Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

Reprezentanți ai Poliției de Frontieră au participat la reuniunea Punctelor Focale Naționale OSCE. Subiectele abordate

24 Sept. 2021, 17:59
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
24 Sept. 2021, 17:59 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Doi reprezentanți ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră au participat în cadrul celei de-a 15-a reuniune anuală a Punctelor Focale Naționale a Rețelei OSCE pentru Securitatea și Managementul Frontierelor. Evenimentul a fost organizat de către OSCE și a avut loc la Viena, Republica Austria.

Potrivit informațiilor, în cadrul reuniunii s-au discutat subiecte precum:
– tendințe emergente în ceea ce privește amenințările transnaționale și cele mai recente evoluții în abordarea infracțiunilor transfrontaliere declanșate de pandemia COVID-19;
– antrenarea bărbaților în promovarea egalității de gen – cum pot bărbații să contribuie la avansarea egalității de gen în securitatea și gestionarea frontierelor;
– mecanismele OSCE disponibile pentru abordarea crizelor transfrontaliere: Instrumentul revizuit de autoevaluare în vederea creșterii gradului de pregătire al națiunilor pentru implicațiile transfrontaliere ale crizelor (2021);
– consolidarea gestionării identității prin utilizarea tehnologiilor biometrice la frontieră;
– utilizarea și interoperabilitatea pașapoartelor de vaccinare în spațiul OSCE;
– consolidarea cooperării între agenții și a cooperării transfrontaliere în spațiul OSCE, precum și în afara acestuia în lumea post-pandemică.

De asemenea, reprezentanții Poliției de Frontieră au avut posibilitatea realizării unui schimb de opinii cu omologii din România, Lituania, Estonia, Ungaria, Ucraina, Finlanda, Canada, SUA. În acest sens au fost abordate diverse subiecte conexe gestionării situației pandemice, provocările la adresa securității frontierelor naționale și frontierei externe a UE, precum și alte aspecte relevante.

Suplimentar, cu suportul OSCE și Ministerului Federal al Internelor al Austriei participanții au efectuat o vizită de familiarizare la Aeroportul Internațional Viena. În cadrul vizitei au fost prezentate modul de organizare a activității Poliției Federale Austriece în aeroport, utilizarea APIS (Sistemul de Informații în Avans despre Pasageri) și Porților electronice (e-Gates) pentru autorizarea traversării frontierei.

Realitatea Live

27 Oct. 2021, 10:11
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
27 Oct. 2021, 10:11 // Societate //  Valentina Buză

Activitatea ilegală de deținere și vânzare pe internet a armelor neletale a fost deconspirată de oamenii legii urmare a acțiunilor investigativ-operative. Mai exact, aceștia s-au dovedit a fi cinci persoane cu vârstă cuprinse între 20 și 28 de ani.

Astfel, ca urmare a acțiunilor întreprinse, ofițerii de investigații au identificat mai multe persoane care vindeau online arme neletale deținute ilegal, cu un preț de la 2000 la 4000 de lei pentru o armă.

„S-a stabilit că armele erau introduse pe teritoriul Republicii Moldova fără acte de vămuire, ulterior, fiind  plasate pe internet pentru a fi vândute. Mai mult, potențialii cumpărători sunt persoane cu un trecut dubios sau doritori de a se evidenția pe rețelele de socializare cu scopul de a se promova în spațiu online”, se arată în nota informativă a Poliției.

Ulterior, armele ridicate au fost remise pentru efectuarea expertizei balistice la Centrul Tehnico – Criminalistic și Expertize Judiciare a IGP, în vederea stabilirii parametrilor caracteristici a fiecărei arme.

Suspecții riscă amendă de până la 4500 lei, confiscarea armelor sau după caz nimicirea acestora.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău