Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

„Războiul demisiilor” la ANSC. Directorul cere revocarea a doi consilieri, iar aceștia solicită concedierea directorului

14 Ian. 2022, 14:18
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
14 Ian. 2022, 14:18 // Politica //  Petru Beregoi

Un „adevărat război al demisiilor” s-a pornit la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC), după ce trei luni în urmă Parlamentul a numit un nou director. Astfel, pe masa Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe au ajuns două cereri prin care se solicită demiterea a doi consilieri ANSC, iar alta – concedierea chiar a noului director.

Potrivit deputatului PAS, președinte al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, prima cerere a fost depusă la 27 decembrie 2021 de către directorul general, Serghei Merjan, i-ar ce-a de-a doua de la trei consilieri ANSC, depusă la 29 decembrie.

„Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor e o instituție care veghează achizițiile publice. Foarte important. Dar acolo, pe intern, se întâmplă lucruri interesante. De fapt, e chiar război deschis după numirea de parlament a noului director general trei luni în urmă. La mine pe masă acum sunt două sesizări: Prima – venită pe 27 decembrie 2021, semnată de directorul general, care solicită Parlamentului revocarea a doi consilieri din ANSC. A doua – venită pe 29 decembrie 2021, semnată de trei consilieri ANSC, care solicită revocarea directorului general al Agenției”, anunță Alaiba.

Potrivit președintelui Comisiei economie, buget și finanțe ambele adresări sunt conform legislației, iar în curând, membrii Comisiei vor audia poziția ambelor părți din această dispută „ce nu ar trebui să existe”, după care vor remite Parlamentului ambele sesizări.

Alaiba a declarat că, ulterior, „Parlamentul va decide pe cine revocă și pe cine – nu”.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 19:06
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 19:06 // Societate //  Mădălina Guștiuc

Avocații din Republica Moldova anunță acțiuni de protest împotriva intenției deputaților de a anula prevederile din Legea cu privire la avocatură care dă garanția apărătorilor. Hotărârea a fost adoptată în cadrul ședinței Consiliului Uniunii Avocaților.

Membrii CUA au declarat că pentru perioada 18-19 ianuarie este preconizată greva japoneză. Mai exact, avocații vor participa la ședințe, purtând o panglică albă în semn de avertizare, scrie deschide.md.

Pentru perioada 21-24 ianuarie este preconizată greva generală. În acest sens, avocații nu vor participa la ședințele de judecată.

La data de 24 ianuarie ar urma să aibă loc o nouă ședințe a CUA la care se va decide ce măsuri vor fi întreprinse ulterior de către avocați.

Amintim că, Olesea Stamate a înregistrat un amendament la proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la avocatură care ar permite reținerea, arestarea și percheziționarea avocaților chiar și fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților.

Inițiativa parlamentarei a fost criticată de mai mulți avocați care au amenințat cu posibile acțiuni de protest.

Președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, Dorin Popescu, le-a cerut colegilor săi avocați să se solidarizeze și prin acțiuni civilizate să ceară deputaților excluderea din procedură parlamentară a amendamentului la legea cu privire la avocatură.

Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, avocații nu ar trebui să beneficieze de o imunitate absolută, dar nici excluderea în totalitate a acestei imunități nu este benefică.

Ulterior, Olesea Stamate a menționat că autoritățile vor să aibă „un mecanism eficient și echilibrat pentru toți actorii din justiție”, iar actualele prevederi din Legea cu privire la avocatură ar reprezenta un zid de protecție împotriva abuzurilor”.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală