Administrația postului Radio Chișinău intenționează să efectueze, în anul 2022, demersurile necesare în vederea atribuirii denumirii Radio România Chișinău, denumire care nu a fost acceptată în momentul lansării, acum 10 ani, în R. Moldova. Potrivit Monitor Media, despre aceasta a spus Valentin Niculescu, managerul postului Radio Chișinău, într-o emisiune la Radio România.
„Avem de gând ca anul următor să întreprindem demersuri pentru oficializarea acestei denumiri și împlinirea, totodată, a unui vis”, a spus Niculescu.
Potrivit lui Valentin Niculescu, acum ar exista niște „ferestre de oportunitate”.
„În momentul acesta, este o fereastră de oportunitate când, sper eu, nu doar aparent, clasa politică locală nu mai este deranjată și nu mai anatemizează atât de mult cuvântul de România sau ideea de România, din contră, ceea ce este un factor pozitiv, și atunci ne putem câștiga acest drept”, a adăugat Valentin Niculescu.
Managerul postului Radio Chișinău a mai spus că încă un obiectiv al instituției media este extinderea ariei de acoperire în R. Moldova.
În prezent, Radio Chișinău emite pe FM în regiunile Cahul (93,3 MHz); Ungheni (93,8 MHz); Chișinău (89,6 MHz); Tighina 106,1 MHz); Edineț (96,4 MHz); Drochia (107,1 MHz) și Briceni (99,0 MHz).
Radio Chișinău este o extensie a Radio România, relansată în R. Moldova la 1 decembrie 2011. Acum 71 de ani, la Chișinău a activat Radio Basarabia al Radiodifuziunii Române.
În iunie 1940, odată cu ocupația, postul de radio a fost invadat de NKVD, iar clădirea și antena au fost aruncate în aer. În fântâna din curtea Radio Basarabia, au fost descoperite cadavrele câtorva angajați ai postului.
În prezent, pe locul unde a fost Radio Basarabia, pe un teritoriul al Universității de Stat din Moldova, a fost construit MEDIACOR, primul centru de tehnologii media, construit într-un proiecte finanțat de SUA.