Curs valutar
 • EUR
  20.1680
  0.5082%
 • USD
  19.1529
  0.3989%
 • RUB
  0.3071
  4.0703%
 • RON
  4.0763
  0.4955%
 • UAH
  0.6515
  0.3991%

Protest la Orhei! Oamenii cer demisia Guvernului

27 Ian. 2022, 16:13
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
27 Ian. 2022, 16:13 // Societate //  Realitatea.md

Locuitorii orașului și raionului Orhei au ieșit în stradă pentru a apăra decizia Consiliul Raional Orhei, care a adoptat propriile măsuri în contextul pandemiei de coronavirus și a decis să nu închidă școlile, așa cum s-a întâmplat la nivel central. La inițiativa manifestanților, care au colectat mii de semnături, Consiliul Raional Orhei a votat o declarație prin care i-a acordat vot de neîncredere actualului Guvern. Autoritățile din raionul și municipiul Orhei, precum și manifestanții au argumentat că puterea centrală este incapabilă să soluționeze problemele oamenilor și adoptă măsuri antidemocratice și antinaționale.

„Consiliul Raional Orhei constată cu îngrijorare că situația în Republica Moldova degradează continuu, iar statul se îndreaptă cu pași repezi către dictatură și un colaps total – social, politic, economic și administrativ. Scumpirile în lanț la toate produsele și serviciile, care bat zilnic recorduri după recorduri, și scăderea proporțională a capacității de cumpărare a populației adâncesc tot mai mult sărăcia și riscă să provoace o criză umanitară reală. Motivul principal care a generat aceste crize este modul defectuos în care a fost negociat contractul de achiziție a gazelor naturale, semnat cu concernul rusesc Gazprom, precum și politicile în domeniul pieței carburanților, care favorizează companiile petroliere, în detrimentul populației. Criza în sănătate s-a aprofundat, iar în absența unor acțiuni energice, menite să securizeze și să consolideze sistemul medical, Republica Moldova a ajuns să se confrunte cu un nou val pandemic, care amenință viața și sănătatea oamenilor și afectează profund toate domeniile de activitate. În plus, asistăm la un adevărat dezmăț politic și administrativ. Guvernul actual, învestit după victoria obținută de PAS la alegerile parlamentare anticipate din 21 iulie 2021, a declanșat un amplu proces de epurări de cadre, înlocuind profesioniștii din sistem, cu o bogată experiență în diverse domenii, cu oameni loiali puterii politice, care dau dovadă de incompetență, reavoință și o lipsă crasă de viziune. Astăzi, întreg aparatul de stat se confruntă o criză acută de specialiști, iar din această cauză, sistemul administrativ la nivel central a intrat în colaps și nu mai face față provocărilor”, se arată în declarația adoptată de Consiliul raional Orhei, care a fost dată citire în cadrul mitingului de către un protestatar.

Prin urmare, ținând cont de faptul că puterea centrală este incapabilă să soluționeze problemele oamenilor, ci, dimpotrivă, adoptă măsuri antidemocratice și antinaționale, Consiliul Raional Orhei, ca autoritate legitimă și reprezentativă la nivel local, a decis să acorde vot de neîncredere actualului Guvern și cere demisia imediată a acestuia.

„De asemenea, le cerem conducătorilor administrației raionale, primarilor și tuturor reprezentanților puterii locale, aleși în mod democratic, să răspundă nevoilor și intereselor cetățenilor care i-au ales, nu indicațiilor venite de sus, atunci când există o contradicție flagrantă între ele. Într-o societate democratică, suveranitatea aparține poporului și nimeni nu are dreptul să exercite puterea în nume propriu și în detrimentul interesului național. Orice deviere de la această normă trebuie să implice o reacție fermă și imediată, iar în cazul uzurpării puterii de stat, cetățenii și toate instituțiile politice și administrative sunt îndreptățiți să manifeste nesupunere civică în raport cu puterea centrală”, se mai arată în declarația votată de Consiliul raional.

În context, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a menționat următoarele:

„Datorită dvs., astăzi am reportat încă o victorie după votul dat, aici, în piață și după cele 10 000 de semnături pe care tot dvs. ni le-ați transmis. Am dat citire declarației, apelului dvs., și în cadrul ședinței Consiliului raional și a fost susținută cu votul a 20 de consilieri raionali. Astăzi, Consiliului raional Orhei a acordat un vot de neîncredere actualului Guvern și îi cere demisia. Am spus și repet: Bălțiul a fost cel care a dat primul semnal guvernării. Bălțiul a demonstrat că Orheiul nu este singur, că speranța orheienilor a depășit granițele raionului Orhei. Sunt absolut convins că toate raionale din țară se uită la ceea ce se întâmplă în raionul Orhei. Vrem să dăm asigurări tuturor că noi nu vom ceda. Începutul sfârșitului actualei guvernări începe aici, la Orhei.”

De asemenea, primarul orașului Orhei, Pavel Verejanu, a afirmat, în fața mulțimii, că Orheiul și toți cetății din țară să fie consecvenți, să dea dovadă de fermitate și înțelepciune și să dea jos Guvernul Maiei Sandu.

„Maia Sandu a venit la putere de un an. Partidul său de jumătate de an, timp în care, în fiecare zi, vedem calvarul. Sărăcim în fiecare zi. Ni se închid școlile, terenurile de joacă, de parcă ar fi cele mai grave focare. În loc să se convoace și să ia decizii profesioniste, ei se ocupă cu totul altceva”, a menționat Pavel Verejanu.

La manifestație a participat și deputatul Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, care a reiterat că guvernarea este mută și surdă la doleanțele oamenilor. În plus, inițiativele fracțiunii Partidului „ȘOR”, menite să le îmbunătățească viața oamenilor, sunt respinse de majoritatea parlamentară a PAS.

„Orheiul este bastionul libertății. Nimeni nu poate să ne închidă gura. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică împreună cu Guvernul și majoritatea parlamentară a PAS au luat mai multe decizii contra poporului și continuă în fiecare zi acest lucru. Știm foarte bine că starea de urgență, atât în domeniul energetic, cât și în alte domenii nu a fost luată ca măsură pentru sănătatea oamenilor, și împotriva cetățenilor. Maia Sandu și PAS ne fură viitorul. Au decis să închidă școlile, iar lecțiile să fie online, dar ce să facă acei copii care nu au computere, telefoane, tablete și nici internet și bani pentru acestea? Oamenii nu au bani pentru facturi, nu au ce să mănânce. Jos Guvernul! Jos Maia Sandu!”, a menționat Marina Tauber.

La rândul său, liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, a declarat în cadrul protestului că lupta pentru demontarea regimului Maiei Sandu a început la Orhei și va continua în fiecare raion, localitate și casă, până când guvernarea va fi dată jos.

„Decizia curajoasă a raionului Orhei de a lăsa școlile deschise demonstrează un singur lucru: suntem singurii cărora le pasă, iar oamenii văd acest lucru. Mai ales că știm că motivul care a stat la închiderea școlilor nu e pandemia, ci dorința lor de a face economie la căldură pe spatele copiilor. Oamenii văd că noi nu suntem niște nevertebrate care aplecăm capul și executăm fiecare aberație care vine de la centru. Copii sunt viitorul nostru și nu vom permite nimănui să îi distrugă. COVID-19 și Guvernarea PAS, doi viruși la fel de periculoși”, a declarat Ilan Șor.

Reamintim faptul că autoritățile Consiliului Raional Orhei au decis, acum câteva zile, ca școlile să rămână deschise, iar elevii să facă ore cu prezența fizică. Asta în pofida faptului că, la nivel central, s-a dispus ca școlile să fie închise, iar lecțiile să fie predate în regim online. În plus, la Orhei, sunt permise mai multe tipuri de activități publice, cu respectarea strictă a regulilor anti-pandemice.

Realitatea Live

EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
Afacerile mici cresc împreună cu maib
Afacerile mici cresc împreună cu maib
Depozitul Major de la Moldindconbank cu dobândă garantată de 11% anual – transparent și sigur
Depozitul Major de la Moldindconbank cu dobândă garantată de 11% anual – transparent și sigur
Creează-ți o afacere prosperă și apelează la profesioniști pentru servicii de contabilitate
Creează-ți o afacere prosperă și apelează la profesioniști pentru servicii de contabilitate
Maib semnează un pachet de finanțare de 50 de milioane de euro cu BERD pentru a-și consolida capacitatea de creditare
Maib semnează un pachet de finanțare de 50 de milioane de euro cu BERD pentru a-și consolida capacitatea de creditare
Testul ALEX pentru depistarea cauzei alergiei! 3 motive de bază de ce trebuie să îl faci!
Testul ALEX pentru depistarea cauzei alergiei! 3 motive de bază de ce trebuie să îl faci!
19 Mai 2022, 22:30
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
19 Mai 2022, 22:30 // În Lume //  Realitatea.md

Senatul american a aprobat joi un ajutor de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar proiectul de lege a fost trimis Casei Albe pentru a fi semnat de președintele Joe Biden, în contextul în care Washingtonul se grăbește să mențină un flux de asistență militară la aproape trei luni după invazia Rusiei, potrivit Reuters.

86 dintre membrii Senatului au votat în favoarea pachetului militar, economic și umanitar, cel mai mare de până acum pentru Ucraina. Voturile împotrivă în număr de 11 au fost ale republicanilor.

„Acesta e un pachet mare și va acoperi cerințele mari ale ucrainenilor în lupta pentru supraviețuire”, a declarat liderul majorității democratice din Senat, Chuck Schumer, îndemnând la sprijinul pentru legea care suplimentează de urgență ajutorul acordat statului la vest de Rusia.

„Prin adoptarea acestui ajutor de urgență, Senatul poate acum spune poporului ucrainean: ajutorul e pe drum. Adevăratul ajutor. Ajutorul semnificativ. Ajutorul care poate asigura victoria ucrainenilor”, a spus Schumer.

Camera Reprezentanților a trecut acest proiect pe 10 mai, voturile împotrivă fiind de asemenea exprimate de republicani. S-a împotmolit în Senat după ce senatorul republican Rand Paul a refuzat să permită un vot rapid. Colegii democrați ai lui Biden controlează cu o mică marjă atât Camera cât și Senatul, însă regulile acestuia din urmă necesită un consimțământ unanim pentru a se mișca rapid în finalizarea votului pe majoritatea legislației.

Secretarul de stat Antony Blinken și cel al apărării Lloyd Austin au îndemnat legiuitorii să lucreze rapid, spunându-le liderilor din Congres într-o scrisoare că armata are destule fonduri pentru a trimite arme Kievului doar până joi, 19 mai.

Când Biden va promulga legea, suma totală a ajutorului american pentru Ucraina se va ridica la peste 50 de miliarde de dolari de la începutul invaziei rusești.

Pachetul include 6 miliarde de dolari pentru asistență de securitate, inclusiv antrenament, echipament, arme și altfel de sprijin; 8,7 miliarde de dolari pentru a reaproviziona stocurile de echipament american trimis Ucrainei iar 3,9 miliarde de dolari pentru operațiunile Comandamentului European.

Pe lângă acestea, legislația autorizează 11 miliarde de dolari suplimentari care îi permit lui Biden să aprobe transferul unor materiale și servicii din SUA fără acordul Congresului, ca răspuns la o urgență.

Mai include 5 miliarde de dolari pentru securitatea alimentară globală datorată conflictului și aproape 9 miliarde de dolari pentru fondul de sprijin economic destinat Ucrainei.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
Afacerile mici cresc împreună cu maib
Afacerile mici cresc împreună cu maib
Depozitul Major de la Moldindconbank cu dobândă garantată de 11% anual – transparent și sigur
Depozitul Major de la Moldindconbank cu dobândă garantată de 11% anual – transparent și sigur
Creează-ți o afacere prosperă și apelează la profesioniști pentru servicii de contabilitate
Creează-ți o afacere prosperă și apelează la profesioniști pentru servicii de contabilitate
Maib semnează un pachet de finanțare de 50 de milioane de euro cu BERD pentru a-și consolida capacitatea de creditare
Maib semnează un pachet de finanțare de 50 de milioane de euro cu BERD pentru a-și consolida capacitatea de creditare
Testul ALEX pentru depistarea cauzei alergiei! 3 motive de bază de ce trebuie să îl faci!
Testul ALEX pentru depistarea cauzei alergiei! 3 motive de bază de ce trebuie să îl faci!
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală