Curs valutar
 • EUR
  19.2155
  -0.7624%
 • USD
  18.2328
  -0.0784%
 • RUB
  0.1847
  -0.9746%
 • RON
  3.8624
  -0.7819%
 • UAH
  0.4937
  -0.081%

VIDEO Imagini apocaliptice în New York: Cel mai mare oraș din SUA, paralizat de fumul de la incendiile din Canada

09 Iun. 2023, 06:23
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
09 Iun. 2023, 06:23 // În Lume //  Redacția Realitatea

​Provincia canadiană Québec – afectată puternic de incendii considerate istorice – aşteaptă cu nerăbdare întăriri internaţionale, în timp ce fumul a aproximativ 400 de focare de incendiu din Canada afectează Statele Unite, unde 100 de milioane de americani respiră un aer de proastă calitate, relatează agenția France-Presse.

Acest eveniment este „alt semn îngrijorător al modului în care criza climatică ne afectează vieţile”, declara purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre. Aproape 140 de incendii sunt active în prezent – dintre care aproximativ 100 sunt considerate scăpate de sub control, potrivit Societăţii pentru protecția pădurilor împotriva focului (Sopfeu).

Nicio ploaie importantă nu este prevăzută până luni seara.

„Cu efectivele pe care le avem în prezent, putem acoperi aproape 40 de incendii în acelaşi timp”, a subliniat premierul provinciei, François Legault.

Cu ajutor internaţional – inclusiv aproximativ 100 de pompieri provenind din Franţa, care urmează să sosească până vineri -, provincia speră să-şi crească efectivele la 1.200 de persoane.

„Sute de pompieri americani tocmai au sosit în Canada, iar alţii sunt pe drum”, a anunţat premierul canadian Justin Trudeau, în urma unei convorbiri telefonice cu preşedintele american Joe Biden.

Problema materialului şi efectivelor va fi crucială în zilele următoare, recunosc autorităţile canadiene.

Ceață portocalie la New York

Această problemă este resimţită dur în nord-estul Statelor Unite.

La New York, Statuia Libertăţii şi zgârie-norii din Manhattan sunt învăluiţi într-o ceaţă portocaliu-maronie, iar măştile – vestigiile pandemiei Covid-19 – şi-au făcut reapariţia în stradă.Vizibilitatea era atât de dificilă, încât Agenţia americană a Aviaţiei Civile (FAA) a încetinit transportul aerian şi a blocat la sol sute de avioane în regiune.

Guvernul american şi-a îndemnat concetăţenii a căror sănătate este fragilă „să ia măsuri de precauţie” împotriva degradării calităţii aerului.

Peste 100 de milioane de americani erau vizaţi joi de alerte cu privire la calitatea aerului, din cauza fumului cauzat de incendiile din Canada, a declarat Agenţia americană pentru Protecţia Mediului (EPA) pentru AFP. Aceste alerte acopereau cea mai mare parte a nord-estului Statelor Unite, de la Chicago, în nord, şi până la Atlanta, în sud. Calitatea aerului în această zonă este afectată în principal de focurile de pădure canadiene, însă „alte emisii de poluare locală şi meteorologică pot juca un rol”, preciza EPA.

 

Peste 20.000 de canadieni evacuaţi

Peste 20.000 de canadieni au fost evacuaţi în întreaga ţară, dintre care peste jumătate în Québec, unde Guvernul se pregătea de evacuarea altor 4.000 de oameni.

Această provincie francofonă a înregistrat, de la începutul anului, 443 de incendii, faţă de o medie de 200 până la aceeaşi dată în precedenţii zece ani. Situaţia este considerată excepţională de către autorităţi, din cauza numărului hectarelor arse până în această perioadă a anului.

Canada s-a confruntat cu un an fără precedent – aproximativ 2.300 de incendii de pădure au fost înregistrate, iar aproximativ 3,8 milioane de hectare au ars, un total cu mult mai mare faţă de media ultimelor decenii. Canada, care din cauza situării sale geografice se încălzeşte mai rapid decât restul planetei, s-a confruntat în ultimii ani cu evenimente meteorologice extreme, a căror intensitate şi frecvenţă au fost amplificate de modificările climatice.

Realitatea Live

03 Oct. 2023, 16:15
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
03 Oct. 2023, 16:15 // Societate //  Realitatea.md

Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității de Stat din Moldova (USM) a marcat astăzi, 3 octombrie, a împlinit 70 ani de la fondare. Cu această ocazie, până pe 7 octombrie, vor avea loc un șir de evenimente dedicate activității facultății.

În această dimineață, studenții de la economie au organizat un flashmob chiar în fața universității.

Un alt eveniment important pentru studenții Facultății de Economie a fost un concurs în care au fost selectați câțiva studenți ce vor beneficia pe parcursul întregului an de „Bursa Economistului USM”. Studenților bursieri li s-au acordat premii.

Câștigătorii concursului care vor beneficia de bursă, sunt:

Bursa Bancassurance:

 1. Prodan Ianuș, anul III, specialitatea Business și Administrare;
 2. Spancioc Cristina, anul II, specialitatea Contabilitate;
 3. Ignat Iuliana, anul II, specialitatea Contabilitate;
 4. Veriga Valeria, anul II, specialitatea Contabilitate.

Bursa OTP BANK:

 1. Popescu Valeria, anul III, specialitatea Finanțe și bănci;
 2. Vasilevschi Gabriela, anul III, specialitatea Finanțe și bănci;
 3. Stirbu Madalina, anul II, specialitatea Finanțe și bănci.

Bursa Moldcargo:

 1. Istrati Nicoleta, anul III, specialitatea Finanțe și bănci;
 2. Buimistr-El Khatib Anastasia, anul III, specialitatea Contabilitate.

În cadrul ceremoniei, au fost prezenți rectorul USM, Igor Șarov, decanul Facultății de Științe Economice, Maria Hămuraru, reprezentanții instituțiilor partenere, Bancassurance, OTPbank, S.A.R „Moldcargo S.A și cadrele didactice.

Tinerii au fost felicitați de către administrația universității și de către parteneri, care i-au îndemnat pe studenți să profite de aceste oportunități.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Pe parcursul săptămânii vor continua activitățile dedicate aniversării a 70 de ani de la fondarea Facultății de Științe Economice la USM prin diverse conferințe științifice, lansare de cărți, jocuri de afacere pentru studenți și altele. Vezi programul:

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală