Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

Putin se leagă din nou de NATO: Își extinde capacitățile militare în apropierea frontierelor rusești

23 Iun. 2021, 11:00
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
23 Iun. 2021, 11:00 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Rusia se arată neliniștită de acumularea infrastructurii NATO în apropierea frontierelor sale, precum și de faptul că alianța refuză să ia în considerare în mod substanțial propunerile Moscovei. Declarația a fost făcută de către președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, în cadrul unei conferințe privind securitatea internațională. 

„Sperăm că bunul simț și dorința de a dezvolta relații constructive cu noi vor prevala în cele din urmă”, a menționat Vladimir Putin. 

La rândul său, ministrul apărării, Serghei Șoigu, a menționat că NATO a devenit o alianță politico-militară globală pentru a deține Rusia și China. Potrivit acestuia, o tendință spre confruntare militară a prins în Europa și există exerciții constante care destabilizează situația de la frontierele rusești.

„Astfel, alianța elaborează rute pentru transferul operațional al trupelor în zonele din apropierea statului Uniunii. La granițele de est, amenințarea este reprezentată de desfășurarea rachetelor americane de rază medie în Asia”, a declarat ministrul. 

Șoigu a reamintit că, după retragerea SUA din Tratatul privind eliminarea acestor arme (Tratatul INF), nu există restricții în acest sens.

Moscova este, de asemenea, îngrijorată de exercițiile alianței în Marea Neagră. În special, exercițiile ucrainene-americane Sea Breeze, programate pentru lunile iunie – iulie. Ambasada Rusiei în Statele Unite consideră că manevrele cresc riscurile incidentelor în zona Mării Negre, astfel încât acestea trebuie abandonate. Ministerul rus de Externe aderă la aceeași poziție.

La rândul său, reprezentantul oficial al Ministerului Apărării, Igor Konashenkov, a declarat că, sub acoperirea Sea Breeze, NATO va furniza Ucrainei arme moderne, care vor fi date ulterior Forțelor Armate din Ucraina și batalioanelor naționaliste din Donbass.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 11:04
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
03 Aug. 2021, 11:04 // Actualitate //  Valentina Buză

S-au ales cu amenzi și țigaretele confiscate după ce vameșii de la Leușeni și Aeroportul Internațional Chișinău au descoperit țigări nedeclarate în autoturismele și bagajele acestora. Este vorba despre trei persoane care urmau să comercializeze ilicit produsele din tutun pe piața neagră a Uniunii Europene.

Potrivit informațiilor, primele două cazuri au fost semnalate la postul vamal Leușeni, în data de 1 august curent, la o diferență de doar o oră.

„Acționând în baza analizei de risc, funcționarii vamali au redirecționat spre scanare două mijloace de transport de model „Mercedes-Benz” și „Nissan Almera”. Analizând imaginile, au fost remarcate mai multe ascunzișuri fabricate artizanal.

Ca urmare a demontării spațiilor special amenajate în barele de protecție din spate, rezervorul pentru combustibil, aripile laterale și în torpedo, angajații vamali au extras 50 300 de țigarete de diverse mărci.

„Țigarete nedeclarate au fost depistate și în cadrul scanării bagajelor pasagerilor înregistrați pentru cursa spre Londra. În rezultatul controlului fizic, vameșii au ridicat peste 10 000 de țigarete, o parte dintre ele fiind ascunse în cutii de pufuleți”, se arată în comunicat.

Conform procedurii, loturile de țigarete au fost ridicate și transmise serviciilor specializate ale Vămii în vederea întreprinderii măsurilor legale ce se impun, inclusiv aplicarea amenzilor prevăzute de legislația în vigoare.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate