Curtea de Apel Chișinău (CA) a casat integral hotărârea Judecătoriei Chișinău, sector Ciocana privind menținerea Ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva fostului șef al statului, Igor Dodon, precum și anularea aceleiași Ordonanțe, semnată de fostul procuror-adjunct al Procuraturii Anticorupție Vasile Levițki. Anunțul a fost făcut de către fostul deputat în Parlament, Iurie Reniță, care anterior a fost audiat de către oamenii legii în acest dosar.
Fostul deputat afirmă că, prin această încheiere a instanței de judecată se deschide calea spre reluarea urmăririi penale ex-șefului statului, Igor Dodon, unde este acuzat că ar fi primit o pungă cu bani de la fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc.
„Vă aduc o veste foarte bună: cu puțin timp în urmă Curtea de Apel Chișinău (CA) a casat integral Hotărârea Judecătoriei Chișinău (sector Ciocana) privind menținerea Ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva lui Igor Dodon, precum și anularea aceleiași Ordonanțe, semnată de fostul procuror-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Vasile Levițki. Prin această hotărâre a Curții de Apel Chișinău a fost deschisă calea legală pentru reînceperea urmăririi penale a fostului șef de stat, Igor Dodon, în dosarul „kuliokului” (n.r. sacoșei”. După 2 ani de luptă cu „kuliokarul Dodon”, Procuratura Generală are acum toate posibilitățile să facă o investigație imparțială, echidistantă și în strictă conformitate cu legislația în vigoare”, a anunțat Reniță.
Amintim că, deputatul Iurie Reniță este cel care a făcut publice imagini noi cu renumitul video de unde se vede cum Igor Dodon, pe atunci președinte al țării, primește o pungă, în care se presupune că ar fi bani de la fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc. De asemenea, Reniță a făcut public și mai multe documente ce se referă la banii primiți de PSRM din Bahamas.
Primul video a apărut în spațiul public în primăvara anului 2019, unde se vede cum Vlad Plahotniuc i-a transmis o pungă neagră cu calendar, șefului statului de atunci, Igor Dodon, în timp ce aceștia discutau despre salariile pentru membrii PSRM.
Procuratura Anticorupție a refuzat să inițieze o urmărire penală pe acest caz, argumentând că imaginile video nu ar fi o sursă veridică și nici nu se cunoaște în ce condiții au fost făcute.