Curs valutar
 • EUR
  19.7571
  0.1265%
 • USD
  19.2885
  -0.0389%
 • RUB
  0.3179
  -0.0944%
 • RON
  4.0206
  -0.1119%
 • UAH
  0.5222
  -0.0766%

Republica Moldova trebuie să evite să irite Rusia printr-o abandonare „demonstrativă” a CSI

10 Iul. 2022, 13:26
 // Categoria: Opinii // Autor:  Anatol Țăranu
10 Iul. 2022, 13:26 // Opinii //  Anatol Țăranu

Istoricul Anatol Țăranu, ambasador moldovean la Moscova în momentul în care președintele Mircea Snegur semna intrarea Republicii Moldova în Comunitatea Statelor Independente (CSI) în ianuarie 1993, crede că autoritățile moldovene de acum trebuie să evite să irite Rusia printr-o abandonare „demonstrativă” a CSI, după obținerea statutului de țară candidată la UE. Într-un comentariu pentru Europa Liberă a explicat că decizia liderilor europeni din 23 iunie a avut și o mare încărcătură emoțională și simbolică, pe fundalul agresiunii rusești în Ucraina.

„Este evident că Republica Moldova va fi nevoită să ia o decizie privind părăsirea CSI. Dar eu cred că cea mai reușită tactică este părăsirea CSI-ului pe etape”, a declarat Anatol Țăranu.

Abandonarea demonstrativă a CSI ar irita Moscova într-un moment de vulnerabilitate

După declanșarea războiului din Ucraina, autoritățile de la Chișinău și-au limitat drastic participarea la ședințele comune ale structurilor politice ale CSI, „ceea ce vorbește despre faptul că procesul migrării R. Moldova din spațiul CSI a și început”.

Dar abandonarea demonstrativă a CSI ar irita Moscova într-un moment în care este vulnerabilă din cauza războiului din Ucraina și ar forța-o „să intervină”, crede Țăranu.

Incapabilă de o intervenție militară directă în R. Moldova, Rusia poate încerca să destabilizeze regiuni ca Autonomia găgăuză sau orașul Bălți, acționând prin intermediul unei „coloane a cincea”, adică adepții menținerii unei relații strânse cu Moscova.

„Guvernarea de la Chișinău nu poate să neglijeze necesitatea păstrării cel puțin aparente a unei liniști pe interior fără de care starea aceasta de pace în care se găsește R. Moldova ar putea să nu existe nici ea”, iar o declarație de ieșire din CSI mai poate fi folosită cel puțin propagandistic de Moscova în regiunea transnistreană, mai spune Țăranu.

Cum este văzută ezitarea Chișinăului de Uniunea Europeană

R. Moldova mai trebuie să „cântărească cu grijă” efectele unei ieșiri subite din CSI, spune el, pentru a nu rămâne fără gaze rusești – întreruperea livrărilor fiind o altă reacție posibilă a Moscovei – și pentru a proteja interesele cetățenilor moldoveni care muncesc în Rusia, care pot fi puși în dificultate în cazul în care ieșirea R. Moldova din CSI duce la introducerea unui regim de vize de către Rusia.

Ucraina nu mai participă în vreo structură a CSI din 2018. În relația cu UE, Ucraina și R. Moldova sunt văzute acum ca un tandem – ambele au depus cerere de aderare și ambele au primit statut de țări candidate. Dar faptul că R. Moldova mai rămâne în CSI îi poate afecta imaginea în ochii europenilor, o poate face să arate ca o verigă slabă, care mai ezită?

Istoricul Anatol Țăranu răspunde negativ. Republica Moldova se poate afla în CSI cel puțin până la aderarea la uniunea vamală a Uniunii Europene, un eveniment mai degrabă îndepărtat. Motivele pentru care mai rămâne în CSI au fost explicate de către autoritățile moldovene și este înțeles de oficialii europeni, spune Țăranu.

„Ireversibilitatea” cursului pro-european nu e sigură

Pe de altă parte însă, Anatol Țăranu nu crede în „ireversibilitatea” cursului de integrare europeană al R. Moldova, iar felul în care au reacționat moldovenii la anunțul că țara lor a obținut statutul de candidată la aderare este relevant.

Georgia, care a părăsit CSI încă în 2009, a cerut și ea anul acesta să-i fie acordat statutul de țară candidată la aderare la UE, o dată cu Ucraina și R. Moldova. Nu a primit acest statut, chiar dacă zeci de mii de georgieni au ieșit pe străzi la Tbilisi pentru a-l cere. R. Moldova acest statut i-a fost acordat, dar niciun moldovean nu a ieșit în piață să celebreze.

„Societatea moldovenească rămâne profund divizată. Spre deosebire de Georgia, în R. Moldova nu există un consens cu privire la integrarea europeană. Guvernarea nici nu a dorit să organizeze manifestări festive pentru a nu provoca acea parte a societății încă dependentă de poziția Moscovei”, spune Țăranu.

Realitatea Live

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Top 5 tendințe în materie de mobilier
Top 5 tendințe în materie de mobilier
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
10 Aug. 2022, 22:45
 // Categoria: Life // Autor:  Ursu Ana
10 Aug. 2022, 22:45 // Life //  Ursu Ana

Perseidele sau „ploaia de stele”, mai exact de meteori, reprezintă un fenomen cosmic uimitor, care are loc în fiecare an, la sfârșitul verii și ușor de observat de locuitorii emisferei nordice. Privită de la observatorul astronomic, sau chiar dintr-un parc mai izolat, această „ploaie de stele” reprezintă un moment ce nu trebuie ratat.

 Pe ce data sunt Perseidele în 2022

Perseidele 2022 pot fi văzute în acest an, în perioada 23 iulie – 22 august, iar apogeul fenomenului astronomic va fi atins  între 11 august, la miezul nopții, și 13 august, aproape de răsăritul soarelui.

Pentru a putea observa mai bine Perseidele din 2022, astronomii vă recomandă să priviți cerul pentru o oră, în jur de miezul nopții, mai ales în perioada 11-13 august, când fenomenul este la apogeu și devine foarte vizibil. De asemenea, este indicat să mergeți în parcuri sau locuri care se află departe de poluarea atmosferică și ferite de lumina artificială și să utilizați un telescop.

Ce este „ploaia de stele”

Perseide Perseidele reprezintă o ploaie de meteori, care apare în fiecare an, atunci când Pământul traversează orbita unei comete, iar resturile acesteia intră în atmosferă. Meteorii sunt denumiți stele căzătoare, deși ei nu au nimic de-a face cu stelele. În general, Perseidele sunt asociate cu cometa Swift-Tuttle. Atunci când micile trenuri de praf lovesc atmosfera superioară a Pământului, crează un fenomen aparte.

Potrivit site-ului Observatorului Astronomic, Perseidele sunt denumite după constelaţia din care par că vin şi reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Un meteor tipic Perseid se mișcă la 133.200 mph (214.365 km/h) când intră în atmosfera Pământului.

Majoritatea Perseidelor sunt mici, de dimensiunea unui grăunte de nisip. Aproape niciunul dintre fragmente nu cade de obicei pe Terra, dar dacă o face, se numește meteorit. Orice obiect mai mare decât un strugure va produce o minge de foc, care de multe ori este însoțit de o strălucire persistentă, cunoscută sub numele de tren de meteori. Temperaturile acestor „particule stelare”, denumite Perseide, sunt de peste 1.650 Celsius, pe măsură ce fiecare fragment călătorește prin atmosferă, comprimă și încălzește aerul din fața sa. Cele mai multe dintre fragmente sunt vizibile când se află la aproximativ 97 de kilometri de sol.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Perseidele Ploile de meteoriți sunt numite după constelațiile din care par să vin meteorii. Raportându-ne la Terra, Perseidele par să vină aproximativ din direcția constelației Perseus, situată în emisfera nordică. Meteorologii sugerează evitarea poluării luminoase din jurul locului de observație. Este recomandat să se găsească zone mai puțin locuibile, în mediul rural, într-un parc, pe munte.

Pentru a găsi ploaia de meteoriți Perseide, NASA sfătuiește să căutați punctul de pe cer de unde par să provină, acesta este cunoscut sub numele de radiant.

Potrivit NASA, radiantul Perseidelor se află în Constelația Perseus.

Deși Perseus nu este o constelație ușor de găsit, se află lângă constelația Cassiopeia, mai strălucitoare și mai distinctă, pe cerul nopții. Pentru a putea observa Perseide nu aveți nevoie de un instrument astronomic, de tip telescop. Vă trebuie doar o pătură sau ceva pe care să stati întins. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, trebuie să priviti cerul cel puțin o oră, conform Observatorului astronomic de la București.

Ce alte ploi de stele pot fi urmărite în 2022

 • Lyridele: 21-22 aprilie
 • Eta Aquariids: 4-5 mai
 • Acvariidele delta sudice: 29-30 iulie
 • Alfa Capricornidele: 30-31 iulie
 • Perseidele: 11-12 august
 • Orionidele: 20-21 octombrie
 • Tauridele sudice: 4-5 noiembrie
 • Tauridele nordice: 11-12 noiembrie
 • Leonidele: 17-18 noiembrie
 • Geminidele: 13-14 decembrie
 • Ursidele: 21-22 decembrie.

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Top 5 tendințe în materie de mobilier
Top 5 tendințe în materie de mobilier
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală