Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

PSRM „sparge toate oalele de capul lui Spînu”. Apără Moldovagaz și acuză guvernarea. La mijloc, datoria la Gazprom

23 Nov. 2021, 11:50
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
23 Nov. 2021, 11:50 // Politica //  Petru Beregoi

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) condamnă datoria cu care s-a trezit țara noastră și pe care trebuie să o achite la Gazprom pentru luna octombrie, care se cifrează la 74 milioane de dolari, acuzând-ul pe ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, că a știut de această situație, dar așa a semnat noul contract de furnizare a gazului natural.

„Iresponsabilitatea dată este egală cu o crimă față de propriul popor. Asta pentru că actuala guvernare a știut foarte bine ce document a semnat cu Gazprom, care sunt obligațiunile țării noastre asumate prin semnătura pusă de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, și ce acțiuni trebuie întreprinse ca să nu ajungem într-o situație în care Moldova poate rămâne fără gaz rusesc. Existența acestor condiții și a datoriei curente de peste 74 de milioane USD au fost recunoscute, astăzi, chiar de către Andrei Spînu, fără să explice și inacțiunea actualei guvernări în raport cu problema creată”, acuză socialiștii.

Totodată, PSRM ia apărarea S.A. Moldovagaz precum că a atenționat Guvernul despre necesitatea întreprinderii unor acțiuni.

„Subliniem că Guvernul a fost avertizat la începutul lunii noiembrie de conducerea S.A. Moldovagaz, care a explicat că e nevoie de a identifica o soluție rapidă pentru achitarea plăților curente, în contextul existenței unei diferențe mari la prețul de import. Este greu de înțeles, în condițiile în care s-a știut despre existența acestor probleme, de ce Guvernul nu a mișcat din deget pentru a identifica o soluție. Andrei Spînu a anunțat că Guvernul abia de azi „este în discuții pentru a identifica soluții”. Or, răspunsul de la conducerea țării era așteptat până în data de 20 noiembrie, timp suficient pentru a rezolva această problemă”, se mai arată în reacția socialiștilor.

Amintim că Gazprom a notificat Republica Moldova că ar putea stopa furnizarea de gaze peste 48 de ore, dacă nu-și va achita datoria curentă. Reprezentantul companiei ruse a explicat că noul contract a fost semnat cu Moldovagaz practic în condițiile Chișinăului, dar cu un punct esențial și important – plata sută la sută a celei curente la timp. Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a confirmat că partea moldovenească a fost informată despre această notificare.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 11:46
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
17 Ian. 2022, 11:46 // Societate //  Valentina Buză

Mai multe persoane au fost rănite după ce, două unități de transport s-au tamponat. Potrivit informațiilor, impactul s-a produs sâmbătă, 15 ianuarie, în jurul orei 16:00, în orașul Rîbnița.

Mai exact, în timpul unei întoarceri, șoferul care se afla la volanul automobilului de model Volkswagen, nu a cedat loc unei mașini care venea din sens opus, iar astfel s-a produs coliziunea.

De menționat că, în ambele mașini se aflau pasageri la momentul accidentului.

„Șoferul care se afla la volanul automobilului Mazda în vârstă de 30 de ani și doi pasageri au fost internați în secția de traumatologie a Spitalului Raional Central Rîbnița. Mai mult, o fată de 19 ani, care se afla în Volkswagen, după ce a fost examinată de medici, i s-a permis să plece acasă”, scrie presa locală.

Urmare a celor întâmplate, oamenii legii urmează să stabilească toate circumstanțele.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală