Reprezentanții Serviciului Vamal, Ministerului Finanțelor și Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale urmau să fie audiați în plenul Legislativului, în cadrul ședinței plenare de astăzi, 9 iunie, pe subiectul cozilor infernale ale camioanelor de la granița moldo-română. Solicitarea a fost făcută de către deputatul BCS, Vasile Bolea, care însă nu a întrunit numărul suficient de voturi ale parlamentarilor.
Bolea a solicitat ca reprezentanții celor trei instituții să vină în plenul Parlamentului să ofere explicații și să anunțe ce se întreprinde pentru a rezolva problema apărută.
„Ultima perioadă, vedem haosul care se atestă la granițele Republicii Moldova cu România, în fiecare seară la TV se arată cozile de zeci de km. De aceea azi noi solicităm ca să avem audieri a conducerii Serviciului Vamal, al Ministerului Finanțelor și al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, pentru a explica măsurile întreprinse la fluidizarea traficului și prevenirea formării cozilor la vamă. Avem situații când în aceste rânduri deja a decedat o persoană, este o situație ieșită din comun”, a declarat Bolea.
Amintim că, în ultima perioadă se atestă o situație fără precedent la frontiera moldo-română din cauza numărului excesiv de mare al camioanelor, fapt ce a dus la formarea cozilor de câțiva kilometri.
Șefa Guvernului le-a cerut miniștrilor să găsească soluții pentru a oferi șoferilor apă și a instala veceuri în zonele unde staționează camioanele. Ea a propus ca în regiunile unde sunt centre pentru trierea refugiaților, acestea să fie folosite pentru a ajuta și conducătorii vehiculelor de mare tonaj.
Marți, 7 iunie, șeful Vămii din Republica Moldova, Igor Talmazan, spunea că rândurile vor exista, însă Serviciul Vamal încearcă să le fluidizeze. Anterior, transportatorii din țara noastră au adresat o scrisoare președintei, prim-ministrei și ministrului Infrastructurii. Ei cer ca problema să fie discutată și soluționată la nivel înalt, de către conducerea Republicii Moldova și cea a României.
Șoferii camioanelor care transportă marfă se confruntă de mai mult timp cu faptul că trebuie să aștepte ore în șir la vamă, însă problema s-a intensificat după izbucnirea războiului din Ucraina. Anterior timpul estimat pentru controale era de circa 48 de ore, însă după izbucnirea războiului din Ucraina a ajuns la 4-5 zile.
Ministerul de Interne a anunțat că le va oferi ajutor psihologic, medical, dar și recomandări despre cum să prevină insolațiile. Între timp, localnicii din Leușeni, unde se atestă trafic intens de vehicule de mare tonaj, cer autorităților să intervină, fiind deranjați de faptul că s-a mărit fluxul de mijloace de transport, TIR-urile se deplasează cu mare viteză în preajma instituțiilor de învățământ și că li se „zguduie casele”.
Autoritățile afirmă că problema este în partea română, pentru că, punctele de trecere a graniței moldo-română din România nu dispune de infrastructura necesară pentru a primi un număr mai mare de camioane.