Curs valutar
 • EUR
  19.1338
  0%
 • USD
  18.1553
  0%
 • RUB
  0.1871
  0%
 • RON
  3.8458
  0%
 • UAH
  0.4916
  0%

Regizorul rus Nikita Mihalkov propune ca Rusia să aibă propriul Premiu Oscar

26 Mai 2022, 15:36
 // Categoria: În Lume // Autor:  Olga Mînzat
26 Mai 2022, 15:36 // În Lume //  Olga Mînzat

Regizorul rus Nikita Mihalkov propune crearea unui echivalent rusesc al Premiilor Oscar, potrivit ziarului ucrainean Pravda. Mihalkov a anunțat despre acest lucru în timpul Forumului Economic Eurasiatic, la care participă Rusia, Kazahstan, Belarus, Kârgâzstan, Armenia și Uzbekistan.

„Propun să creăm o Academie de Film Eurasiatică și un premiu – Oscarul Eurasiatic. Această Academie va susține filmele care se conformează idealurilor pe care le formulăm și nu pe cele care distrug esența umană. Premiul ar trebui să fie semnificativ din punct de vedere financiar, astfel încât să merite să te lupți pentru el”, a spus regizorul.

Potrivit lui Mihalkov, marele premiu ar urma să fie acordat unui film care nu a fost filmat în spațiul eurasiatic, dar care va respecta principiile rusești.

Regizorul nu a precizat despre ce principii este vorba. În opinia sa, doar civilizația eurasiatică este capabilă să apere valorile culturale și morale.

„Sunt convins că acest lucru este foarte necesar pentru dezvoltarea politică a spațiului eurasiatic. Acest lucru trebuie să fie decis la cel mai înalt nivel. Acesta este un mecanism de autoapărare politică a esenței eurasianismului”, a susținut Mihalkov.

De asemenea, regizorul a afirmat că ideea a fost primită cu entuziasm în India și China.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Sept. 2023, 15:54
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
30 Sept. 2023, 15:54 // Societate //  Realitatea.md

Feteasca Neagră este unul dintre cele patru soiuri de struguri autohtoni din care se produc vinuri cu acelaşi nume – Fetească Neagră. Plantaţiile de viţă-de-vie din Republica Moldova, acoperite cu acest soi de struguri, se întind pe 388 de hectare, preponderent în UTA Găgăuzia.

“Este un soi autohton, aflat de multă vreme în cultură pe suprafețe însemnate în partea de Sud a Moldovei și în zona de Est a Munteniei. În zilele noastre se cultivă în toată țara, cât și în afara granițelor țării”, spune într-un interviu pentru Realitatea.md, Gheorghe Nicolaescu, doctor în viticultură, conferenţiar universitar, Departamentul Horticultură, Universitatea Tehnică din Moldova.

Feteasca Neagră mai este cunoscută în popor ca Poama Fetei Neagră, Păsărească Neagră sau Coada Rândunicii. Deşi strugurii sunt de un violaceu închis, din ei se produc nu doar vinuri roşii.

“Se pot obține atât rose-uri deosebite, cât și vinuri roșii ce pot fi învechite în butoaie sau baricuri din lemn de stejar de calitate și ulterior în sticlă, rezultând vinuri de mare marcă. În funcție de tehnicile de vinificație, se pot obține vinuri cu arome variate și cu structură de taninuri fine, aciditate bună, corp mediu spre plin și un nivel de alcool mediu spre mare”, susţine Gheorghe Nicolaescu.

Amatorii de vinuri roşii trebuie să ştie că Feteasca Neagră este un soi în care predomină fructele, precum murele, prunele şi vişinele negre, iar din condimente se evidenţiază scorțișoara, vanilia, piperul și ienibaharul. La vinurile mai vechi, putem simţi mirosul de coajă prăjită de pâine și piele.

Iar gurmanzii e important să le combine corect. Pentru o Fetească Neagră de soi sau una cupajată, este cea mai indicată carnea roşie. Optaţi pentru vită sau miel la grătar sau puteţi savura un pahar de Păsărească Neagră şi dacă aveţi pe masă un gulaş de mistreţ sau piept de raţă. Să aveţi poftă bună şi în pahar vinuri din soiuri autohtone!

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală