Curs valutar
  • EUR
    20.0126
    0.0874%
  • USD
    18.4338
    -0.2447%
  • RUB
    0.2392
    -0.7943%
  • RON
    4.0439
    0.0643%
  • UAH
    0.4992
    -0.2404%

Reforma Inspectoratului de Stat al Muncii – ajustarea la standardele internaționale

28 Nov. 2022, 15:31
 // Categoria: Economie // Autor:  Romaniuc Victoria
28 Nov. 2022, 15:31 // Economie //  Romaniuc Victoria

În calitate de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, Republica Moldova și-a asumat angajamentul ferm de a-și intensifica lupta împotriva muncii ilegale, prin prezentarea de propuneri legislative relevante și asigurarea controlului efectiv de stat al respectării legislației muncii.

Astfel, Ministerul Muncii și Protecției Sociale își consolidează eforturile pentru elaborarea unor politici de susținere a angajatorilor și angajaților, iar printre acestea, ca prioritate, se numără și reforma Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM). Reforma a fost discutată în cadrul unui panel dedicat al Conferinței internaționale „Moldova trece pe alb: soluții pentru încurajarea tranziției spre munca legală”.

„Este foarte importantă aplicarea uniformă a legislației, deoarece este foarte complicat când o companie care este «pe alb» trebuie să suporte toate aceste poveri legislative și să concureze cu o companie care este «pe negru», în economia tenebră, și care are mai multe avantaje. Există unele principii ale Organizației Internaționale a Muncii care nu se aplică în Moldova, iar organizarea inspecției muncii trebuie să fie armonizată pentru a respecta aceste standarde”, a declarat șeful Delegației UE în Republica Moldova, ambasadorul Jānis Mažeiks.

„Vreau să reconfirm că Guvernul consideră Inspectoratul de Stat al Muncii o instituție extrem de importantă. De aceea am lansat acest proces de reformă, pentru că vrem să avem un Inspectorat de Stat al Muncii puternic, prezent și care reușește să-și îndeplinească misiunea cu succes, atât pe dimensiunea securității muncii, cât și în lupta cu combaterea muncii nedeclarate. Nu va fi ușor, dar va fi susținere din afară. Există voință politică pentru ca să ne mișcăm în această direcție, să modernizăm și să avem un Inspectorat de Stat al Muncii model nu doar pentru Republica Moldova, dar și pentru țările din regiune”, a menționat Președintele Comisiei parlamentare „Protecție socială, sănătate și familie”.

Reforma Inspectoratului de Stat al muncii ar permite inspectorilor să efectueze controale inopinate pentru a identifica munca la negru și să aplice sancțiuni. Aceste măsuri ar fi însoțite de o mai bună analiză a riscurilor la planificarea controalelor și de noi politici interne de integritate prin zero toleranță pentru abuz și corupție – toate cu scopul de a spori transparența internă și competențele Inspectoratului de Stat al Muncii în prevenirea și sancționarea practicilor muncii ilegale.

Importanța unor modificări în acest domeniu este determinată și de necesitatea ajustării legislației conform modelelor aplicate cu succes în alte state europene. O vizită de lucru în Lituania, realizată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și ISM cu suportul Uniunii Europene, a arătat că din 2.000 de controale anuale sunt identificate 1.000 de cazuri de muncă nedeclarată, în timp ce în Republica Moldova – doar 80 de cazuri, raportate la un număr mai mare de controale în anul precedent.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Standardele internaționale există pentru a crea standarde minime pentru fiecare țară și au scopul de a contribui la creșterea economică. Este importantă modificarea legii, ca să fie în corespundere deplină cu convenția nr. 81 a Organizației Internaționale a Muncii. Mai mult decât atât, în luna martie curent, Organizația Internațională a Muncii a adoptat un ghid cu principiile generale de funcționare a inspecției muncii. Este partea finală a unui proces extins de consultanță între diferiți actori din domeniu”, a declarat Specialistul Tehnic în materie de Administrație a Muncii, Organizația Internațională a Muncii, Arsenio Fernández.

Un rol important în promovarea ajustării legislației cu privire la activitatea Inspectoratului de Stat al Muncii îi revine mediului de afaceri. Reprezentanții acestuia reiterează susținerea business-ului pentru schimbările care vor asigura integritatea funcțională a Inspectoratului de Stat al Muncii în conformitate cu standardele internaționale ale muncii.

„Mediul de afaceri a avut mereu o relație bună cu Inspectoratul de Stat al Muncii. Activitatea acestuia trebuie să fie una de susținere, informare și ghidare. Noi nu avem o altă abordare, decât să fim în conformitate cu prevederile legale și cele internaționale. Susținem reformarea activității Inspectoratului Muncii și oferirea pârghiilor directe de a aplica amenzi când vorbim de angajarea neformală”, a spus Directorul Executiv al Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova, Vladislav Caminschi.

Autoritățile dau asigurări că modificările prevăzute în legislație vor fi aprobate în viitorul apropiat, astfel încât să contribuie la creșterea eficacității și productivității Inspectoratului de Stat al Muncii. Reducerea muncii ilegale este și un obiectiv al Strategiei Naționale de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”.

În ultimii 10 ani inspecția muncii a fost subiectul mai multor schimbări și tentative de reformare. Anual sunt depistate sub 100 de cazuri de muncă nedeclarată, deși fenomenul reprezintă aproape un sfert din economia Republicii Moldova. Se estimează că un număr de 192.000 de persoane lucrează în prezent în mod ilegal, majoritatea – în agricultură, construcții și comerț.

Conferința internațională „Moldova trece pe alb: soluții pentru încurajarea tranziției spre munca legală” a fost organizată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în parteneriat cu Fundația Soros Moldova.

Realitatea Live

ASUS ExpertBook – laptopuri compacte, solide și durabile, menite să te ajute să-ți dezvolți afacerea
ASUS ExpertBook – laptopuri compacte, solide și durabile, menite să te ajute să-ți dezvolți afacerea
Tipuri de anvelope agricole și cum să le alegi
Tipuri de anvelope agricole și cum să le alegi
Moldindconbank a oferit echipament sportiv pentru clasa de fotbal de la Liceul „Gogol” din Chișinău
Moldindconbank a oferit echipament sportiv pentru clasa de fotbal de la Liceul „Gogol” din Chișinău
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
30 Mart. 2023, 07:54
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
30 Mart. 2023, 07:54 // În Lume //  Redacția Realitatea

Țări-surori, legate indestructibil, România și Moldova au o relație specială, însă Chișinăul se află în permanență sub amenințarea Rusiei. Doi cunoscuți politologi, Marius Ghincea și Ioan Stanomir, au explicat ce șanse ar fi ca cele două țări să se unească, iar astfel Moldova să devină automat membru UE și NATO și să scape de amenințările Kremlinului.

Recent, într-un interviu James L. Olson, fost un ofițer de elită în Directoratul de Operațiuni al Agenției Centrale de Informații a Statelor Unite (CIA) afirma că „cea mai de dorit opțiune pentru a salva Moldova ar fi să se unească cu România”. Astfel, spunea Olson, Moldova ar avea asigurată securitatea, pentru că ar deveni automat membru NATO. Alfel, în opinia fostului ofițer CIA, orice demers al Chișinăului de integrare în NATO ar putea atrage represaliile Rusiei, conform adevarul.ro.

România și Moldova au ratat o șansă istorică să devină un singur stat, imediat după Revoluție, când tot Estul Europei s-a eliberat de sub dominația unei Uniuni Sovietice care colapsa. Atunci, România ar fi avut chiar și sprijinul Statelor Unite ale Americii, așa cum arată actele vremii. La 28 iunie 1991, Senatul SUA a adoptat Rezoluţia 148, prin care se hotăra că Guvernul SUA trebuie să susţină demersurile Republicii Moldova în vederea reunificării cu România. Războiul izbucnit între timp în Transnistria și intervenția Rusiei au făcut ca orice astfel de demers să fie dacă nu dat uitării, cel puțin sortit eșecului.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Unirea nu e dorită cu adevărat

Marius Ghincea spune că unirea nu este dorită cu adevărat de nicio parte a Prutului. Iar ultimul sondaj în acest sens, apărut la finele anului trecut, în decembrie, confirmă faptul că doar o treime dintre moldoveni și-ar dori ca țara lor să se unească din nou cu România.

Din punct de vedere geopolitic și strategic creează o mulțime de întrebări legate de reacția politică din Moldova, unde jumătate din populație nu vede cu ochi buni orice fel de unire, ceea ce ridică întrebări cu privire la cum s-ar putea realiza așa ceva. În primul rând, ai nevoie de un acord al elitelor politice moldovene și nu există nici măcar în rândul elitei pro-europene nu există așa ceva. În același mod în care Maia Sandu a avut de-a lungul istoriei sale politice mai multe proiecte în care a promovat o identitate moldovenească civică fără a nega caracterul cultural și lingvistic românesc. Mesajul ei și al elitei pro-europene este ceva de genul – «Cumva vorbim limba română, suntem etnici români, dar suntem de naționalitate moldoveană». În același mod în care austriecii vorbesc germană, sunt etno-cultural germani, dar sunt de naționalitate austriacă”, spune Ghincea.

În plus, conform constituției sale, Republica Moldova este stat suveran și este neutru. Pentru o schimbare, ar fi nevoie de un referendum, iar dacă în Ucraina cea mai mare parte a populației vrea o integrare euro-atlantică, lucrurile stau diferit în Republica Moldova.

„Ar nega natura suverană a Republicii Moldova”

Și mai este o problemă, arată profesorul român. Occidentul susține suveranitatea Moldovei, nu unirea, deși în trecut au existat voci care s-au declarat în sprijinul unei uniri.

„Însăși logica unionismului pe de o parte neagă natura suverană a Republicii Moldova și neagă caracterul identitar distinct al oamenilor dintre Prut și Nistru. Ori dacă Occidentul ar achiesa la o astfel de idee, ar cădea în aceeași capcană în care ar vrea rușii să cădem în cazul Ucrainei, unde rușii au același tip de discurs. Neagă caracterul suveran al Ucrainei și neagă faptul că ucrainenii sunt, de fapt, un popor distinct. Deci Occidentul nu are niciun interes în momentul de față”, punctează Ghincea.

Nici o integrare a Republicii Moldova în NATO, „pe cont propriu”, nu este luată în calcule de către aliați. De altfel, mesajele NATO au fost foarte clare chiar și atunci când ucrainenii au cerut cu insistență să fie primiți în Alianța Nord-Atlantică.

„E evident care e beneficiul pentru Moldova să adere la NATO, dar nu e foarte clar care e beneficiul pentru NATO că Moldova să adere”, adaugă profesorul român.

Șansa Chișinăului – integrarea europeană

Asta nu înseamnă că Republica Moldova este singură și abandonată de toată lumea. România, întâi de toate, va trebui să continue să sprijine această țară. Iar pe termen mediu și lung, Chișinăul poate spera la o integrare în Uniunea Europeană.

„Pe termen mediu, lung, eu cred că Moldova are o șansă de a adera la Uniunea Europeană dacă va continua pe această cale. Depinde însă totul de două condiții: de faptul ca forțele proeuropene să rămână la putere și ca războiul din Ucraina să se încheie în termeni favorabili Ucrainei. Moldova poate să adere la UE în 10-15 ani, dar puțin probabil și la NATO. Cred că în cazul Moldovei s-ar putea intra în UE fără ca să fie admisă mai întâi în NATO. Există alte două exemple: Finlanda a intrat în fără să fie în NATO, la fel și Austria”, a rezumat Marius Ghincea.

O situație complicată

La fel de sceptic este și profesorul Ioan Stanomir. El arată că, în prezent nu există condițiile necesare pentru ca cele două țări să se unească.

„În acest moment, cel puțin pe termen scurt și mediu, în următorii ani, chiar nu văd cum ar putea Moldova să se unească cu România. Ar fi nevoie de un referendum de ambele părți, iar moldovenii nu știm dacă vor asta. Nu e o discuție de actualitate”, spune Stanomir.

Ioan Stanomir FOTO Eduard Enea

O predicție ar fi greu, chiar imposibil de făcut, pe termen lung, pentru că pe termen scurt și mediu lucrurile par clare. De altfel, profesorul Ioan Stanomir spune că deocamdată nu este clar care ar fi soluțiile Republicii Moldova. Evident, de dorit ar fi ca elita politică de la Chișinău să continue toate demersurile și să rămână pe calea integrării europene. În ce privește NATO, lucrurile sunt însă mai complicate, dat fiind statutul de neutralitate al țării.

„Nu cred că e momentul să facem o predicție care ar fi soluția de urmat pentru Republica Moldova. Aici e vorba despre dorința cetățenilor din Republica Moldova, pentru că ei trebuie să fie de acord cu absorbirea Moldovei în România. E greu de spus, repet”, adaugă el.

În cazul în care conducerea de la Chișinău va ajunge la concluzia că unirea cu România ar fi soluția cea mai bună, un referendum ar decide cel mai probabil dacă acest lucru este fezabil.

„Ar trebui probabil mai întâi un proiect serios, urmat de un referendum în Republica Moldova și chiar în România. Dar așa cum stau lucrurile, nu văd cum am putea discuta despre unire acum”, a încheiat Stanomir.

ASUS ExpertBook – laptopuri compacte, solide și durabile, menite să te ajute să-ți dezvolți afacerea
ASUS ExpertBook – laptopuri compacte, solide și durabile, menite să te ajute să-ți dezvolți afacerea
Tipuri de anvelope agricole și cum să le alegi
Tipuri de anvelope agricole și cum să le alegi
Moldindconbank a oferit echipament sportiv pentru clasa de fotbal de la Liceul „Gogol” din Chișinău
Moldindconbank a oferit echipament sportiv pentru clasa de fotbal de la Liceul „Gogol” din Chișinău
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală