Reglementarea și controlul organismelor modificate genetic va fi o sarcină de bază în viitorul apropiat în țara noastră, iar responsabilitatea va fi pe umerii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat în prima lectură astăzi, 4 mai de către Parlament, în cadrul ședinței plenare, cu votul a 54 de deputați.
Modificările legislative propuse prevăd armonizarea cadrului național de reglementare în domeniul securității biologice și al controlului organismelor modificate genetic cu prevederile legislației europene.
Documentul stabilește măsurile de precauție în vederea prevenirii, supravegherii și detectării practicilor de utilizare a organismelor modificate genetic, ceea ce, potrivit autorilor, va permite asigurarea protecției sănătății oamenilor și a mediului. Odată cu intrarea în vigoare a acestui proiect de lege, va exista posibilitatea de a restricționa sau de a interzice cultivarea organismelor modificate genetice pe teritoriul Republicii Moldova sau în anumite zone.
Astfel, proiectul de lege stabilește cadrul normativ și instituțional, necesar desfășurării activităților de obținere, testare, utilizare, comercializare, dar și operațiunilor de import și de export a organismelor modificate genetic.
În document mai sunt stipulate competențele Comisiei naționale pentru securitate biologică și ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor în ceea ce privește introducerea și plasarea pe piață a organismelor modificate genetic. În acest sens, un rol important îi va reveni și Agenției de Mediu, care va elibera autorizațiile și va monitoriza circulația acestor produse.
Documentul urmează să fie propus spre examinare în lectură finală în plenul Parlamentului.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!