potrivit lui, decizia de miercuri a CEC este nimic altceva decât un act de vandalism împotriva statului de drept și democrației.

„Stimați bălțeni, vă îndemn ca mâine, la 11:00, să veniți în fața Judecătoriei din Bălți, de pe strada Hotin 43, nu ca să o susțineți pe Marina Tauber, pe mine sau Partidul „ȘOR”, dar ca să susțineți dreptul dumneavoastră de a alege primarul pe care îl doriți voi, dar nu pe cel care vi-l bagă pe gât Maia Sandu. Îi îndemn pe toți locuitori țării care nu sunt indiferenți să vină să lupte pentru democrație. Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Bălți, mâine ar putea să se întâmple peste tot în țară. Această liftă și-a ieșit din minți, a întrecut toate granițele, regimul a turbat”.

Ilan Șor a mai adăugat că vineri, la Bălți, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova.

„Maia Sandu le-a interzis locuitorilor din Bălți dreptul de a alege, a spus un mare „NU” democrației din Republica Moldova. Maia Sandu i-a pedepsit pe oamenii care au votat un candidat pe care nu și l-a dorit, un candidat incomod pentru ea.  Miercuri, gașca de hoți ai Maiei Sandu au anulat libertatea în Republica Moldova. Noi trebuie să oprim acest dezmăț. Mâine, la ora 11:00, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova. Mâine se va decide dacă alegătorii din Bălți au dreptul să-și aleagă singuri viitorul primar al orașului sau vor fi obligați să o asculte pe Maia Sandu și pe această gașcă de bandiți din PAS”, a adăugat Ilan Șor.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală