Curs valutar

Pus pe pauză. Chișinăul a înștiințat companiile „Horus” și „Silovîe Mașinî” despre rezilierea contractului

13 Mai 2022, 16:45
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
13 Mai 2022, 16:45 // Actualitate //  Petru Beregoi

Autoritățile de la Chișinău au trimis astăzi, 13 mai o înștiințare către consorțiul companiilor „Horus” și și compania rusă parteneră „Power Machines” despre faptul că au reziliat contractul privind reconstrucția Unității nr 2, reparația capitală a turbinei și înlocuirea suprafeței de încălzire a cazanului la Unitatea nr. 3, din cadrul centralei cu termoficare Sursa 1 de la Termoelectrica.

„Unitatea consolidată pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul energeticii, la data de 13 mai 2022, a expediat către consorțiul companiilor SRL „Horus” și JSC „Power Machines” notificarea privind rezoluțiunea contractului nr. 9134-B1.1 pentru reconstrucția Unității nr 2, reparația capitală a turbinei și înlocuirea suprafeței de încălzire a cazanului la Unitatea nr. 3, din cadrul centralei cu termoficare Sursa 1”, se arată în anunțul ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Amintim că,  la 11 aprilie, autoritățile au anunțat că a fost reziliat contractul cu întreprinderea rusă, care urma să modernizeze S.A. Termoelectrica.

Bani.md scrie că, Termoelectrica a anunțat o licitație privind reabilitarea a două blocuri energetice de la întreprinderea de stat încă anul trecut. Licitația a fost câștigată de compania rusă „Силовые Машин”, în parteneriat cu cea locală Horus. Companiea rusească se află pe lista sancțiunilor în legătură cu invazia în Ucraina a Federației Ruse. „Силовые Машин” este controlată de miliardarul rus Alexei Mordașov, bun prieten al președintelui Vladimir Putin.

Tenderul a fost inițiat cu aproape un an în urmă, sub fosta guvernare condusă de socialiștii pro-ruși, iar termenul-limită de depunerea ofertelor a fost prelungit de câteva ori. La sfârșitul lunii septembrie 2021, s-a finalizat etapa de depunere a ofertelor, fiind depusă o singură ofertă de către consorțiul moldo-rus.

La 4 aprilie curent, președinta țării, Maia Sandu, a spus că autoritățile moldovene au o dilemă, ținând cont de noua conjunctură. Pe de o parte, firma rusească sancționată de Statele Unite încă în 2018 este controlată de unul din cei mai bogați ruși, Alexei Mordașov, aflat de curând și pe lista celor sancționați de Uniunea Europeană, în legătură cu invazia rusească în Ucraina. Pe de altă parte, dacă nu sunt reparate, două din trei unități de generare a energiei de la centrala Termoelectrica se pot opri.

La 8 aprilie, compania moldoveană Horus a anunțat că a fost semnat contractul. Pe 11 aprilie, reprezentanți ai ministerului infrastructurii și dezvoltării împreună cu reprezentanți ai oficiului Băncii Mondiale au refuzat să comenteze anunțul.

Vorbind în seara zilei de 11 aprilie, șefa Guvernului a spus că licitația va trebui anulată.

Ieri, 12 mai, președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, o acuză că ar fi trucat împreună cu ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, licitația privind obținerea contractului de reabilitare a blocurilor energetice de la Termoelectrica, și a solicitat să fie demis din funcție, cu anchetarea penală a acestuia.

Ulterior, Grupul de companii „Horus” a venit cu o reacție și a negat toate acuzațiile lui Plîngău, precizând că acesta ar face jocurile „cuiva, care stă în spatele acuzațiilor”, numindu-i pe aceștia „băieți șmecheri”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2022, 08:29
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
16 Mai 2022, 08:29 // În Lume //  Redacția Realitatea

Săptămâna trecută, Coreea de Nord a recunoscut pentru prima dată că se luptă cu un focar de coronavirus. Liderul nord-coreean Kim Jong-un a organizat o întâlnire de urgență a Biroului Politic și a ordonat ca armata să fie folosită pentru aprovizionarea cu medicamente către Phenian, în timp ce țara se confruntă cu primul focar confirmat de COVID-19.

Experții și-au exprimat îngrijorarea că virusul ar putea devasta o țară cu provizii limitate de materiale medicale și fără program de vaccinare, informează unian.net.

La o reuniune de urgență a Biroului Politic, Kim Jong-un a criticat atitudinea „iresponsabilă” față de muncă, precum și abilitățile organizatorice și executive ale cabinetului și ale sectorului sănătății, a informat agenția de presă de stat KCNA.

Guvernul a emis un ordin de a-și distribui stocurile de medicamente, dar Kim spune că medicamentele achiziționate de guvern nu ajung la oameni în timpul necesar. De asemenea, el a ordonat desfășurarea unei „forțe puternice” a armatei pentru a „stabiliza imediat aprovizionarea cu medicamente către orașul Phenian”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

El a vizitat, de asemenea, farmacii de lângă râul Taedong din Phenian pentru a se interesa despre aprovizionarea și vânzările de medicamente. Potrivit lui Kim, farmaciile nu sunt bine echipate pentru a-și îndeplini funcțiile fără probleme, nu au locuri potrivite pentru depozitarea medicamentelor, altele decât vitrine, iar vânzătorii nu au fost echipați cu îmbrăcăminte sanitară adecvată.

Țara a raportat 392.920 de persoane cu simptome de febră și opt noi deces. Cu toate acestea, nu este raportat câți dintre ei au fost testați pozitiv pentru COVID-19.

Coronavirus în Coreea de Nord: ceea ce se știe

Autoritățile RPDC au declarat anterior că nu există focar de coronavirus în țară. Cel mai recent raport al OMS a confirmat acest lucru, însă doar 40.000 de cetățeni au fost testați acolo.

Țara nu oferă date oficiale despre procesele epidemiologice. Coreea de Nord și-a închis complet granițele în ianuarie 2020 și nu a acceptat asistență medicală din cauza riscului de import de coronavirus. În toamna lui 2021, OMS a început să furnizeze medicamente pentru combaterea coronavirusului în RPDC.

În mai 2022, s-a aflat despre focarul de COVID-19 în țară. De la începutul blocării la nivel național, au fost raportate 42 de decese din cauza bolii.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală