Curs valutar
 • EUR
  20.8854
  0.2897%
 • USD
  17.6569
  0.0782%
 • RUB
  0.2430
  0.4938%
 • RON
  4.2200
  0.2844%
 • UAH
  0.6628
  0.0604%

Profitul giganților tehnologici crește pe măsură ce boom-ul pandemiei continuă. Ce venituri înregistrează companiile

28 Iul. 2021, 10:31
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Mădălina Sorokovsky
28 Iul. 2021, 10:31 // Sci-tech //  Mădălina Sorokovsky

Giganții tehnologiei au raportat profituri în creștere, pe măsură ce consumatorii și-au modernizat dispozitivele pe timp de pandemia de COVID-19. Profiturile Apple aproape s-au dublat la 21,7 miliarde de dolari (15,6 miliarde de lire sterline) în cele trei luni până la 30 iunie, deoarece clienții cumpărau gadgeturi de ultimă generație, scrie BBC News.

În același timp, Microsoft a înregistrat un profit de 16,5 miliarde de dolari, în creștere cu 47% de la an la an, datorită cererii de servicii cloud și jocuri. Analiștii au avertizat că cifrele ar putea duce la apeluri la reducerea companiilor de tehnologie.

Compania-mamă Google, Alphabet, a raportat, de asemenea, marți că vânzările și profiturile trimestriale au crescut la niveluri record. Aceasta s-a datorat în mare măsură creșterii cheltuielilor pentru publicitatea online, destinată clienților care au rămas „blocați” în case și au fost nevoiți să apeleze la cumpărăturile online, din cauza restricțiilor.

Platforma YouTube, a raportat că veniturile din publicitate au crescut la 7 miliarde de dolari timp de trei luni, în comparație cu 3,81 miliarde de dolari într-o asemenea perioadă din anul precedent.

Șeful gigantului motoarelor de căutare, Sundar Pichai, a spus că a existat o creștere a activității online în multe părți ale lumii și sunt mândri că serviciile acestora au ajutat atât de mulți consumatori și companii. 

Directorul financiar principal al companiei, Ruth Porat, a declarat că veniturile, care au atins 61,9 miliarde de dolari, reflectă, de asemenea, „activitatea crescută a consumatorilor online”, pe măsură ce unele economii se recuperează de la pandemia de coronavirus.

Între timp, vânzările record ale companiei Apple au fost stimulate de creșterea achizițiilor iPhone, precum și de abonamentele digitale pentru serviciile sale de streaming TV și muzică.

„În acest trimestru, echipele noastre s-au bazat pe o perioadă de inovație de neegalat prin partajarea de noi produse puternice cu utilizatorii noștri, într-un moment în care utilizarea tehnologiei pentru a conecta oamenii de pretutindeni nu a fost niciodată mai importantă”, a spus directorul executiv Tim Cook.

Gigantul tehnologic din California a ales, de asemenea, China drept piața sa cu cea mai rapidă creștere, unde consumatorii au achiziționat accesorii precum Apple Watch și cel mai recent model de iPhone 12, care se poate conecta la rețele wireless 5G mai rapide.

Microsoft a mai spus marți că vânzările din al patrulea trimestru au fost determinate de cererea de computere personale, care include software Windows, precum și noile sale console Xbox,  chiar dacă vânzările de conținut Xbox au scăzut ușor.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 18:06
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Cosoi
16 Sept. 2021, 18:06 // Economie //  Petru Cosoi

Entuziaști și motivați să îmbunătățească procesele și produsele din sectorul financiar-bancar, mai multe startup-uri din țară au participat la programul Fintech Moldova 2021, lansat de Startup Moldova, în parteneriat cu MAIB și Mastercard și cu suportul USAID și al Suediei, în cadrul proiectului Tekwill.

Mary Nemciuc, manageră de programe antreprenoriale, TEKWILL:  „Pe măsură ce domeniul IT propulsează inovația, procesele și schimbă paradigmele, crește considerabil și necesitatea produselor noi, care oferă soluții viabile în procesul de tehnologizare a serviciilor din sfera financiar-bancară. Pentru o mai bună înțelegere a necesităților pieței, am identificat un partener privat de încredere, interesat de astfel de soluții, gata să vină cu suport, pilotare și integrare. De aceea, suntem recunoscători implicării partenerilor MAIB și Mastercard în dezvoltarea Verticalei FinTech 2021, care detectează problemele cu care se confruntă companiile bancare și furnizează soluții IT relevante pentru rezolvarea lor.”

Pe parcursul câtorva luni tinerii au lucrat asupra ideilor inovatoare în cadrul primelor două etape ale programului – Hackathon și Accelerator. Cele mai bune 11 startup-uri au fost selectate pentru a trece la nivelul următor de pilotare. Timp de 3 luni, în cadrul Acceleratorului, participanții au avut parte de sesiuni de mentorat și consultanță din partea mentorilor și experților din domeniu, au avut acces la o rețea extinsă de business din domeniul financiar-bancar, au obținut cunoștințe noi și au interacționat cu viitorii clienți, pentru a beneficia de potențiale investiții și informații despre modul în care corporațiile pot susține o inițiativă locală.

Evgeny Frolov, senior startup tracker: „În calitate de senior tracker, sunt mândru că, bazându-ne pe feedbackul de la sfârșitul programului, trackerii au fost desemnați ca unul dintre principalele instrumente eficiente și valoroase acceleratorului. Nu a fost un parcurs simplu, acesta solicită întotdeauna investiții de emoții, timp și cunoștințe, dar este și o experiență extraordinară pentru a sprijini fondatorii în călătoria lor către succes. Sunt bucuros să vă anunț că startup trackers activează acum, în mod deschis, pe piața moldovenească și pot ajuta toate startup-urile locale să ajungă la victorie!”.

În cadrul Acceleratorului au fost dezvoltate 9 soluții, care urmează a fi analizate de MAIB pentru a fi implementate în scopul facilitării proceselor de afaceri în cadrul băncii și pentru a aduce valoare clienților existenți, dar și celor potențiali din sectorul financiar-bancar.

Aliona Stratan, Prim-vicepreședinte MAIB:Programul de accelerare a avut drept scop de a ajuta startup-urile să-și valideze ideile și să creeze produse, precum și să construiască o relație de suport între MAIB și fiecare dintre aceste startup-uri. Experiența a fost una nouă și pentru noi, provocând persoanele responsabile de produse din cadrul băncii să gândească altfel modul de a construi parteneriate. Contăm pe faptul, ca această primă experiență va continua, facilitând dezvoltarea ecosistemului de parteneriate ale MAIB în beneficiul clienților noștri, dar și a ecosistemului fintech din Republica Moldova”.

La finalul acceleratorului, au avut loc două zile de Demo Day, în care participanții și-au prezentat produsele dezvoltate pe parcursul programului.

Programul FinTech 2021 se va încheia cu o conferință, în luna octombrie, la care vor participa experți, startup-uri și toți cei asociați industriei financiare. În cadrul evenimentului, vor fi discutate provocările industriei, nevoile consumatorilor și potențialul soluțiilor fintech, pentru a construi noi modele de afaceri prin care băncile, companiile din domeniul serviciilor financiare și alți jucători de pe piață ar putea oferi cele mai bune servicii clienților și partenerilor de business.

P.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române