Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  -0.2672%
 • USD
  17.6521
  0.051%
 • RUB
  0.2435
  0.6982%
 • RON
  4.1969
  -0.2645%
 • UAH
  0.6611
  -0.1966%

Opinie: Biden sancționează Rusia dur, însă Putin nu se va descuraja așa ușor

16 Apr. 2021, 16:14
 // Categoria: În Lume // Autor:  Daniel Hacina
16 Apr. 2021, 16:14 // În Lume //  Daniel Hacina

Președintele Biden s-a angajat să pună capăt refuzului inexcusabil al fostului președinte Donald Trump de a pune Rusia în fața răspunderii pentru intervenția în alegerile din SUA, pirateria agențiilor guvernamentale și orchestrarea atacurilor împotriva soldaților și diplomaților americani.

Joi, Biden a acționat într-un mod clar și bine determinat. Casa Albă a anunțat expulzarea a 10 diplomați ruși, precum și un șir de sancțiuni pentru o serie de companii și persoane fizice din Rusia. Administrația de la Kremlin a numit noile sancțiuni drept fiind „radicale” și „neprietenoase”.

Au fost vizate șase firme cibernetice rusești, toate având legături strânse cu armata și cu agențiile naționale de informații. Pe de altă parte, firmele rusești care aduc cea mai mare parte a câștigurilor externe ale țării au rămas neatinse, la fel ca și cei câțiva zeci de oligarhi care susțin regimul și gestionează averea personală a lui Putin.

Oficialii de la Casa Albă au declarat că pachetul punitiv a fost atent calibrat în speranța că administrația Biden îl va putea convinge pe Putin să coopereze în domeniile de interes american.

„Politica SUA va implica un amestec de presiune semnificativă și găsirea de modalități de a lucra împreună”, a declarat un oficial. În teorie, politica cu două căi are sens, dar moderarea SUA vine într-un moment în care Kremlinul acționează mai beligerant ca niciodată. În ultimele săptămâni, Rusia a adunat zeci de mii de soldați la frontiera cu Ucraina, amenințând-o cu un război care ar „distruge-o”.

Sancțiunile impuse Rusiei, de către Statele Unite reprezintă un nou pas ce urmărește scopul de a detensiona situația de conflict major din estul Ucrainei, și de a preveni o potențială conflagrație militară dintre cele două state. În cazul în care Putin va accepta aceste constrângeri venite din Occident și va îndeplini solicitările care i-au fost adresate, măsurile punitive lansate de administrația Biden, ar putea însemna un mare succes pentru SUA, dar și pentru democrație per general. Pe de altă parte, o asemenea acțiune agresivă ar putea determina un răspuns pe măsură, lucru care ar putea detona întreg estul Europei.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 21:18
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
16 Sept. 2021, 21:18 // Economie //  Cristina Vlah

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a spus că pentru redresarea situației deplorabile de la ÎS „Calea Ferată din Moldova” este nevoie de aprobarea în Parlament a unui nou Cod al Transportului Feroviar, informează Realitatea.md.

În acest sens, ministrul a dat vina pe fostele guvernări pentru faptul că nu l-au aprobat până în prezent, din motiv că acolo ar fi existat interese politice și economice.

„Avem nevoie să aprobăm Codul Feroviar în Parlament, un proiect care nu s-a dorit să fie votat din diverse motive. Și sistemul s-a arătat a fi unul de corupție foarte mare. Acest nou Cod Feroviar vine să facă regulă și responsabilizare față de anumite companii.

Am discutat cu mai mulți parteneri de reconstrucție a căilor ferate Giurgiulești-Chișinău. Am discutat și cu ambasadorul României acest subiect. Avem și parteneri francezi, care sunt gata să ne ajute în acest sens”, a declarat Andrei Spînu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR.

Realitatea.md amintește că întreprinderea de stat Calea Ferată a înregistrat datorii de aproape jumătate de miliard de lei. De mai multe luni angajații nu-și primeau salariile, iar unele conturi erau periodic blocate. La începutul anului curent, datoriile CFM față de angajați depășea suma de 60 milioane de lei, iar oamenii ieșiseră la proteste.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române