Curs valutar
 • EUR
  20.6601
  -0.5305%
 • USD
  17.6371
  0.0499%
 • RUB
  0.2402
  -1.0408%
 • RON
  4.1750
  -0.5198%
 • UAH
  0.6603
  -0.106%

PSRM rămâne „ferm” pe poziția de a susține Guvernul Durleșteanu, dar e gata să discute și „alte soluții”

11 Mart. 2021, 11:26
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
11 Mart. 2021, 11:26 // Politica //  Realitatea.md

Executivul politic al Partidului Socialiștilor, convocat în ședință, a decis să dea mandat deplin fracțiunii parlamentare a partidului pentru a trece la acțiuni care să ajute la depășirea crizei sanitare. Astfel, fracțiunea PSRM va intensificadiscuțiile cu celelalte fracțiuni pentru a găsi o soluție politică eficientă care să asigure o bună gestionare a crizei pandemice. Totodată, socialiștii rămân pe poziția de a susține un Guvern în frunte cu Mariana Durleșteanu și vor iniția noi acțiuni zilele următoare pentru a asigura desemnarea candidatului la funcția de prim ministru, dar sunt gata să discute și alte soluții propuse de celelalte fracțiuni parlamentare.

„PSRM consideră că în acest moment pe agenda conducătorilor statului și a partidelor politice trebuie să existe un singur punct prioritar, gestionarea crizei pandemice. Dezbaterile politice trebuie lăsate deoparte, iar clasa politică trebuie să dialogheze și să găsească de urgență soluții pentru a da un guvern funcțional, care să poată sprijini în mod real sistemul sanitar și populația. PSRM dezaprobă refuzul la dialog al Președinției și condamnă comportamentul populist din această perioadă, orientat spre acțiuni care nu au nici o legătură cu agenda populației, dar sunt orientate spre acoperirea lipsei de viziune și soluții pentru scoaterea țării din criză”, a scris Igor Dodon pe canalul său de Telegram.

Totodată, socialiștii consideră drept „o dovadă de maxim cinism” discuțiile despre alegeri sau „diferite interese politice înguste de partid”, în momentul în care „cetățenii duc o luptă disperată pentru a-și proteja sănătatea și a-și salva viețile”„Acesta este mesajul pe care îl primim zi de zi din teritoriu, oamenii ne cer să facem acțiuni care să-i ajute să treacă cu bine de această criză pandemică, accentuată de criza politică, să purtam dialog și negocieri indiferent de viziunile politice diferite pe care le avem, pentru că reușita luptei cu acest virus nu ține de orientări politice sau geopolitice, dar de unitatea noastră, de maturitatea clasei politice și de deschiderea spre un dialog constructiv”, afirmă președintele socialist.

Astfel, Executivul Politic al PSRM a decis astăzi să dea mandat deplin fracțiunii parlamentare a partidului pentru a trece la acțiuni care să ajute la depășirea crizei sanitare, iar în acest sens a prezentat câteva dintre acțiunile care urmează a fi întreprinse:

 1. Într-un stat parlamentar rolul Parlamentului în depășirea blocajelor și gestionarea situațiilor de criză trebuie să fie decisiv. Salutăm inițiativele recente ale Președintelui Parlamentului și ale Biroului Permanent al Legislativului prin care s-a purces la deblocarea situației privind procurarea vaccinelor și la eficientizarea conlucrării cu guvernul interimar. Deputații socialiști vor intensifica zilele următoare comunicarea cu fracțiunile din Parlament pentru a găsi o soluție politică eficientă care să asigure o bună gestionare a crizei pandemice. Deja s-au făcut progrese considerabile în dialogul avut până acum cu partidele și avem certitudinea că se poate găsi compromisul politic necesar pentru a sprijini instalarea unui guvern funcțional, care să scoată țara din această criză.
 2. PSRM rămâne ferm pe poziția de a susține un guvern în frunte cu dna Mariana Durleșteanu, candidatul propus de majoritatea politică formată la nivelul Parlamentului pe 11 februarie și va iniția noi acțiuni zilele următoare pentru a asigura desemnarea candidatului la funcția de prim ministru. PSRM este gata să discute și alte soluții propuse de celelalte fracțiuni parlamentare, dar și să participe la un dialog constructiv cu președintele țării.
 3. Pentru a evita escaladarea situației politice și a blocajului instituțional, PSRM va iniția mai multe acțiuni juridice care să depășească blocajul din partea președintelui țării, să readucă procesele politice în câmpul Constituțional și să determine instituția prezidențială să respecte hotărârile Curții Constituționale. Printre aceste acțiuni vor fi inițierea unor proceduri prevăzute de Constituția țării, adresări la Curtea Constituțională, Consiliul Europei, Comisia de la Veneția.
 4. PSRM a reiterat și în cadrul discuțiilor de astăzi, din forul executiv, că rămâne ferm pe poziția că acest Parlament trebuie dizolvat și organizate alegeri legislative anticipate. Însă acest lucru va fi posibil doar după stabilizarea situației epidemiologice, asigurarea cu vaccin anti-COVID a populației, pentru a evita riscurile de provocare a unor noi valuri de îmbolnăvire masivă a populației, provocate de întâlnirile electorale și prezența la secțiile de votare. De asemenea, pentru declanșarea alegerilor anticipate se impune respectarea procedurilor constituționale, or, acțiunile anticonstituționale ale președintelui Maia Sandu au compromis procesul politic care ar fi dus la anticipate.

„Acestea sunt doar câteva acțiuni imediate, urmează ca în funcție de evoluția situației să se treacă și la alte măsuri pentru scoaterea țării din haosul și criza în care se află”, a mai menționat Dodon.

Realitatea Live

21 Sept. 2021, 17:39
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
21 Sept. 2021, 17:39 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Avocații președintelui FEA, Dorin Damir, au primit încă un refuz ferm din partea magistraților de la Judecătoria Chișinău cu sediul Ciocana.

Refuzul vine după ce apărarea a cerut înlocuirea măsurii preventive în privința lui Damir.

„În după amiaza zilei, Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana) a respins cererea apărării, prin care a fost solicitată revocarea sau înlocuirea măsurii sub formă de arest preventiv în privința președintelui Asociației FEA. Prin urmare, învinuitul se află în continuare în arest preventiv. Investigațiile procurorilor PCCOCS pe dosar sunt în continuă desfășurare”, anunță PCCOCS.

Amintim că atât președintele FEA, Dorin Damir, șeful IP Bălți, Valeriu Cojocaru, dar și un angajat de la Poliția de Frontieră au primit 30 de zile de arest în Penitenciarul nr. 13 în data de 7 iulie.

Aceștia sunt învinuiți de complicitate și instigarea la abuz în serviciu; trecerea ilegală a frontierei; complicitate la delapidarea averii străine; instigarea la divulgarea secretului de stat și complicitate la fals în acte publice.

Descinderile la domiciliile, în birourile de serviciu, dar și în automobilele celor trei bănuiți au avut loc luni, 5 iulie.

La data de 2 septembrie, a fost prelungit arestul pentru încă 30 de zile pe numele președintelui Asociației FEA, Dorin Damir.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române