Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

Profilul candidaților la parlamentare. „Au întinerit” și au devenit mai școliți. Ce alte caracteristici au pretendenții

22 Iun. 2021, 18:09
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
22 Iun. 2021, 18:09 // Politica //  Petru Beregoi

Cele 22 de partide politice și-au format listele electorale cu pretendenții la mandatul de deputat preferând concurenți mai tineri, cu o pregătire și experiență profesională, care ar putea da roade în viitorul Parlament. De această opinie este director executiv al Asociației ADEPT, Igor Boțan, exprimată în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Un motiv pentru care listele electorale ale concurenților „au întinerit” ar fi faptul că s-a modificat legislația națională, inclusiv creșterea numărului femeilor pe liste.

„Cu certitudine au întinerit candidații. Dacă facem o analiză atentă a listelor de candidați, observăm că vârsta medie a coborât, vedem că prevederile legislației care sunt impuse fac ca mai multe doamne să fie reprezentate în listele de candidați. Legea din 2016 impune ca în fiecare listă de candidați să fie reprezentate cel puțin 40% de femei sau bărbați și în fiecare 10 candidați trebuie să fie cel puțin 4 reprezentanți de un gen sau altul. Asta înseamnă că în viitorul Parlament cel mai probabil vom avea, să sperăm, cel puțin, 40% de doamne. Niciodată nu am avut acest număr și aceasta este noutatea cea mai mare pentru listele de candidați”, a spus Boțan.

Totodată, directorul Asociației ADEPT a menționat că, din punct de vedere profesional listele candidaților electorali sunt reprezentate adecvat, iar cel mai mult se regăsesc persoane cu studii și activitate profesională în domenii precum drept, economie, administrare și management, inginerie, medici etc.

„Cei mai mulți sunt juriști, economiști, manageri, ingineri, medici. Din punct de vedere profesional, spectrul este reprezentat adecvat. Deci, atunci când se vor forma Comisiile parlamentare, putem spune că experții în anumite domenii vor fi reprezentați în aceste comisii. Concurenții electorali tind să aibă reprezentarea tuturor segmentelor sociale, iar dacă luăm în considerare faptul că democrațiile moderne sunt democrații reprezentative, o astfel de selecție a candidaților chiar corespunde însuși acestui model de democrație reprezentativă. Acest lucru trebuie salutat, din punctul meu de vedere”, consideră directorul ADEPT.

Totuși, Igor Boțan a constatat că, există și unele carențe depistate în procesul de elaborare a listelor electorale de către partidele politice. Expertul face trimitere la faptul că majoritatea partidelor s-au axat pe oameni din Chișinău, iar regiunile Moldovei sunt reprezentate mai slab în liste.

„Aici există cea mai mare problemă din punctul de vedere al listelor de candidați, pentru că majoritatea absolută a candidaților sunt din Chișinău, regiunile sunt reprezentate mult mai slab, iar dacă ne referim la reprezentarea localităților urbane și a celor rurale, atunci lucrurile stau strâmb, trebuie să recunoaștem. Mai cu seamă că Republica Moldova, numită peiorativ „satul Europei”, are cei mai mulți cetățeni care locuiesc la sate. Deci, proporția celor care locuiesc în localitățile rurale este mai mare decât a celor care locuiesc în localitățile urbane, iar reprezentarea va fi tocmai inversă. Aici se încalcă acest principiu, dar, mă rog, parlamentul trebuie să fie completat cu cadre competente, în primul rând, și acest lucru este de înțeles”, a mai adăugat Igor Boțan.

Amintim că, la alegerile parlamentare anticipate s-au înscris 22 de partide politice și un candidat independent.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 12:28
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
03 Aug. 2021, 12:28 // Economie //  Realitatea.md

Fondului Monetar Internațional a aprobat cea mai mare injecție de resurse din istorie, 650 de miliarde de dolari menite să ajute țările să facă față creșterii datoriilor și consecințelor pandemiei COVID-19.

Crearea activelor de rezervă – cunoscute sub numele de drepturi speciale de tragere – este prima de la cele 250 de miliarde de dolari emise chiar după criza financiară mondială din 2009.

Directorul general Kristalina Georgieva facturează decizia FMI drept „un vaccin pentru lume” care va contribui la creșterea stabilității economice globale. Alocarea va intra în vigoare pe 23 august, a declarat FMI.

„Alocarea va aduce beneficii tuturor membrilor, va răspunde nevoii globale pe termen lung de rezerve, va crește încrederea și va favoriza reziliență și stabilitatea economiei globale”, a spus Georgieva. „Va ajuta în special cele mai vulnerabile țări care se luptă să facă față impactului crizei COVID-19”.

Rezervele sunt alocate tuturor celor 190 de membri ai FMI proporțional cu cota lor, iar aproximativ 70% vor merge către grupul celor mai mari 20 de economii, cu doar 3% pentru țările cu venituri mici.

În ansamblu, 58% din noile resurse financiare se îndreaptă către economiile avansate, cu 42% pentru economiile emergente și în curs de dezvoltare. Deci, din cei 650 de miliarde de dolari, aproximativ 21 de miliarde de dolari se îndreaptă către țările cu venituri reduse și 212 miliarde de dolari către alte piețe emergente și țări în curs de dezvoltare, fără a lua în calcul China, potrivit calculelor Departamentului Trezoreriei SUA.

Realocarea va fi crucială pentru a ajuta țările din Africa, pentru care doar emisiile de DST sunt alocate în jur de 33 de miliarde de dolari. Franța s-a angajat să realoceze o parte din DST-urile sale pentru țările de pe continent.

„Țările în curs de dezvoltare au nevoie de mai mult ajutor pentru a trece dincolo de criză”, a declarat Eric LeCompte, directorul executiv al Jubilee USA Network. „Țările bogate primesc majoritatea acestor rezerve de urgență și trebuie să le doneze țărilor în curs de dezvoltare”.

Potrivit informațiilor, Moldova ar urma să primească 234 milioane de dolari, scrie Mold-Street.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate