Curs valutar
 • EUR
  20.7642
  0.0915%
 • USD
  17.6965
  -0.0446%
 • RUB
  0.2427
  -0.2884%
 • RON
  4.1943
  0.0811%
 • UAH
  0.6620
  -0.6193%

Reacția Rusiei privind sancțiunile impuse de SUA: În astfel de chestiuni principiul reciprocității este fundamental

16 Apr. 2021, 16:22
 // Categoria: În Lume // Autor:  Daniel Hacina
16 Apr. 2021, 16:22 // În Lume //  Daniel Hacina

Secretarul de presă prezidențial, Dmitri Peskov, a amintit în declarația sa privind cele mai recente sancțiuni de la Washington ce au vizat Rusia despre „principiul reciprocității”. Ministerul de Externe din Rusia a comentat că, cursul de sancțiuni al SUA nu corespunde intereselor celor două state și că va urma un răspuns din partea Moscovei în cel mai scurt timp.

Peskov a declarat că Moscova cântărește cum să răspundă la sancțiunile Washingtonului și la expulzările diplomaților ruși, dar a menționat că președintele Vladimir Putin încă nu a decis ce curs să urmeze.

„Nimeni nu a anulat principiul reciprocității, în astfel de chestiuni acesta este un principiu fundamental”, a declarat Dmitri Peskov. „Din nou, totul va depinde de decizia care va fi luată de șeful statului”, a adăugat el.

Aceste comentarii au urmat după ce SUA a anunțat joi, că va expulza 10 diplomați ruși și că va aplica sancțiuni asupra a 32 de persoane și companii din Rusia, ca răspuns la amestecul Kremlinului în alegerile prezidențiale americane din 2020, dezinformarea maselor de oameni, precum și la atacurile cibernetice Solar Winds.

Oficialii americani susțin că majoritatea diplomaților de pe lista de expulzare sunt ofițeri de informații care lucrează sub acoperire diplomatică.

Peskov a spus că Putin și președintele Biden „au căzut de acord în privința” nevoii de a scădea tensiunile în relațiile SUA-Rusia, dar „plăcerea omologilor noștri americani pentru sancțiuni rămâne inacceptabilă”.

Oficialii ruși și-au exprimat indignarea că, Casa Albă a anunțat sancțiunile și expulzările la doar două zile după ce Biden a vorbit telefonic cu Putin. Potrivit Kremlinului în cadrul apelului, Biden a subliniat necesitatea organizării unui summit într-o țară terță neutră și dorința sa de a „normaliza” relațiile, însă fără menționa ceva de intenția impunerii unor noi sancțiuni.

Comentând propunerea lui Biden pentru o întâlnire între cei doi lideri, Peskov a spus că „va dura ceva timp până vom analiza această propunere”. „Decizia lui Putin va fi dată în timpul și modul în care Putin a considerat potrivit”, a adăugat el.

Realitatea Live

27 Sept. 2021, 06:00
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
27 Sept. 2021, 06:00 // Actualitate //  Realitatea.md

Primăria Chișinău a informat că pe parcursul lunii septembrie cele două puncte de vaccinare mobile – autobuz și troleibuz – se vor afla în intervalul orelor 10:00-18:00 în diferite sectoare ale capitalei şi în suburbii, pentru a asigura accesul cetăţenilor la imunizarea anti-COVID-19. Luni, 27 septembrie curent, ambele puncte vor activa la Ciocana, dintre care unul va fi într-o suburbie din acest sector.

Astfel, azi, doritorii de a se vaccina sunt așteptați pe bulevardul Mircea cel Bătrân, nr. 32 din sectorul Ciocana. Ca să orientați mai bine, căutați un troleibuz în preajma centrului comercial Kaufland.

Autobuzul va putea fi găsit la Colonița, o suburbie a capitalei în direcția sectorului Ciocana, fiind amplasat pe strada Hipocrate, nr.8. Iarăși pentru a identifica mai ușor locația, întrebați de localnici unde se află Centrul de Sănătate Colonița.

Primăria spune că veți găsi ușor unitățile și după inscripțiile pe partea exterioară a acestora – în susţinerea Campaniei de vaccinare anti-COVID-19.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române