Curs valutar
 • EUR
  21.3937
  0%
 • USD
  17.7253
  0%
 • RUB
  0.2382
  0%
 • RON
  4.3418
  0%
 • UAH
  0.6416
  0%

Relațiile dintre SUA și Rusia ar putea degrada mai mult. Autoritățile americane anunță noi sancțiuni pentru Kremlin

15 Apr. 2021, 10:06
 // Categoria: În Lume // Autor:  Daniel Hacina
15 Apr. 2021, 10:06 // În Lume //  Daniel Hacina

Oficialii americani, anunță astăzi că va aplica noi sancțiuni care vor viza mai multe persoane și entități din Rusia, privind atacurile cibernetice rău intenționate, precum și interferență în alegerile prezidențiale de toamna trecută. Sancțiunile vor presupune includerea în lista neagră a 30 de entități și expulzarea a 10 oficiali ruși din Statele Unite.

Casa Albă, Departamentul de Stat al SUA și Departamentul Trezoreriei SUA nu au răspuns la solicitările de a oferi comentarii.

Acțiunea punitivă va îngheța și mai mult relația deja dintre Washington și Moscova, care și așa se înrăutățește constant. Această degradare a fost facilitată recent și mai mult, de către acțiunile de accumulare a forțelor militare ale Rusiei de la granița cu Ucraina.

Sancțiunile pe scară largă ar veni în calitate de răspuns parțial la încălcarea securității cibernetice, privind atacul SolarWinds, orchestrarea căreia SUA o atribuie Rusiei.

Președintele Microsoft, Brad Smith, a descris atacul, identificat în decembrie, drept „cel mai mare și mai sofisticat atac pe care l-a văzut vreodată lumea”.

Statele Unite intenționează, de asemenea, să pedepsească Moscova pentru presupusa interferență în alegerile prezidențiale din SUA din 2020. Într-un raport de luna trecută, agențiile de informații americane au declarat că cel mai probabil președintele rus Vladimir Putin a fost cel care a dirijat eforturile pentru a favoriza candidatura fostului președinte american Donald Trump.

Săptămâna aceasta Biden i-a propus lui Putin organizarea unui summit „într-o țară terță”, lucru ce ar putea facilita cooperarea dintre cei doi lideri, precum și ar putea oferi o șansă relațiilor ruso-americane.

Realitatea Live

Jazz’n Chișinău Internațional Festival, ediția lX (Ziua I)
CEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot
Partidul Acțiune și Solidaritate depune documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare la alegerile parlamentare
Reprezentanții partidului „ȘOR” depun documentele necesare privind înregistrarea candidaților pentru funcția de deputat în Parlament
Workshop online organizat de IPRE „Bune Practici din Învățământul Superior din UE: Oportunități pentru Tinerii din Republica Moldova”
Dialogul online “Imunizare anti-COVID-19”
Deputații Alexandru Slusari și Vasile-Andrei Năstase susţin un briefing de presă cu privire la activitatea Agenției Servicii Publice
Conferința de presă cu tema „PAS depune actele la CEC pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate”
Conferința de presă a deputatei Stela Macari, fracțiunea parlamentară ACUM Platforma DA
15 Mai 2021, 07:00
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
15 Mai 2021, 07:00 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Ilan Șor ar fi bine să revină în Republica Moldova și dacă nu are ce ascunde, să stea în fața instanței de judecată, să-și demonstreze nevinovăția, dacă este nevinovat sau să accepte eventuala condamnare, în cazul în care completul de judecată va găsi că este, totuși vinovat. Acesta a fost răspunsul prim-ministrului interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, referitor la subiectul Ilan Șor, care zice că e gata să aducă în haznaua statului acel miliard de dolari dispărut. 

În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, Aureliu Ciocoi a declarat că, în funcție de ce va putea returna bugetului Republicii Moldova sau Băncii Naționale a țării, va depinde severitatea condamnării lui Ilan Șor, „va primi mai mult sau mai puțin, în funcție de valoarea returnată”.

„Furat, nu dispărut. El n-a dispărut, ci a fost furat. Haideți să spunem lucrurilor pe nume”, a menționat Aureliu Ciocoi, cu referire la miliardul de dolari dispărut din sistemul bancar moldovenesc.  

Realitatea.md amintește că, cu mai puțin de o lună în urmă, fostul președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii, liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, a declarat că este gata să returneze suma de bani care i se impută și să o revendice apoi de la adevărații beneficiari ai fraudei din sistemul bancar moldovenesc.

 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso