Curs valutar
 • EUR
  20.4444
  0.317%
 • USD
  19.0722
  -0.1872%
 • RUB
  0.3069
  -8.8954%
 • RON
  4.1366
  0.2804%
 • UAH
  0.6460
  0.031%

Pușcăriaș și fugar cu 4 vieți! Despre un investitor în sportul moldovenesc cu multe identități și legături misterioase

31 Oct. 2021, 18:34
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
31 Oct. 2021, 18:34 // Economie //  Realitatea.md

La vârsta de 41 de ani, Dmitri Nekrasov a reușit multe: să fugă dintr-o pușcărie din Republica Moldova, să-și modifice de patru ori numele, de trei ori să se căsătorească, să fie dat în căutare de câteva țări și chiar o dată să moară oficial (pe foaie). Acum, el locuiește sub numele Dmitri Torner. Sub noua identitate, el a candidat la un mandat în Rada ucraineană, a fondat una din federațiile sportive în Republica Moldova și s-a întâlnit cu oameni din anturajul a trei președinți de state – Republica Moldova, Ucraina și SUA. Asemenea dezvăluiri au devenit cunoscute în urma unei investigații realizate de Rise Moldova, împreună cu proiectul ucrainean „Schemele”.

Proiect de 3 mil. de dolari și „bani din Europa”

7 octombrie 2021. Pe canapeaua redacției Rise, stă secretarul Federației de biatlon din Republica Moldova, Petru Bria. Bărbatul preț de câteva ore povestește entuziasmat despre viitorul proiectului de reconstrucție în Chișinău a unui traseu sportiv pentru biatlon. Potrivit lui, Federația mizează să obțină în arendă pentru 49 de ani „o bucățică de 14 hectare” în sectorul Rîșcani care aparține tirului sportiv „Dinamo”. Iar 3 mil. de dolari pentru realizarea proiectului, este gata să-i cheltuiască un cetățean moldovean pe nume Dmitri Torner.

„L-am rugat pe Torner să devină președintele Federației de biatlon pentru a vedea ce face. Ca lumea să-l cunoască. De unde ia el banii îmi este indiferent”, a spus Petru Bria, adăugând că „banii sunt de la investitori din Europa”. „Eu sunt autorul proiectului (traseu pentru biatlon la Rîșcani), însă de unde să-l finanțez (3 mil de dolari) nu știu. Știu că principalele noastre finanțe sunt acum din Austria. – De la Torner? Da, de la Torner și încă cineva acolo va fi, eu nu știu cine, ei locuiesc în Austria. Torner ne finanțează, iată a cumpărat o mașină de 35 de mii sportivilor, clar că nu de lei…”.

La o simplă căutare pe Google a numele Dmitri Torner, primele link-uri care apar sunt niște știri despre o persoană care a încercat să oprească extrădarea din Austria în SUA a omului de afaceri ucrainean Dmitri Firtaș. Ultimul este învinuit de FBI într-un dosar de corupere a unor oficiali indieni. O altă știre este despre faptul că, pentru a influența conducerea în SUA, Torner s-a întâlnit în 2019 la Paris cu Rudolph Giuliani, avocatul personal al lui Donald Trump – pe atunci președinte SUA.

Nekrasov condamnat și „fugar de la Dumnezeu”

Cu 16 ani în urmă, un filantrop din Austria Dmitri Torner, de la care azi federația sportivă așteaptă milioane de dolari, era cunoscut justiției moldovenești cu numele de Dmitri Nekrasov. În martie 2003 și februarie 2004, Nekrasov a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru escrocherii și fraude de proprietate în proporții suficient de mari.

11 noiembrie 2004. Condamnatul Dmitri Nekrasov, care-și ispășea pedeapsa în Penitenciarul nr.9 (Pruncul) de tip deschis, a mers la starea civilă de la Botanica să-și înregistreze căsătoria cu cetățeana Republicii Moldova Ludmila Bojîi (din rusă: Божий – Dumnezeu). În această zi, și-a schimbat numele din „Nekrasov” în „Bojîi” și în închisoare nu s-a mai întors. A plecat din Republica Moldova.

Oamenii legii au deschis un dosar penal de „evadare din pușcărie” pe numele lui Nekrasov-Bojîi. După șase ani, acesta a fost clasat, iar cel mai căutat fugar a fost scos din urmărire penală. Cauza – decesul persoanei cercetate.

„La materialele cauzei penale a fost anexată o copie a certificatului de deces pe numele lui Dmitri Nekrasov, eliberat la 12.11.2009, care confirmă că persoana cercetată și căutată a murit pe data de 09.11.2009”, scrie în răspunsul Administrației Naționale a Penitenciarelor pentru sursele citate.

Potrivit datelor Rise, obținute de la organele de drept din Republica Moldova, certificatul de deces a fost adus din Ucraina de Oleg Nekrasov, fratele lui Dmitri Nekrasov-Torner. În baza acestui document, dosarul penal de evadare a fost închis. Peste 2,5 ani, justiția moldovenească a depistat că certificatul de deces al lui Nekrasov a fost falsificat, de aceea a fost redeschis dosarul penal și din nou a fost dat în căutare fugarul.

Jurnalistul Rise a încercat să-l contacteze pe Oleg Nekrasov pentru a discuta despre istoria falsificării certificatului de deces a fratelui său, Dmitri, însă acesta, auzind întrebarea, a închis telefonul. La apelurile repetate și mesaje, nu a mai răspuns.

Modificarea numelui, alegerile din Radă și Firtaș

În timp ce în Republica Moldova Nekrasov-Bojîi „a murit” și „a înviat”, în Ucraina el a reușit să-și modifice de câteva ori numele. Fugarul cătuat de autoritățile moldovenești pentru evadare din închisoare, a fost Dmitri Malicenko, Dmitri Groznîi și într-un final a devenit Dmitri Torner.

Cu noul nume, în 2019, a candidat în Parlamentul ucrainean – Rada Supremă, sub numărul 44 pe lista „Platforma de opoziție – pentru viață”, fracțiunea care azi are 44 de mandate de deputat. Deputații acestei platforme sunt calificați în presă drept „politicieni pro-Kremlin”. Spre exemplu, liderii fracțiunii – Iuri Boiko și Victor Medvedciuk – au avut întrevederi în Rusia cu Dmitri Medvedev, pe atunci reprezentantul Guvernului rus, și cu președintele Consiliului de administrație „Gazprom”, Alexei Miller.

19 iulie 2019. Apropo, cu câteva zile înainte de alegerile pentru Rada Supremă, la indicație conducerii Ministerului de Interne și celei al SBU Ucraina, CEC l-a scos din cursă pe Nekrasov-Torner.

„În cadrul unei urmăriri penale, s-a stabilit că persoana care în prezent se numește Dmitri Torner, anul nașterii 1980, din 2007 în baza unor documente falsificate a primit cinci pașapoarte a Ucrainei pe identități diferite”, scrie într-un comunicat de presă al Ministerului de Interne al Ucrainei.

În octombrie același an, Nekrasov-Torner a fost anunțat în căutare internațională de Ucraina. Cu toate acestea în februarie 2021, Torner a fost surprins încă la Kiev, intrând în instituția administrației prezidențiale a Ucrainei, a lui Vladimir Zelenski. Scopul vizitei nu este cunoscut până acum.

Ce-l leagă pe Nekrasov cu Ucraina? La fel, nu s-a aflat. Însă Torner a fost observat de jurnaliștii de la „Schemele” în Viena, alături de Dmitri Firtaș. Au fost fotografiați în vara anului 2019 împreună, când oligarhul ucrainean aștepta în instanța austriacă sentința privind extrădarea sa în SUA, unde FBI îl învinuia de corupție.

Torner și oamenii lui Dodon

Jurnaliștii Rise au aflat că Torner s-a întâlnit în Republica Moldova cu oameni din anturajul lui Igor Dodon. În 2020-2021, el nu o singură dată a aterizat la Chișinău cu un avion privat. Sursele jurnaliștilor citați din cadrul organelor de drept din țară au povestit că, pe Aeroportul Internațional Chișinău, în mai 2021, Torner avea diverși însoțitori: fratele său Oleg, dar și Ion Gazea – un ofițer din cadrul Pazei de Stat. Acesta ar fi una din persoanele de încredere din anturajul lui Igor Dodon.

Ion Gazea nu a vrut să ofere explicații. Nici Serviciul de presă al PSRM nu a acordat vreo reacție despre care este relația dintre Igor Dodon și Dmitri Torner până la publicarea investigației de Rise Moldova și „Schemele”.

Fără dosare penale

Dosarul penal pe numele lui Dmitri Nekrasov în Republica Moldova a fost închis încă în prima jumătate a anului 2018 de Judecătoria Centru în legătură cu expirarea termenului de prescripție. A fost stopată și căutarea sa internațională. La fel, organele Procuraturii au încetat urmărirea penală pe evadare.

Totodată, înainte să apară această investigație, jurnaliștii citați au aflat că și în Ucraina a fost închis dosarul penal, precum că anchetatorii nu au reușit să demonstreze escrocheria cu identitățile.

Noua căsătorie și Miss Univers

După câteva luni de la anularea căutării internaționale de către Republica Moldova, Dmitri Nekrasov a venit la Chișinău. Și din nou s-a căsătorit. Acum deja cu soția sa Olga de care anterior a divorțat în Ucraina.

Jurnaliștii de la Rise și „Schemele” au încercat să dea de Torner, i-au scris pe messenger la nr. de telefon austriac, au solicitat o discuție prin intermediul avocatului ucrainean și a soției sale Olga, însă nu au reușit să primească vreun răspuns la întrebările lor despre modificarea indentităților, despre relațiile cu Firtaș și întrevederile cu oameni din anturajul mai multor state.

„Modificarea indentităților a avut loc din motivul exclusiv de înregistrare a căsătoriilor”, a explicat avocatul ucrainean al lui Torner, Andrei Țigankov.

Este de menționat că anume după înregistrarea căsătoriei la Chișinău el și-a schimbat numele din Nekrasov în Torner – familia soției, prezentatoare cunoscută și titulara „Miss Univers”. Potrivit datelor Agenției Servicii Publice, la depunerea documentelor pentru înregistrarea căsătoriei cu Olga Torner, Nekrasov a menționat că este burlac. A scris în cerere că este prima sa căsătorie, adică a ascuns informația despre prima căsătorie la Chișinău din 11 noiembrie 2004 – ziua în care a evadat de la Pruncul.

Realitatea Live

Sfaturi pentru alegerea unui telefon mobil performant
Sfaturi pentru alegerea unui telefon mobil performant
SEBO – Instituția Anului în Domeniul Microfinanțării 2021
SEBO – Instituția Anului în Domeniul Microfinanțării 2021
Client maib: „Suntem cam scumpi la vorbă, dar astăzi simțim necesitatea să vă spunem că vă prețuim și vă iubim”
Client maib: „Suntem cam scumpi la vorbă, dar astăzi simțim necesitatea să vă spunem că vă prețuim și vă iubim”
Echipa Moldindconbank la cursa Volvo Ultra Race – energie și limite depășite
Echipa Moldindconbank la cursa Volvo Ultra Race – energie și limite depășite
EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
Afacerile mici cresc împreună cu maib
Afacerile mici cresc împreună cu maib
27 Mai 2022, 18:16
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
27 Mai 2022, 18:16 // Actualitate //  Valentina Buză

Pe teritoriul Republicii Moldova continuă să se afle peste 83.800 refugiați din Ucraina, dintre care circa 44.500 sunt minori. Centrul Unic de Gestionare a Crizei a prezentat, astăzi, 27 mai, ultimele date privind situația refugiaților din țara vecină. Conform informațiilor, în ultimele trei luni, 474.770 de persoane au intrat în țară, iar dintre acestea – 74.870 s-au întors în Ucraina. 

Refugiații ucraineni, rămași în Republica Moldova, continuă să se afle în cele 95 de centre temporare de plasament și în familii gazdă. Rata de cazare în centrele de plasament este în prezent de 46,4%. În total, peste 716 mii de mese zilnice au fost distribuite în centrele de plasament de către Guvern, organizațiile non-guvernamentale și Programul Alimentar Mondial. 

În aceeași perioadă, au fost înregistrate cca 14.000 de solicitări de asistență medicală primară, urgentă și de spitalizare, dintre care 86 cazuri COVID, 101 nașteri, 518 ședințe de dializă și 241 ședințe de chimio și radioterapie.

„482 de refugiați și-au găsit un loc de muncă, iar 1.135 de angajatori și-au arătat deschiderea față de cetățenii din Ucraina, oferind 2.163 de locuri de muncă vacante. Totodată, 283 de cetățeni ucraineni sunt înregistrați în subdiviziunile teritoriale ale ANOFM pentru a beneficia de suport la angajare”.

De asemenea, 54.029 de persoane refugiate au primit ajutorul financiar lunar din partea Agenției ONU pentru Refugiați, dintre care 27.449 de persoane au beneficiat de a doua tranșă de asistență financiară. În paralel cu suportul acordat refugiaților, circa 10.500 de familii gazdă din Moldova au primit alocația unică din partea Programului Alimentar Mondial.

Datele au fost prezentate în cadrul evenimentului organizat de Agenția ONU pentru Refugiați, împreună cu Guvernul Republicii Moldova, Agențiile ONU și partenerii, care au lansat, astăzi, Planul Regional de Răspuns la criza refugiaților.

„Guvernul va acorda în continuare tot sprijinul necesar tuturor celor care fug din calea războiului din Ucraina”, a spus Colonelul Adrian Efros, șeful Centrului unic de gestionare a crizei, creat de Guvernul Republicii Moldova. „În aceste condiții, mizăm pe sporirea ajutorului partenerilor internaționali, astfel încât să asigurăm refugiații cu minimul necesar, dar și să-i ajutăm să se integreze în viața socială și să susținem comunitatea gazdă în care se află”.

Francesca Bonelli, reprezentata UNHCR în Republica Moldova, a mulțumit comunității gazdă și Guvernului pentru ajutorul continuu și ospitalitatea demonstrată față de refugiați.

„O parte esențială a răspunsului interagențiilor va fi orientat spre susținerea capacității de răspuns a Guvernului, precum și comunității din Republica Moldova, care au avut un comportament extraordinar în ceea ce privește găzduirea, hrana și sprijinul de urgență pentru refugiați”, a spus Bonelli, adăugând că vulnerabilitatea lor este în creștere și aproape toți au nevoie de asistență umanitară.

UNHCR și partenerii săi au nevoie de circa 414 milioane de dolari pentru a susține aproximativ 1 milion de refugiați, care ar putea ajunge în Republica Moldova până la sfârșitul anului 2022. Promovarea rezilienței, acoperirea cheltuielilor, incluziunea socio-economică a refugiaților, oferirea de microgranturi pentru activități independente și ale întreprinderilor mici, traininguri de formare profesională, validarea și certificarea competențelor –  sunt aspecte de bază ale planului, care reunește eforturile a 40 de organizații, inclusiv Agenții ONU, ONG-uri naționale și internaționale, instituții religioase și societatea civilă.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Sfaturi pentru alegerea unui telefon mobil performant
Sfaturi pentru alegerea unui telefon mobil performant
SEBO – Instituția Anului în Domeniul Microfinanțării 2021
SEBO – Instituția Anului în Domeniul Microfinanțării 2021
Client maib: „Suntem cam scumpi la vorbă, dar astăzi simțim necesitatea să vă spunem că vă prețuim și vă iubim”
Client maib: „Suntem cam scumpi la vorbă, dar astăzi simțim necesitatea să vă spunem că vă prețuim și vă iubim”
Echipa Moldindconbank la cursa Volvo Ultra Race – energie și limite depășite
Echipa Moldindconbank la cursa Volvo Ultra Race – energie și limite depășite
EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
EdTech Moldova Forum: inovații, metodologii de predare și cum utilizăm IT-ul pentru transformarea digitală a învățământului!
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Solicită credit online de la Moldindconbank – rapid, comod și avantajos
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
Depozite în lei cu dobânzi avantajoase de până la 12% anual
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
În unison de la Eurovision! Formația „Zdob și Zdub” și Frații Advahov au revenit acasă de la Torino
Afacerile mici cresc împreună cu maib
Afacerile mici cresc împreună cu maib
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală