Curs valutar
  • EUR
    19.2155
    -0.7624%
  • USD
    18.2328
    -0.0784%
  • RUB
    0.1847
    -0.9746%
  • RON
    3.8624
    -0.7819%
  • UAH
    0.4937
    -0.081%

Restanțe la plata ajutorului financiar destinat refugiaților ucraineni? Munteanu: Eu credeam că situația este bună

09 Iun. 2023, 06:41
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Redacția Realitatea
09 Iun. 2023, 06:41 // Actualitate //  Redacția Realitatea

Se înregistrează restanțe la plata ajutorului financiar destinat fiecărui refugiat ucrainean găzduit de Republica Moldova. Declarația aparține liderului Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu. Președintele CUB spune că împreună cu un grup de deputați ucraineni a vizitat un centru de plasament al refugiaților și a rămas dezamăgit de felul cum sunt tratați unii cetățeni ai Ucrainei în Republica Moldova.

De cealaltă parte, deputatul Vasile Bolea spune că în spațiul public există prea multe discuții despre refugiații ucraineni și prea puține dezbateri despre situația cetățenilor cu venituri mici din Republica Moldova, notează ipn.md.Liderul CUB spune că a vizitat recent un centru de plasament care găzduiește refugiați ucraineni, iar condițiile nu sunt deloc cele despre care vorbesc autoritățile Republicii Moldova. Potrivit lui Igor Munteanu, refugiații ucraineni au condiții proaste de cazare și nu-și primesc la timp banii anunțați anterior, deși fondurile nu sunt alocate din bugetul de stat.

„Personal, am fost cu un grup de deputați din Rada ucraineană la unul din centrele de adăpost a refugiaților ucraineni. Acești oameni nu aveau apă caldă de o lună jumătate, nu aveau frigider la un etaj de camere în care se găseau. Dincolo de tonul laudativ al autorităților, există probleme reale la care nimeni nu acordă atenția. Oamenii din acest adăpost temporar plângeau și spuneau că nu au primit de două luni banii care li se cuvin din partea organizațiilor internaționale. Eu credeam că situația refugiaților ucraineni este bună, pentru că așa ne asigurau autoritățile. Amânările care au loc la achitarea plăților care li se cuvin refugiaților nu au nicio scuză, pentru că banii sunt pe loc. Nu trebuie să ne lăudăm că avem inimă mare și facem tot posibilul, dacă există astfel de cazuri” , a spus Igor Munteanu.

De cealaltă parte, deputatul neafiliat Vasile Bolea spune că prioritatea autorităților Republicii Moldova ar trebui să fie îmbunătățirea condițiilor de trai a propriilor cetățeni.

„Să nu uităm de alt subiect. Noi avem la noi în țară cetățeni de-ai noștri soarta cărora este mai gravă decât a refugiaților ucraineni. În afară de faptul că trebuie să avem grijă de acești refugiați care au venit în Republica Moldova și pentru care plătesc instituțiile internaționale, noi uităm de cetățeanul nostru. Vorbim cât de amărâți sunt ucrainenii și uităm cât de amărâți sunt cetățenii noștri”, a spus deputatul Vasile Bolea.

În prezent, refugiații din Ucraina beneficiază lunar de un suport financiar în sumă de 2 200 de lei (circa 100 de euro), pentru fiecare membru al familiei. Sprijinul este acordat de Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR).

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Oct. 2023, 17:38
 // Categoria: Life // Autor:  Stela Trifan
03 Oct. 2023, 17:38 // Life //  Stela Trifan

În această toamnă, Castel Mimi a lansat o amplă campanie prin care îndeamnă moldovenii de acasă, dar şi pe cei din diaspora, să-şi susţină ţara şi să aleagă vinurile din soiurile noastre autohtone – Feteasca Albă, Feteasca Neagră, Feteasca Regală şi Rara Neagră. Astfel, ne dorim ca despre Moldova, strugurii şi vinurile noastre, să afle cât mai multă lume din afară. Suntem convinşi că soiurile noastre  locale pot concura uşor cu cele de pe plantaţiile din Spania, Franţa sau Italia.

Am creat monosoiuri tradiționale, dar am produs şi cupaje,  pentru ca aceste combinaţii să le trezească iubitorilor de vin din întreaga lume plăcere gustativă şi dorinţă de a ne cunoaşte şi mai bine ţara în care cresc plantaţii scăldate de soarele darnic al Moldovei. Avem cinci vinuri cu care ne mândrim şi despre care vrem să ştie o lume întreagă.

Vinurile noastre sunt promovate la nivel local şi mondial fiind însoţite de etichete tematice, pe care am inclus simbouri tradiţionale. Fiecare din cele cinci vinuri are istoria şi simbolul său, care se pliază cel mai bine cu tradiţia locului.

Spre exemplu spirala reprezentată pe sticla de vin alb „Sânzienele” nu e nimic altceva decât hora dansată în noaptea de Sânziene, sărbătoare religioasă care descrie mişcarea soarelui şi trecerea timpului. Acest vin cupajat din soiurile Feteasca Albă, Feteasca Regală şi Viorica, emană arome florale şi deschide paleta de caise verzui, pomelo şi agriş.

Pe când pieptenele imprimat pe sticla de „Rose Rară Neagră” semnifică gândurile rele ale unei femei, care sunt date uitării prin pieptănatul părului. Este un rose deosebit şi senzual, care emană feminitate, creat din strugurii atent selecţionaţi care deschid paleta de zmeură şi grapefruit.

„Rara Neagră” pe sticla Castel Mimi merge în tandem cu simbolul „mâini în şold”, întâlnit pe iile tradiţionale din spaţiul românesc, care semnifică autoritatea, puterea maternă şi feminină. Asocierea cu „Rara Neagră” vine de la denumirea populară a soiului, căruia i se mai spune „Băbeasca”. Este un vin creat cu atenţie din strugurii crescuţi pe podgoriile din Speia.

 „Soarele” îl întâlniţi pe cupajul din trei soiuri reunite sub numele de „Fetească Neagră”. Simbolul se regăseşte frecvent pe cămăşile şi covoarele tradiţionale şi reprezintă puterea, bogăţia şi viaţa. Această Fetească Neagră o numim un adevărat dar al soarelui, care a copt cu căldura şi lumina sa strugurii de soi care s-au transformat într-un vin roşu sec, cu gust de mure, afine şi vişină.

Feteasca Neagră şi Rara Neagră s-au întâlnit într-un cupaj care părea imposibil de creat, din acest motiv, simbolul care însoţeşte acest vin roşu este „Sfăditele”. Spiralele întoarse care nu pot exista una fără alta reprezintă vecinele mereu certate, dar care altfel nu-şi imaginează existenţa. Aşa e şi vinul nostru, imposibil de astâmpărat decât în sticla de la Castel Mimi.

Acestea sunt cele cinci vinuri ale noastre din soiuri autohtone, iar pe viitor, atunci când sunteţi indecişi şi nu ştiţi ce vin să alegeţi, optaţi pentru cele create şi crescute pe podgoriile Moldovei. Alegeţi vinurile cu istorie, alegeţi vinuri care promovează tradiţiile, simbolurile şi cultura ţării în care v-aţi născut, astfel, sunteţi părtaşi la promovarea acestor lucruri sfinte pentru fiecare popor.

#Alegeţi vinuri din soiuri autohtone! Deveniţi ambasadori ai Moldovei în lumea mare!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală