Curs valutar
  • EUR
    19.2522
    0%
  • USD
    17.4687
    0%
  • RUB
    0.1915
    0%
  • RON
    3.8705
    0%
  • UAH
    0.4229
    0%

(FOTO) Lupta lucrătorilor medicali cu pandemia, descrisă de către un medic de la Bălți: Tristețe, durere, revoltă

16 Apr. 2021, 16:21
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
16 Apr. 2021, 16:21 // Societate //  Realitatea.md

Dmitrii Dubinceak-Muler este un anestezist-reanimatolog din Bălți, care a apărut în vizorul public după ce a descris lupta lucrătorilor medicali cu pandemia de COVID-19. Tânărul a relatat despre zilele și nopțile de gardă petrecute alături de colegii din secția de anestezie și terapie intensivă a Spitalului clinic municipal Bălți, despre destinele a zeci de pacienți, emoțiile și sentimentele trăite la minut, tristețea, durerea, revolta, grijile, și despre lipsa timpului petrecut cu soția și fiica sa. 

În luna martie curent, Dmitrii a scris o postare despre modul în care pacienții diagnosticați cu COVID-19, mor în secția de terapie intensivă. Mesajul a devenit viral și a fost publicat de mai multe instituții mass-media.

„Mi-am dorit demult să scriu acel text, pentru că nu mai puteam să privesc la realitatea de afară, care e cu totul alta decât cea din spital și din secții, unde pacienții și medicii luptă pentru fiecare oră de viață. O realitate în care o parte din oameni nu cred în existența virusului și care nu respectă regulile de protecție. Este aproape imposibil să înțelegi aceste două „lumi” paralele. De aceea, m-am gândit să descriu ce se întâmplă cu bolnavii de COVID-19, cum se manifestă boala și prin ce trece pacientul, în speranța că măcar cineva își va schimba comportamentul și va respecta regulile”, a subliniat anestezistul-resuscitator.

De asemenea, Dmitrii recunoaște că cel mai greu în pandemie îi este să vadă cum mor persoanele aflate în stare gravă de COVID-19.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății 2021, OMS Moldova și Uniunea Europeană în cadrul Programului „Solidari pentru sănătate”, au realizat un proiect foto cu implicarea mai multor doctori, inclusiv a lui Dmitrii Dubinceak-Muler.

„Dmitrii are 31 de ani, s-a întors să locuiască în orașul său natal Bălți, iar altruismul tineresc l-a determinat să aplice la medicină, dar nu regretă alegerea sa nici pentru o clipă. Este primul medic din familie și este foarte mândru de asta. Dmitry are o soție și o fiică”, conchid autorii proiectului foto.

Realitatea Live

15 Sept. 2024, 16:19
 // Categoria: Politica // Autor:  Elena Putregai
15 Sept. 2024, 16:19 // Politica //  Elena Putregai

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj de felicitare în scris și de apreciere pentru toți lucrătorii sociali cu prilejul sărbătorii lor profesionale. Ea urma duminică, 15 septembrie curent, să participe la evenimentul de celebrare a sărbătorii profesionale a lucrătorului social, care a fost anulat din cauza vremii și pentru a-i proteja pe oameni.

Maia Sandu le-a mulțumit tuturor angajaților din sfera protecției sociale pentru devotamentul și grija pe care o poartă neîncetat față de cei mai vulnerabili.

„Pe lângă simțul responsabilității, este nevoie de multă empatie, dăruire și compasiune pentru a face zi de zi, noapte de noapte, munca nobilă de a avea grijă de bătrânii țintuiți la pat, de femeile care și-au trăit viața în violență sau de a fi alături de părinții care-și cresc cu multă iubire copiii cu dizabilități. Dumneavoastră sunteți cei care le oferă speranță și încredere, alinare și compasiune”.

Șefa statului a punctat că domeniul în care activează lucrătorii sociali a fost supus unei presiuni imense din cauza războiului din țara vecină, a numărului mare de refugiați, a pandemiei și a provocărilor economice.

„Am făcut față doar datorită implicării extraordinare a fiecăruia dintre dumneavoastră. Statul trebuie să fie alături de lucrătorii din prima linie, iar reforma începută acum un an jumătate are drept obiectiv anume mobilizarea de resurse adiționale”.

Președinta a declarat că pașii care s-au făcut, inclusiv cu ajutorul partenerilor de dezvoltare – extinderea serviciului de asistență personală prin angajarea de către minister a 895 de asistenți personali în 2023, sporul salarial pentru 420 de îngrijitori, plățile compensatorii acordate pentru asistenții personali în lunile martie și aprilie, investițiile anunțate acum câteva zile de minister de 70 de milioane de lei pentru serviciile sociale – nu au cum să rezolve toate problemele acumulate timp de decenii în sistemul social. Însă demonstrează direcția pe care ne mișcăm – îmbunătățirea și extinderea serviciilor sociale și acordarea atenției cuvenite celor din prima linie.

„Întreaga societate vă privește cu admirație și recunoștință!”, a conchis șefa statului.

Codul portocaliu de ploi torențiale a fost prelungit până luni dimineața, 16 septembrie curent.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Recean: Celula de criză rămâne activă 72 de ore; Sandu: Evitați deplasările care pot fi amânate

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală