Asociația Promo-LEX apreciază constituirea CEC în termene legale, dar atrage atenția asupra componenței incomplete a autorității și cheamă opozoția „să dea dovadă de responsabilitate, să discute între fracțiuni asupra candidaturilor și să înainteze fără amânare pretendenții Parlamentului pentru desemnare și confirmare a celor trei membri”. Reacția Promo-LEX a fost lansată astăzi, după alegerea președintei CEC cu doar 2/3 din numărul total al membrilor CEC, adică fără reprezentanții opoziției.
În opinia Promo-LEX ambele fracțiuni din opoziție – Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) și Partidul Șor trebuie prin dialog să ajungă la un consens privind candidaturile celor 3 membri, care le revin să le propună plenului Legislativului spre aprobare.
„Atragem atenția de asemenea că, absența de la deliberări a membrilor CEC desemnați de BCS, în condițiile în care și Fracțiunea BCS a părăsit ședința Parlamentului, poate fi tratată drept un semnal alarmant cu privire la imparțialitatea respectivilor potențiali membri ai CEC. Amintim că potrivit jurământului depus de membrii Comisiei aceștia trebuie să-și exercite „fără părtinire atribuțiile”, a se arată într-o notă a Asociației.
Totodată, Promo-LEX afirmă că, deși Comisia este funcțională și cu 6 membri, ședințele CEC fiind deliberative dacă la ele participă majoritatea membrilor, componența trebuie să fie completată „în mod urgent pentru a asigura eficiența, reprezentativitatea și legitimitatea plenară a instituției”.
Amintim că, noua componență a Comisiei Electorale Centrale (CEC) a fost numită și confirmată în funcție de către plenul Parlamentului ieri, 16 septembrie, în cadrul ședinței plenare. Tot ieri, cei șase membri au depus jurământul în fața deputaților.
Noua componență a CEC este alcătuită din următorii membri: Berlinschii Alexandr, Caraman Angelica, Gurduza Sergiu, Lupașco Ludmila, Musteața Alexandru și Postica Pavel, candidați propuși de majoritatea parlamentară PAS și președinta țării, Maia Sandu.
Candidații opoziției nu s-au prezentat la ședința de ieri a Parlamentului pentru a putea fi numiți în funcție, întrucât însăși Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a refuzat să participe la ședința plenului. Unicul candidat al opoziției, reprezentant al Partidului Șor, prezent la ședința de ieri a Parlamentului, Vadim Banaru, nu a întrunit numărul necesar de voturi din partea deputaților pentru a putea fi numit în funcție.
Astăzi, noua componență a CEC a organizat prima ședință, unde a fost aleasă președinta, care s-a dovedit a fi, reprezentanta PAS, Angelica Caraman. Aceasta a fost numită în funcție cu 2/3 din numărul total al membrilor CEC. Vicepreședintele și secretarul Comisiei urmează să fie ales în termen de până la 15 zile, pentru a oferi posibilitatea opoziției să-și numească membrii și să participe și ei la una din cele două funcții elective.
CEC este alcătuit din 9 membri – 8 propuși de Parlament, cu respectarea proporționalității rezultatelor obținute în cadrul alegerilor, iar un candidat este desemnat de președinta țării. Mandatul membrilor CEC este de 5 ani.