Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  0%
 • USD
  17.6521
  0%
 • RUB
  0.2435
  0%
 • RON
  4.1969
  0%
 • UAH
  0.6611
  0%

(FOTO) Lupta lucrătorilor medicali cu pandemia, descrisă de către un medic de la Bălți: Tristețe, durere, revoltă

16 Apr. 2021, 16:21
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
16 Apr. 2021, 16:21 // Societate //  Mădălina Sorokovsky

Dmitrii Dubinceak-Muler este un anestezist-reanimatolog din Bălți, care a apărut în vizorul public după ce a descris lupta lucrătorilor medicali cu pandemia de COVID-19. Tânărul a relatat despre zilele și nopțile de gardă petrecute alături de colegii din secția de anestezie și terapie intensivă a Spitalului clinic municipal Bălți, despre destinele a zeci de pacienți, emoțiile și sentimentele trăite la minut, tristețea, durerea, revolta, grijile, și despre lipsa timpului petrecut cu soția și fiica sa. 

În luna martie curent, Dmitrii a scris o postare despre modul în care pacienții diagnosticați cu COVID-19, mor în secția de terapie intensivă. Mesajul a devenit viral și a fost publicat de mai multe instituții mass-media.

„Mi-am dorit demult să scriu acel text, pentru că nu mai puteam să privesc la realitatea de afară, care e cu totul alta decât cea din spital și din secții, unde pacienții și medicii luptă pentru fiecare oră de viață. O realitate în care o parte din oameni nu cred în existența virusului și care nu respectă regulile de protecție. Este aproape imposibil să înțelegi aceste două „lumi” paralele. De aceea, m-am gândit să descriu ce se întâmplă cu bolnavii de COVID-19, cum se manifestă boala și prin ce trece pacientul, în speranța că măcar cineva își va schimba comportamentul și va respecta regulile”, a subliniat anestezistul-resuscitator.

De asemenea, Dmitrii recunoaște că cel mai greu în pandemie îi este să vadă cum mor persoanele aflate în stare gravă de COVID-19.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății 2021, OMS Moldova și Uniunea Europeană în cadrul Programului „Solidari pentru sănătate”, au realizat un proiect foto cu implicarea mai multor doctori, inclusiv a lui Dmitrii Dubinceak-Muler.

„Dmitrii are 31 de ani, s-a întors să locuiască în orașul său natal Bălți, iar altruismul tineresc l-a determinat să aplice la medicină, dar nu regretă alegerea sa nici pentru o clipă. Este primul medic din familie și este foarte mândru de asta. Dmitry are o soție și o fiică”, conchid autorii proiectului foto.

Realitatea Live

18 Sept. 2021, 15:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
18 Sept. 2021, 15:44 // Societate //  Mădălina Sorokovsky

Un accident rutier a avut loc astăzi, în localitatea Terebna, raionul Edineț. După ce a fost lovit de o mașină, un bărbat a decedat. Pasagera care se afla în automobil a fost internată în spital. Potrivit oamenilor legii, totul s-a produs din motiv că șoferul a pierdut controlul volanului. 

Mașina de marca Mercedes era condusă de un tânăr în vârstă de 21 de ani, din raionului Edineț. În automobil se mai afla și o tânără de 19 ani. Din motive necunoscute, tânărul a pierdut controlul asupra volanului, a derapat de pe drum și a tamponat un bărbat de 61 de ani, din satul Terebna, care se afla pe scaun lângă gardul organizației unde activa în calitate de paznic.

În urma accidentului rutier, bărbatul a decedat până la sosirea ambulanței, iar pasagera a avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind transportată la Spitalul Raional Edineț.

De asemenea, potrivit informațiilor, șoferul nu se afla în stare de ebrietate. Urmează ca băiatul să fie cercetat penal în libertate.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române