Curs valutar
 • EUR
  21.3729
  0.2162%
 • USD
  17.9703
  0.4179%
 • RUB
  0.2456
  -0.855%
 • RON
  4.3395
  0.2281%
 • UAH
  0.6565
  -0.2437%

Răzvan Burleanu, membru al Consiliului FIFA, în vizită în Moldova. Efectuează un tur prin țara noastră

17 Mai 2021, 09:04
 // Categoria: Sport // Autor:  Petru Beregoi
17 Mai 2021, 09:04 // Sport //  Petru Beregoi

O delegație a Federației Române de Fotbal, în frunte cu președintele Răzvan Burleanu, membru al Consiliului FIFA din partea Europei, efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova. În perspectiva consolidării parteneriatului dintre federațiile de fotbal din Moldova și România și stabilirea a noi proiecte de colaborare la nivel de asociații regionale.

Președinții celor două foruri Leonid Oleincenco și Răzvan Burleanu vor avea mai multe vizite și întrevederi în diferite localități din țară. O primă întâlnire a avut loc la Ungheni, la care au mai participat primarul orașului și membrii Asociației raionale de fotbal.

În discursul său, Leonid Oleinicenco a remarcat că orașul Ungheni se află la hotarul cu România, ceea ce ar putea facilita organizarea unor competiții comune în regiune.

La rândul său, Răzvan Burleanu a prezentat date din studiul privind rambursarea investițiilor în sport, precum și informații despre modelul SROI, beneficiile căruia generează investiții în economie, societate, sănătate și performanță sportivă.

Înalții oaspeți au vizitat stadionul din Nisporeni, care se reconstruiește cu suportul Federației de fotbal, care a contribuit prin însemânțarea și îngrijirea gazonului natural, lucrări efectuate de experții federali, și prin instalarea nocturnei. În plus, Federația va asigura fotoliile individuale, care vor fi instalate pe tribune în scurt timp. Capacitatea stadionului va fi estimativ de 6 mii de locuri.

Tot la Nisporeni, delegația FRF și FMF a asistat la meciul final al unui turneu de mini-fotbal pentru amatori, organizat de Școala sportivă, după ce autoritățile au permis reluarea competițiilor în aer liber.

Următoarea destinație a reprezentanților celor două foruri a fost stadionul „Nicolae Simatoc” din Lozova, dat în exploatare în acest an. În Codrii Moldovei, Răzvan Burleanu și Leonid Oleinicenco s-au întâlnit cu președintele echipei Codru, Viorel Jardan și președintele onorific al FMF, fost antrenor al echipei Codru Lozova în anii 90, Pavel Cebanu.

Delegațiile au vizitat și stadionul municipal din Hîncești.

Din toamnă, FRF și FMF planifică derularea unor competiții comune pentru copii și juniori. Astfel, la categoria de vârstă 7-12 ani, se pregătește un concept nou de competiții la nivel de școli între România și Republica Moldova. La fel, din programul de acțiuni comune face parte și competiția Cupa satelor pentru juniorii U-13.

La nivelul Asociațiilor raionale s-a discutat despre posibilitatea organizării unei competiții comune între selecționatele raioanelor. Campioanele ARF Moldova se vor întâlni cu campioanele județelor din România într-o finală anuală.

Realitatea Live22 Iun. 2021, 22:57
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
22 Iun. 2021, 22:57 // În Lume //  Cristina Vlah

Nouă lideri separatiști catalani au fost grațiați de către primul ministru al Spaniei, informează Realitatea.md cu referire la Euronews. Potrivit sursei, premierul Pedro Sanchez a anunțat grațierile într-un discurs televizat.

Acest lucru este condiționat prin faptul că liderii catalani să nu mai poată deține funcții publice. De asemenea, grațierile nu îi vizează pe liderul din Catalonia, Carles Puigdemont, și alți lideri ai regiunii, care optează pentru separarea Cataloniei de Spania.

Cei nouă lideri separatiști catalani au fost condamnați pentru rolul lor în evenimentele din octombrie 2017, când regiunea autonomă a încercat, fără succes, să-și declare independența. În 2019, ei au fost condamnați la pedepse între 9 și 13 ani pentru acuzații de rebeliune și folosire defectuoasă a fondurilor publice. Acestea au fost comise prin organizarea unui referendum calificat de autoritățile de la Madrid drept ilegal.

Eliberarea acestora va putea fi efectuată după publicarea grațierilor în gazeta oficială a Guvernului de la Madrid.

Deciziile de grațiere au fost dur criticate de către partidele de opoziție, care spun că astfel premierul vrea să se apropie mai mult de partidele din Catalonia.