Curs valutar
 • EUR
  21.6340
  0.563%
 • USD
  17.7903
  -0.1624%
 • RUB
  0.2405
  0.0416%
 • RON
  4.3910
  0.5488%
 • UAH
  0.6431
  0.171%

(FOTO) Lupta lucrătorilor medicali cu pandemia, descrisă de către un medic de la Bălți: Tristețe, durere, revoltă

16 Apr. 2021, 16:21
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
16 Apr. 2021, 16:21 // Societate //  Mădălina Sorokovsky

Dmitrii Dubinceak-Muler este un anestezist-reanimatolog din Bălți, care a apărut în vizorul public după ce a descris lupta lucrătorilor medicali cu pandemia de COVID-19. Tânărul a relatat despre zilele și nopțile de gardă petrecute alături de colegii din secția de anestezie și terapie intensivă a Spitalului clinic municipal Bălți, despre destinele a zeci de pacienți, emoțiile și sentimentele trăite la minut, tristețea, durerea, revolta, grijile, și despre lipsa timpului petrecut cu soția și fiica sa. 

În luna martie curent, Dmitrii a scris o postare despre modul în care pacienții diagnosticați cu COVID-19, mor în secția de terapie intensivă. Mesajul a devenit viral și a fost publicat de mai multe instituții mass-media.

„Mi-am dorit demult să scriu acel text, pentru că nu mai puteam să privesc la realitatea de afară, care e cu totul alta decât cea din spital și din secții, unde pacienții și medicii luptă pentru fiecare oră de viață. O realitate în care o parte din oameni nu cred în existența virusului și care nu respectă regulile de protecție. Este aproape imposibil să înțelegi aceste două „lumi” paralele. De aceea, m-am gândit să descriu ce se întâmplă cu bolnavii de COVID-19, cum se manifestă boala și prin ce trece pacientul, în speranța că măcar cineva își va schimba comportamentul și va respecta regulile”, a subliniat anestezistul-resuscitator.

De asemenea, Dmitrii recunoaște că cel mai greu în pandemie îi este să vadă cum mor persoanele aflate în stare gravă de COVID-19.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății 2021, OMS Moldova și Uniunea Europeană în cadrul Programului „Solidari pentru sănătate”, au realizat un proiect foto cu implicarea mai multor doctori, inclusiv a lui Dmitrii Dubinceak-Muler.

„Dmitrii are 31 de ani, s-a întors să locuiască în orașul său natal Bălți, iar altruismul tineresc l-a determinat să aplice la medicină, dar nu regretă alegerea sa nici pentru o clipă. Este primul medic din familie și este foarte mândru de asta. Dmitry are o soție și o fiică”, conchid autorii proiectului foto.

Realitatea Live

Grupul parlamentar ”PRO MOLDOVA” susține o conferință de presă
Prezentarea Ghidului pentru furnizorii de servicii media privind Codul Serviciilor Media Audiovizuale
Ședința Consiliului Audiovizualului, din 12 mai 2021
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 12 mai 2021
Deputatul ACUM PLATFORMA DA, Arina Spătaru, susține o conferință privind proiectul de lege privind întreținerea și protecția animalelor de companie
Conferință de presă cu privire la aderarea Partidului Popular Românesc (PPR) la proiectul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Conferința de presă „Judecătorii corupți susțin compania Braus Imobiliare S.R.L. în construcțiile ilegale de pe Mircea cel Bătrân 15, punând în pericol viața a peste 300 de familii”
Prezentarea Ratingului Politic pentru luna aprilie 2021, elaborat de compania Intellect Group
EU Debates Cafe: „Noua eră digitală și inovațiile: Sprijinul UE pentru Educație, Afaceri și E-Servicii”
12 Mai 2021, 13:31
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Cosoi
12 Mai 2021, 13:31 // Life //  Petru Cosoi

Producătorul de divinuri Aroma din Chișinău a lansat recent pe piață un produs unic: divinul Aroma XXO de 70 de ani, reprezentând cel mai vechi distilat disponibil în acest moment pe piața din Republica Moldova, scrie FINEWINE. 

În prezent, în Moldova există câteva exemplare de 50-55 de ani, mai rar de 60 de ani, iar cel de 70 de ani reprezintă o premieră. Este, într-adevăr, o istorie îmbuteliată, ce cuprinde epoci diferite, generații de tehnologi și experiență în arta distileriei și maturării produselor de înaltă calitate, scrie sursa citat.

Distilatul datează, conform fișelor tehnologice, din anii 1944 – 1946, fiind maturat în toată această perioadă, în beciurile combinatului Aroma, unul dintre cele mai vechi din Republica Moldova.

Cartela tehnologică reprezintă un secret al producerii și nu poate fi publicată, dar oricine este interesat, poate primi garanția autenticității produsului de 70 de ani. Este un singur butoi de stejar cu divinul septuagenar, a cărui valoare se ridică la o cifră cu mai multe zerouri.

Turnat în cristal de Bohemia, cu capsulă și etichetă gravată cu aur, cutie suvenir — 700 ml de aur pur! Fiecare sticlă din colecția limitată este formată manual.

Costă 51 750 de lei (circa 2 400 euro) și poate fi găsit în magazinele specializate ale companiei.

 
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație