Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

Proiectul „Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu” s-a încheiat. A durat 18 luni

28 Sept. 2021, 18:03
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
28 Sept. 2021, 18:03 // Actualitate //  Valentina Buză

În cadrul proiectului transfrontalier „Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu”, implementat în perioada aprilie 2020- septembrie 2021 în patru raioane din Republica Moldova și trei județe din România, au fost oferite servicii de calitate mai multe servicii.

Mai exact, proiectul dirijat de Asociația Obștească „Copil, Comunitate, Familie” și Fundația „Star of Hope România” și-a propus să ofere servicii de sănătate mai calitative familiilor cu copii cu vârsta până la trei ani și femeilor însărcinate în ultimul trimestru și de a reduce potențiale riscuri sociale și îmbolnăviri care ar putea fi prevenite.

Astfel, 133 de lucrători medicali din peste 60 de localități rurale și urbane și-au îmbunătățit abilitățile în domeniul identificării timpurii a tulburărilor de dezvoltare, dizabilităților și a altor probleme de sănătate fiind îndrumați de către mentorii din cadrul proiectului.

„Rolul nostru în calitate de mentor a fost să ghidăm asistentele medicale pentru a-și îmbunătăți abilitățile de monitorizare a dezvoltării copilului și identificării timpurii a posibilelor întârzieri de dezvoltare și suportul părinților cu recomandări în baza modelului Reabilitării bazate pe Comunitate în caz de depistare a unor întârzieri. Ne bucurăm că asistentele medicale au apreciat intervenția noastră atât a întâlnirilor fizice, cât și online.”, a transmis Natalia Făureanu, mentor A.O Copil, Comunitate, Familie.

Părinții/îngrijitorii copiilor de 0-3 ani, precum și femeile însărcinate în ultimul trimestru de sarcină au primit informații referitor la dezvoltarea copilului, atașament, vaccinare, comunicarea cu copilul, măsuri de prevenire a cazurilor de violență în familie etc. prin intermediul emisiunilor TV și a broșurilor oferite în cadrul proiectului.

„Prin acțiunile proiectului am ajuns la 1940 copii de vârsta fragedă și 140 femei însărcinate în ultimul trimestru de sarcină. Am ajuns la ei prin acțiuni directe cu părinții (vizite la domicili, informare prin broșuri și emisiuni TV), prin susținerea asistentelor medicale (instruire, vizite de mentorat, donație de echipament medical). Totodată, am colaborat cu autoritățile din toate aceste 7 regiuni la toate nivelurile. Mulțumim tuturor pentru implicare și dedicație”, a menționat Ala Nosatîi, coordonator vizite la domiciliu, manager de program A.O. Copil, Comunitate, Familie.

De asemenea, 74 specialiști din domeniul medical au avut posibilitatea de a participa la vizitele de studiu în ambele țări, precum și la o școală de vară în cadrul cărora și-au împărtășit experiența și au preluat lucruri noi.

„Una dintre lecțiile învățate: prin cooperare, prin împărtășirea bunelor practici între parteneri, putem avea rezultate care să dăinuie și după finalizarea proiectului. Din această perspectivă, inițierea și consolidarea rețelei transfrontaliere de specialiști din zona socio-medicală poate fi un pod între acest proiect și viitoare intervenții. Proiectul implementat are capacitate de replicare și în alte comunități” a spus Gabriela Răducanu, director programe Fundația Star of Hope România.

De menționat că, evenimentul de totalizare a proiectului a avut loc în format hibrid, prin prezența fizică a participanților din Republica Moldova și prezența online a participanților din România.

Realitatea Live

27 Oct. 2021, 08:52
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
27 Oct. 2021, 08:52 // Sci-tech //  Realitatea.md

Constructorul auto Tesla a atins la începutul săptămânii capitalizarea de o mie de miliarde de dolari, după ce acțiunile sale au crescut cu 13% pe bursă. Titlurile au urcat după ce compania de închiriere de mașini Hertz a anunțat că va face o comandă de 100.000 de automobile Tesla până la finalul anului 2022.

Comanda în sine valorează 4,4 miliarde de dolari, echivalentul a 6% din veniturile pe care Tesla le estimează pe acest an, însă simbolizează faptul că mașinile electrice devin tot mai comune.

Cu această capitalizare de un trilion de dolari, Tesla intră într-un club extrem de exclusivist, în care mai fac parte Apple, Alphabet – holdingul care deține Google, Amazon, Microsoft și Saudi Aramco – gigantul petrolier de stat al Arabiei Saudite.

Și Facebook a fost în acest grup, dar acțiunile sale au scăzut recent ca urmare a dezvăluirilor din presă, potrivit cărora compania nu ia măsuri împotriva efectelor dăunătoare ale dezinformărilor.

Tesla este de departe cel mai valoros producător auto, cel mai apropiat rival fiind grupul Toyota, cu o valoare bursieră de 282 de miliarde de dolari.

Avere de 288 de miliarde de dolari pentru Musk

Odată cu creșterea valorii acțiunilor Tesla, averea lui Elon Musk – directorul general al Tesla – a crescut cu 36,2 de miliarde de dolari, până la 288,6 de miliarde de dolari, cea mai mare creștere de o zi din istorie.

Spre comparație, Musk are acum o avere mai mare decât capitalizarea cumulată a rivalelor General Motors (83,9 miliarde de dolari) și Ford (62,8 miliarde).

Următorul clasat în top este Jeff Bezos, fondatorul Amazon, cu o avere estimată la 192,6 miliarde de dolari.

Tesla Model 3, cea mai vândută mașină din Europa

Separat, Tesla Model 3 a devenit cea mai populară mașină în Europa luna trecută, incluzând aici și modelele clasice, pe benzină și motorină, potrivit companiei de cercetare JATO Dynamics.

Vânzările Tesla Model 3 au crescut cu 58% față de anul trecut, până la 25.000 de unități în Europa, depășind cele 18.200 de livrări pentru modelul Renault Clio, al doilea clasat în top.

Concurență acerbă

Pe lângă Tesla, în domeniul mașinilor electrice mai activează și startup-uri americane, precum Lucid Motors, Fisker, dar și companii chineze, ca Nio, Xpeng și Li Auto.

La acestea se adaugă producătorii clasici, precum General Motors, Ford, Volkswagen sau Daimler, care au acum modele electrice în ofertă și investiții masive în plan.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău