Institutul Național Democrat pentru Afaceri Internaționale (NDI) încheie Misiunea de evaluare preelectorală a alegerilor prezidențiale și a referendumului privind aderarea la UE, care urmează să aibă loc 20 octombrie. Conform rezultatelor preliminare, cu circa șase săptămâni până la vot, pregătirile sunt în plină desfășurare, fiind administrate profesionist și transparent de către Comisia Electorală Centrală.
Experții susțin că noul Cod Electoral oferă o bază legală solidă pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional, informează IPN, însă persistă o mare amenințare la adresa integrității electorale care este influența malignă străină din partea Rusiei, inclusiv manipularea și interferența informațională străină.
Liderul delegației NDI, Pekka Haavisto, fost membru al Parlamentului finlandez și fost ministru al afacerilor externe al Finlandei, a declarat că NDI și-a desfășurat Misiunea de evaluare preelectorală (PEAM) în Moldova în perioada 2-6 septembrie.
„Scopurile delegației au fost de a evalua exact și imparțial cadrul juridic și pregătirile pentru alegeri, de a analiza mediul în care alegerile se desfășoară, de a examina factorii care ar putea afecta integritatea procesului electoral, de a oferi recomandări pentru promovarea unor alegeri mai incluzive, transparente și responsabile. Și de a demonstra comunității internaționale angajamentul Republicii Moldova de organizare a alegerilor credibile”, a precizat Pekka Haavisto.
Potrivit lui, cea mai mare amenințare la adresa integrității electorale este influența malignă străină din partea Rusiei, inclusiv manipularea și interferența informațională străină (FIMI), care implică în mod predominant atât propagarea informării false pe rețelele de socializare, cât și finanțarea ilegală aferentă.
În același timp, delegația NDI a avertizat că eforturile de combatere a influențelor străine maligne din Rusia nu trebuie să submineze principiile alegerilor credibile, incluzând schimbul liber și deschis de idei.
Directoarea regională a NDI pentru Eurasia, Eva Busza, susține că există încă pași importanți și practici care pot fi întreprinși pentru a îmbunătăți în continuare integritatea alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional. În context, au fost formulate mai multe recomandări practice și acțiuni prioritare. Potrivit ei, în primul rând, Guvernul, în colaborare și coordonare cu CEC, trebuie să-și asume informarea publicului cu privire la amenințările la adresa procesului electoral și eforturile întreprinse pentru a proteja integritatea alegerilor.
NDI este o organizație non-profit, non-partizană, non-guvernamentală care lucrează în parteneriat în întreaga lume pentru a consolida și proteja instituțiile, procesele, normele și valorile democratice, pentru a asigura o calitate mai bună a vieții pentru toți. NDI pledează pentru o lume în care predomină democrația și libertatea, cu demnitate pentru toți. NDI a observat aproximativ 200 de alegeri în fiecare regiune a lumii, inclusiv alegerile parlamentare din 2019 și alegerile prezidențiale din 2020 din Moldova. Institutul implementează programe în Moldova din anul 2003.
Delegația a fost finanțată de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).