Curs valutar
 • EUR
  20.3796
  -0.4711%
 • USD
  19.1079
  -0.0628%
 • RUB
  0.3342
  -1.7056%
 • RON
  4.1250
  -0.3758%
 • UAH
  0.6458
  -0.2787%

Republica Moldova va primi 19 autospeciale de intervenție din partea Guvernului Japoniei

26 Nov. 2021, 12:28
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Maria Timofti
26 Nov. 2021, 12:28 // Actualitate //  Maria Timofti

Ministerul Afacerilor Interne va recepționa un lot de 19 autospeciale de intervenție pentru Inspectoratul General de Situații de Urgență. Acestea vor ajunge în 6 regiuni ale țării și vor deservi circa un milion de cetățeni.

Se întâmplă după ce Ministerul Afacerilor Interne a semnat, astăzi, 26 noiembrie, documentele necesare pentru inițierea unui proiect dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei, numit „Îmbunătățirea echipamentelor de prevenire a incendiilor”. În acest sens, Guvernul japonez va oferi un grant în valoare de 240 de milioane de lei.

Autospecialele urmează a fi cumpărate din Japonia și livrate în Republica Moldova. Potrivit ministrului Afacerilor Interne, Ana Revenco, 10 autospeciale reprezintă autoscări, altele 9 – autocisterne. Cantitatea și tipul autospecialelor, subdiviziunile în care vor fi dislocate acestea  au fost analizate de echipa de experți din ambele state. 

„Această echipă mixtă a lucrat în Republica Moldova mai mult de o lună. A reușit să efectueze vizite în practic toate subdiviziunile ale IGSU și să studieze particularitățile zonale deservite de salvatori și pompieri”, a declarat Ana Revenco. 

Astfel, prin realizarea acestui proiect MAI țintește creșterea calității serviciilor acordate populației. Autospecialele vor contribui la reducerea timpului de reacție, timpului de răspuns la solicitările cetățenilor în localitățile dislocate și raioanele deservite. 

În cadrul briefingului de presă, Ambasadorul japonez, Yoshihiro Katayama a declarat că donația respectivă este o dovadă de prietenie și parteneriat între popoarele noastre.

 

Realitatea Live

26 Mai 2022, 19:24
 // Categoria: În Lume // Autor:  Victoria Laur
26 Mai 2022, 19:24 // În Lume //  Victoria Laur

Organizațiile cecene care pledează pentru drepturile omului și blogherii locali anunță că bărbații din regiune ar fi răpiți pentru a fi trimiși în Ucraina. Aceștia sunt nevoiți să semneze un contrat, iar în caz contrat se folosesc amenințări cu închisoarea.

În închisorile ilegale din regiune ar fi ținute sute de persoane, notează RFE. Asociația pentru drepturile omului „Vayfond” a declarat că recent a primit zeci de apeluri de la locuitorii Ceceniei, care au anunțat că sunt forțați să meargă la război. Printre cei forțați să devină voluntari se numără și persoanele cu dizabilități sau funcționari.

„Ei și familiile lor sunt amenințați, obligându-i să semneze actele. Deși nu au vrut categoric să meargă la război, este împotriva voinței lor. Mai mult, în caz de vătămare sau deces, în acte sunt indicate sume extrem de mici, nu cele pe care le anunță propaganda”, afirmă reprezentanții organizației.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Deși există mai multe cazuri, puține persoane cer ajutor organizațiilor care se ocupă de protecția drepturilor omului. Între timp, liderul regiunii, Ramzan Kadîrov, publică regulat imagini în care arată cum trimite soldații la luptă și se laudă pe rețelele de socializare cu „succesele” lor, deși mărturiile localnicilor ucraineni indică faptul că aceștia comit atrocități.

Mai mult, conform spionajului britanic, Kadîrov ar fi cel care controlează personal desfășurarea trupelor. Totodată, vărul lui ar fi fost trimis în Mariupol, unde are lor de comandant militar.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală