Parlamentul European a adoptat joi, 19 septembrie curent, la Strasbourg, o rezoluţie în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de creşterea intensităţii şi frecvenţei fenomenelor meteorologice extreme în Uniunea Europeană şi în lume, inclusiv inundaţii masive, valuri de căldură şi incendii forestiere şi nemulţumirea faţă de recentele reduceri bugetare pentru Mecanismul de protecţie civilă al UE.
Într-o rezoluţie privind inundaţiile devastatoare din Austria, Cehia, Germania, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia, eurodeputaţii solicită finanţare suficientă şi actualizată pentru a spori gradul de pregătire şi a îmbunătăţi consolidarea capacităţilor, în special în perspectiva următorului buget multianual al UE.
De asemenea, aceştia doresc ca Fondul de solidaritate al UE să fie „proporţional cu creşterea numărului şi a gravităţii dezastrelor naturale în întreaga Europă”, îndeamnă Comisia să accelereze mobilizarea fondurilor pentru ţările afectate şi solicită punerea la dispoziţie şi a altor tipuri de sprijin tehnic şi financiar, cum ar fi instrumentele politicii de coeziune, potrivit Agerpres.
Pe termen lung, rezoluţia solicită mai multe investiţii ale UE în rezilienţa regională şi locală şi solicită ca viitoarea politică de coeziune a UE să se concentreze şi mai mult pe atenuarea schimbărilor climatice şi pe adaptarea la acestea.
Eurodeputaţii doresc prezentarea rapidă de către Comisie a unui plan european de adaptare la schimbările climatice, care să includă propuneri legislative concrete, anunţat în orientările politice ale preşedintei CE, Ursula von der Leyen, pentru Comisia Europeană 2024-2029.
Deputaţii europeni subliniază, de asemenea, necesitatea unor investiţii urgente în măsuri de gestionare a inundaţiilor şi de prevenire a riscurilor de inundaţii.
Rezoluţia a fost co-semnată de eurodeputatul Siegfried Mureşan (PPE). Acesta a subliniat, într-un comunicat, că Uniunea Europeană va acorda sprijin financiar şi tehnic ţărilor afectate, iar PE cere ca acest ajutor să vină imediat. ”Autorităţile locale şi regionale trebuie să ştie ca vor fi sprijinite, de la bugetul Uniunii Europene, pentru cheltuielile cu adăposturile, repunerea în funcţiune a infrastructurii de electricitate, de telecomunicaţii, drumuri etc”, a spus Mureşan.
Acesta a insistat pe nevoia de flexibilizare a bugetului multianual al Uniunii Europene, pentru putea aloca mai repede mai mulţi bani oamenilor afectaţi de situaţii neprevăzute, cum este cazul inundaţiilor recente care au lovit România şi Europa. Acest aspect va reprezenta una dintre priorităţile eurodeputatului român în calitatea sa de negociator-şef al Parlamentului European pentru viitorul buget multianual al Uniunii Europene.
Numai în ultimii 30 de ani, inundaţiile din Europa au afectat 5,5 milioane de persoane, luând aproape 3.000 de vieţi omeneşti şi cauzând daune economice în valoare de peste 170 de miliarde euro.