Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3992%
 • USD
  18.0183
  0.0166%
 • RUB
  0.2353
  -1.955%
 • RON
  4.1602
  -0.4038%
 • UAH
  0.6392
  -1.5645%

Republica Moldova riscă să piardă cariera de piatră din Pervomaisc. Ucraina a scos terenul la licitație!

15 Oct. 2021, 14:45
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
15 Oct. 2021, 14:45 // Economie //  Realitatea.md

Republica Moldova ar fi pierdut cariera de piatră din Pervomaisc, regiunea Nicolaev, aceasta după ce autoritatea ucraineană, responsabilă pentru geologie și geodezie, a scos la licitație repetată pentru 20 octombrie 2021 dreptul de folosință pentru terenul cu piatră, care juridic se află în gestiunea Întreprinderii de stat subordonate țării noastre. Despre asta a bătut alarma fostul deputat al Platformei DA, Alexandru Slusari, după care a urmat reacția Agenției Proprietăți Publice (APP).

„Din sursele mele de încredere din Ucraina am aflat că Moldova de facto a pierdut cariera de piatră concasată din Pervomaisc, regiunea Nicolaev. Am rămas perplex … Apropo, conform cercetărilor geologice, rezervele de piatră de calitate înaltă se estimează în acest sector pentru aproximativ 180 de ani. La fel, am fost informat că dreptul pentru extragerea zăcământului cel mai probabil îl va obține compania oligarhului ucrainean Vladimir Prodivus, interesele căruia mulți ani au fost promovate în Moldova de Vladimir Andronache și omul lui la Agenția Proprietății Publice, Eugen Buzgan”, a acuzat Alexandru Slusari.

În aceeași zi, APP a venit cu o reacție pe pagina oficială de Facebook. Potrivit Agenției din Republica Moldova, despre licitație i s-a adus la cunoștință pe data de 5 octombrie curent. „APP a expediat imediat un demers cu solicitarea anulării licitației respective”.

Vineri, 15 octombrie curent, urma să fie organizată o ședință de lucru, sub conducerea viceprim-ministrului pentru reintegrare, Vlad Kulminski, pentru relansarea activității grupurilor sectoriale de lucru pe linia Comisiei mixte interguvernamentale moldo-ucrainene în domeniul colaborării economice și comerciale. Pe agenda discuțiilor se regăsește și situația creată la Î.S. „Cariera de piatră concasată din granit” din Pervomaisc.

Amintim că, în iarna acestui an, s-a aflat că Republica Moldova a rămas fără două cariere aflate pe teritoriul Ucrainei. Era vorba de Întreprinderea de Stat „Cariera de piatră concasată” din Pervomaisc și Întreprinderea de Stat „Cariera de pietriș și nisip” din Cernăuți. Atunci a fost sesizată Procuratura Generală, însă deocamdată nu se cunoaște dacă a fost pornită vreo urmărire penală și mai ales dacă această a generat în vreun rezultat.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 19:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 19:44 // Societate //  Mădălina Guștiuc

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat un mesaj de condoleanțe în legătură cu trecerea în veșnicie a lui Andrei Mudrea, unul dintre cei mai talentați și mai cunoscuți artiști plastici din Republica Moldova.

„A fost un om al curajului și al demnității. Un etern căutător al frumuseții, al luminii și al libertății în artă, dar și în viață. Un creator care a căutat întotdeauna să iasă din tiparele vremii și să se reinventeze, găsind formule inedite de exprimare. Am pierdut, în persoana sa, un artist valoros, dar și un cetățean implicat profund în viața țării și a societății”, se menționează în mesajul adresat de președinta Maia Sandu.

Șefa statului a transmis sincere condoleanțe rudelor, prietenilor, colegilor artiști, tuturor celor care l-au cunoscut și l-au prețuit.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală