Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0%
 • USD
  17.7371
  0%
 • RUB
  0.2404
  0%
 • RON
  4.0641
  0%
 • UAH
  0.6510
  0%

PSRM a încercat să-l convingă pe Kozak privind gazul. Argumentele au fost „lipsa experienței și tinerețea” noii puteri

26 Oct. 2021, 08:52
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
26 Oct. 2021, 08:52 // Politica //  Realitatea.md

Delegația formată din deputați PSRM ai Republicii Moldova ar fi încercat să-l convingă pe șeful Administrației prezidențiale a Kremlinului, Dmitri Kozak, să facă anumite concesii privind livrarea de gaze, însă nu a reușit. Despre asta a scris aseară, 25 octombrie curent, presa rusă cu referire la surse oficiale, fără a le publica numele.

Socialiștii nu au reușit să-l convingă pe Dmitri Kozak ca Moscova să facă anumite concesii privind livrarea gazelor naturale către Republica Moldova. „Nu au fost prezentate argumente convingătoare în favoarea unor mecanisme de formare a prețului în afara pieții”, a povestit sursa care de altfel a participat la această întrevedere.

„Kozak, la rugămintea PSRM, a primit delegația socialiștilor moldoveni. Scopul era să obțină concesii și compromisuri suplimentare cu privire la livarea gazelor naturale ruse către Republica Moldova. Au făcut referire la lipsa de experiență și la „tinerețea” noii puteri. Socialiștii au rugat Moscova să nu permită oprirea livrării pentru a evita un colaps energetic și o catastrofă umanitară ulterioară în Republica Moldova”, a declarat sursa.

Tot potrivit acesteia, socialiștii într-un final nu au reușit să prezinte „niciun argument convingător” în favoarea unor mecanisme de formare a prețului în afara pieții.

Amintim că Rusia a formulat termenii unui nou potențial contract pe termen lung între Gazprom și Moldovagaz care se bazează pe prețurile la gaze de pe piața europeană, fiind pregătită să acorde o reducere de până la 25%, cu condiția ca Republica Moldova să plătească datoria de peste 700 de milioane de dolari acumulată pentru gazul deja furnizat, acceptând-o și în rate. Autoritățile de la Chișinău au explicat că asta este imposibil fără un audit independent.

Deputați PSRM, în frunte cu Dodon, la Moscova. Au avut o întrevedere la sediul „partidului lui Putin”

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 13:20
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
05 Dec. 2021, 13:20 // Actualitate //  Realitatea.md

Zeci de oameni au făcut cale întoarsă de la secțiile de votare din municipiul Bălți. Alegătorii sunt revoltați de eliminarea din cursa electorală a Marinei Tauber, dar și de faptul că scrutinul a fost suspendat pe ultima sută de metri. Unora nu le venea să creadă că astăzi nu își vor putea alege primarul, scrie nordnews.md .

Bălțenii care au venit dis-de-dimineaţă pentru a-şi exercita dreptul au găsit secțiile închise.

„Numai ce am fost la secția de vot și mi-au spus că alegerile au fost suspendate. Ce cred eu? Se vede că au rămas careva întrebări nerezolvate.”

„– Este foarte stupid. – De ce? – Pentru că este stupid bl*a. – Sunteți revoltat, sunteți de acord cu acest lucru? – Nu sunt deacord. Bineînțeles că nu!”

Decizia de a suspenda turul doi de alegeri din localitate vine după ce magistrații Judecătoriei Bălți și a Curții de Apel Bălți au anulat înregistrarea candidatei partidului „ȘOR”, Marina Tauber, iar legislația electorală prevede că turul doi al alegerilor se organizează cu doi candidaţi.

„Ce e cu această anarhie? Se consideră încă președinte.. a spus că va lupta cu corupția, dar singură..împrejur doar corupție. Noi suntem oameni, dar nu avem dreptul să votăm. Pe noi nu ne consideră de oameni. Suntem doar niște pioni, râme peste care s-a călcat și s-a mers mai departe.”

„Idioți. Cum au amânat alegerile, au putut să o facă mai devreme nu acum cu o oră înainte de scrutin. Unii oameni deja au fost, dar ei trebuiau să se ducă pentru că nimic nu era clar.”

„Sunt revoltat pentru că judecătorii sunt corupți. Cine dă bani, pe acei ei îi admit. Nu este corect. Bine că au amânat, poate ceva se va adăuga, dreptate trebuie să fie cum n-ai da, trebuie să fie dreptate.”

Președinții celor 60 de secții de votare din Bălți spun că au restituit buletinele de vot.

„Ieri am primit 1641 de buletine (de vot – notă red.). Am pregătit secția de votare după reguli, astăzi am venit la ora 06.00. Ni s-a comunicat că să întoarcem buletinele la CECE nr.2.  Am scris un anunț și l-am afișat la ușa de intrare precum că alegerile sunt anulate. Alegătorii vin, citesc și pleacă”, a spus Ala Spelciuc, președinte BESV Bălți, nr.2/25.

„Sectorul nostru a primit 1075 de buletine, le-am numărat, împachetat și le-am lăsat în safeu până dimineața. Astăzi dimineață, când am venit și am deschis sectorul, am primit informația că toate buletinele de vot le împachetăm și le ducem la biroul electoral central. Cum vedeți, secția de votare nu lucrează. Acum noi suntem pe loc, așteptăm alegătorii care nu sunt la curent ce să facă mai departe. Se miră, dar oricum le spunem informația care este, pe care am primit-o până acum și alegătorii se întorc înapoi acasă”, a declarat Natalia Procopovici, președinte BESV Bălți, nr.2/5.

Marina Tauber a contestat decizia Curții de Apel din Bălți la Curtea Supremă de Justiție.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală