Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Șeful diplomației UE: Funcționarea gazoductului Nord Stream 2 va depinde de evoluția relației dintre Ucraina și Rusia

14 Ian. 2022, 14:29
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
14 Ian. 2022, 14:29 // Economie //  Realitatea.md

Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a anunțat după reuniunea de joi a miniștrilor de externe și ai apărării din cele 27 de state membre că Uniunea Europeană a facilitat 30 de milioane de euro pentru armata ucraineană în vederea creșterii capacității sale logistice și pregătește o misiune pentru a-i sprijini pe ucraineni să facă față atacurilor cibernetice, care reprezintă unul dintre riscurile cu care se vor confrunta.

„Poziția noastră rămâne aceeași: orice nouă agresiune împotriva Ucrainei va avea consecințe masive și costuri severe pentru Rusia. Dar este vorba de mai mult decât de Ucraina. Acum suntem implicați în discuția despre arhitectura de securitate europeană și, în legătură cu aceasta, Uniunea Europeană își va exprima preocupările și propunerile sale. Suntem dornici să sprijinim și să contribuim la discuțiile și negocierile privind securitatea pe continent”, a transmis șeful diplomației UE, potrivit comunicatului oficial.

De asemenea, Josep Borrell a precizat că este în contact permanent cu secretarul de stat american Antony Blinken, iar Comitetul politic și de securitate de la Bruxelles a fost informat marți de către adjunctul secretarului de stat, Wendy Sherman despre prima conversație cu rușii.

„Există o comunicare și o coordonare continuă și permanentă cu Statele Unite. Continuăm participarea prin relația noastră cu Statele Unite și acest lucru se va întâmpla și în viitor, deoarece avem garanția că nu se va conveni nimic despre securitatea europeană fără o coordonare și o participare puternică a europenilor. În același timp, continuăm să sprijinim Ucraina. Avem o misiune de consiliere în Ucraina, care contribuie deja la consolidarea rezistenței în fața atacurilor hibride”, a adăugat oficialul european.

Luni, consultările strategice și diplomatice dintre Statele Unite și Federația Rusă privind arhitectura de securitate în Europa s-au încheiat, la Geneva, după aproape opt ore, reliefând un dialog de pe poziții diametral opuse. SUA au reiterat avertismentele occidentale în privinţa unei eventuale invadări a Ucrainei, au fost ferme în respingerea propunerilor de securitate ale Rusiei care sunt inacceptabile şi au transmis cu claritate că nu vor permite nimănui să pună capăt politicii uşilor deschise a NATO, în timp ce Moscova a cerut garanţii ”scrise în piatră” că Ucraina şi Georgia nu vor deveni vreodată membre ale NATO.

Miercuri, cele 30 de state membre ale NATO au transmis Rusiei că nu vor renunța la capacitatea lor de a se proteja și apăra reciproc și nici la prezența forțelor lor militare pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, în timp ce au afirmat sprijinul lor pentru politica ușilor deschise a Alianței și pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. Între cele două momente de consultări, SUA și UE și-au reafirmat angajamentul de a aborda împreună “provocarea urgentă” a consolidării militare a Rusiei, subliniind că orice nouă invazie în Ucraina va avea costuri severe, iar SUA și aliații au decis “o abordare unificată a NATO” în raport cu solicitările Federației Ruse.

În ceea ce privește Busola Strategică, Borrell a transmis că lucrurile merg în direcția cea bună. „Este în curs de construire. Există schimbări, dar niciuna dintre aceste schimbări nu afectează ideea unei forțe militare de reacție rapidă. Cred că evenimentele la care suntem martori reprezintă un mare stimulent pentru dezvoltarea acestui tip de capacități”, a mai spus el.

Potrivit lui Borrell, proiectul acestei forțe de reacție se așteaptă să fie aprobat din punct de vedere politic, de către Consiliul European din martie. „Dacă acest lucru se va întâmpla – și sper că se va întâmpla – atunci vom începe imediat să lucrăm la procedurile practice pentru a-l face operațional. Deocamdată, lucrurile merg mult mai bine decât ne așteptam”.

Făcând trimitere la gazoductul Nord Stream 2, șeful diplomației UE a amintit că infrastructura este finalizată și se așteaptă aprobarea din partea autorităților de reglementare. Mai întâi, a autorității de reglementare din Germania și, apoi, a celei din Uniunea Europeană, care va stabili dacă această infrastructură poate sau nu să funcționeze în cadrul sistemului de aprovizionare cu gaze naturale a Europei.

„Am spus de multe ori că aceasta nu este o infrastructură pe care să o considerăm o prioritate, deoarece nu contribuie la autonomia energetică a Europei. Comisia și instituțiile europene nu pot interzice cuiva să construiască o infrastructură în conformitate cu regulile. Dacă este în conformitate cu regulile, suntem într-o economie de piață liberă. Dacă există o calificare pozitivă din partea celor două autorități de reglementare, infrastructura există și va funcționa. Cu siguranță, funcționarea acestei infrastructuri va depinde și de evoluția evenimentelor din Ucraina și de atitudinea Rusiei. Nu putem ca, pe de o parte, să impunem sancțiuni, iar pe de altă parte, să deschidem o infrastructură. Este cu siguranță legat de situația militară din Ucraina, este evident”, a punctat Josep Borrell.

Reamintim că procesul de certificare pentru controversatul gazoduct Nord Stream 2, care trece pe sub Marea Baltică, a fost suspendat la jumătatea lunii noiembrie de Autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Germania.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 18:09
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 18:09 // În Lume //  Mădălina Guștiuc

Ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, a promis luni că Berlinul va face totul pentru a garanta securitatea Ucrainei în faţa ambiţiilor Rusiei, informează AFP, citat de digi24.ro.

Această primă vizită a şefei diplomaţiei germane survine în plină criză geopolitică, Europa şi SUA suspectând Kremlinul că vrea să lanseze o ofensivă militară împotriva Ucrainei, un conflict care ar putea destabiliza continentul european.

„Vom face totul pentru a garanta securitatea Ucrainei, vom face totul pentru a garanta securitatea Europei. Suntem pregătiţi să începem un dialog serios cu Rusia ”, a spus şefa diplomaţiei germane într-o conferinţă de presă comună cu ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba.

La rândul său, Kuleba a spus că a abordat chestiunea sensibilă a livrărilor de arme către Ucraina, în contextul în care Kievul a acuzat în decembrie Berlinul că împiedică furnizarea de armamente defensive în cadrul cooperării cu NATO.

„Dialogul nostru cu Germania pe acest subiect va continua. Ştim de unde şi ce fel de arme putem obţine. Ştim foarte bine cum să le folosim pentru a ne apăra teritoriile. Lucrăm la asta în fiecare zi, iar rezultatele nu sunt rele”, a subliniat el.

Tensiunile s-au amplificat constant în ultimele săptămâni între Rusia şi Occident, care acuză Moscova că a desfăşurat zeci de mii de soldaţi în pregătirea unui posibil atac asupra Ucrainei.

Moscova neagă orice intenţie de a invada Ucraina şi denunţă în schimb consolidarea NATO la frontierele sale şi dorinţa Alianţei Nord-Atlantice de a integra ţări precum Ucraina şi Georgia, pe care Rusia le consideră parte a sferei sale de influenţă.

Rusia cere garanţii de securitate în vederea detensionării situaţiei, în special angajamentul NATO că nu se va extinde spre Est, o revendicare considerată inacceptabilă de rivalii săi.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală