Curs valutar
 • EUR
  21.3937
  0%
 • USD
  17.7253
  0%
 • RUB
  0.2382
  0%
 • RON
  4.3418
  0%
 • UAH
  0.6416
  0%

Un an de când COVID-19 a fost declarat PANDEMIE: 118 milioane de cazuri și 2,6 milioane de decese la nivel global

11 Mart. 2021, 10:51
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Daniel Hacina
11 Mart. 2021, 10:51 // Actualitate //  Daniel Hacina

Exact acum un an, în timpul unui briefing de presă, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că noul tip de coronavirus COVID-19 este o pandemie. Unii experți consideră că declarația OMS a venit prea târziu.

„La începutul lunii ianuarie am știut că aceasta este o pandemie și mulți dintre noi insistam pe acest lucru”, a spus Michael Mina, profesor asistent de epidemiologie la T.H. Public Health School Chan.

„În momentul în care am văzut că virusul se răspândea în toată Asia de Est, Asia de Sud-Est și în Orientul Mijlociu, în doar câteva săptămâni de la prima descoperire, ar fi trebuit să-l declarăm ca virus pandemic. Nu am făcut-o, nu a făcut-o nimeni”, a adăugat el.

Până când COVID ar fi fost declarat ca pandemie în martie anul trecut, existau deja peste 118.000 de cazuri confirmate ale virusului în 114 de țări și peste 4.000 de decese. Multe țări europene au fost închise în aceeași săptămână, pe fondul spitalizărilor masive.

Exact un an mai târziu, ne pomenim cu peste 118 milioane de cazuri și 2,6 milioane de decese la nivel global, reprezentând o creștere cu 99.000% a numărului de infecții.

În declarația sa din 11 martie 2020, directorul general al OMS a avertizat că îi vine greu să folosească cuvântul „pandemie”, însă a cerut să fie luat în serios pe cât de mult este posibil.

„Pandemia nu este un cuvânt care să fie folosit într-un mod neglijent”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, justificându-și gestul. „Cazurile au crescut de 13 ori în două săptămâni și numărul țărilor afectate s-a triplat”.

„Este un cuvânt care, dacă este folosit în mod abuziv, poate provoca teamă nerezonabilă, ce ar duce în cele din urmă la suferințe și morți inutile”.

Mulți experți susțin că aceasta este probabil cea mai gravă pandemie din ultimul secol, deoarece a răsturnat viața oamenilor la nivel global, generând un impact similar cu cel al pandemiei de gripă spaniolă din 1918, responsabilă de zeci de milioane de decese.

Realitatea Live

Jazz’n Chișinău Internațional Festival, ediția lX (Ziua I)
CEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot
Partidul Acțiune și Solidaritate depune documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare la alegerile parlamentare
Reprezentanții partidului „ȘOR” depun documentele necesare privind înregistrarea candidaților pentru funcția de deputat în Parlament
Workshop online organizat de IPRE „Bune Practici din Învățământul Superior din UE: Oportunități pentru Tinerii din Republica Moldova”
Dialogul online “Imunizare anti-COVID-19”
Deputații Alexandru Slusari și Vasile-Andrei Năstase susţin un briefing de presă cu privire la activitatea Agenției Servicii Publice
Conferința de presă cu tema „PAS depune actele la CEC pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate”
Conferința de presă a deputatei Stela Macari, fracțiunea parlamentară ACUM Platforma DA
14 Mai 2021, 22:01
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
14 Mai 2021, 22:01 // Societate //  Cristina Vlah

Doi magistrați – Maria Negru (Avornic) de la Curtea de Apel Chișinău și Eugeniu Bejenaru Curtea de Apel Bălți, și-au depus cererile de demisie, informează Realitatea.md cu referire la Bizlaw.md.

Potrivit sursei, solicitările acestora urmează să fie examinate de Consiliul Superior al Magistraturii, la reuniunea de săptămâna viitoare.

Maria Negru (Avornic) a devenit judecătoare în anul 2005. Inițial, ea a activat la Judecătoria Hîncești, iar în anul 2011 a fost transferată la instanța din sectorul Centru al Capitalei. În anul 2014, a fost promovată la Curtea de Apel Chișinău.

Eugeniu Bejenaru a fost numit în funcția de judecător în anul 2001, la Judecătoria Ocnița. Ulterior, a fost numit în funcția de președinte al aceleiași instanțe pentru două mandate consecutive. Din anul 2017, Eugeniu Bejenaru activează la Curtea de Apel Bălți. La începutul anului, judecătorul s-a înscris în competiția pentru funcția de președinte al instanței. CSM nu a luat, deocamdată, o decizie privind câștigătorul concursului.

Tot în ședința de săptămâna viitoare, CSM urmează să examineze cererea magistratei Irina Maxim, de la Judecătoria Chișinău privind suspendarea din funcție, dar și solicitările unor judecători privind reîncadrarea în funcție și achitarea plăților salariale.

 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso