Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

Restricții severe pentru persoanele nevaccinate în Lituania! Se planifică chiar și restricționarea dreptului la muncă

13 Sept. 2021, 16:52
 // Categoria: În Lume // Autor:  Valentina Buză
13 Sept. 2021, 16:52 // În Lume //  Valentina Buză

În Lituania, unde s-a protestat masiv din cauza vaccinării, autoritățile au impus restricții severe celor care nu au așa-numitul „pașaport digital”. Astfel, noile reguli au intrat în vigoare astăzi, 13 septembrie.

Documentul este eliberat doar celor care au finalizat cursul complet de vaccinare, au fost bolnavi sau au primit un rezultat negativ al testului pentru COVID-19.

Unde în Lituania este interzis fără „pașaportul digital”:

 • în magazinele cu bunuri neesențiale;
 • centre comerciale, piețe, dacă suprafața lor nu depășește 1500 de metri pătrați;
 • cafenele și restaurante;
 • saloane de înfrumusețare;
 • cluburi sportive;
 • evenimente cu participarea a peste 500 de persoane.

Unde este permis fără un „pașaport digital”:

 • în magazinele și piețele alimentare;
 • în magazinele cu bunuri pentru animale;
 • în farmacii;
 • saloane de optică;
 • în saloanele ortopedice;
 • în magazinele în care vând plante, semințe, îngrășăminte, dar numai celor care nu se află în centrele comerciale.

În plus, lituanienii pot comanda mâncare la pachet, pot vizita terasele de vară ale barurilor și cafenelelor, pot folosi serviciile benzinăriilor, atelierelor de reparații, serviciilor funerare, pot merge la biblioteci, muzee, expoziții. Pot primi servicii sociale, legale și necesare în instituțiile publice, precum și la pacienții aflați în stare gravă, femeile însărcinate și minorii.

De asemenea, documentul nu este necesar în transport, dar în același timp trebuie să fie purtată mască și respectată distanța. La zborurile interurbane și charter, pot participa doar cetățeni care au un loc.

Mai mult, pot fi vizitate instituțiile de învățământ doar cu un „pașaport digital”, cu excepția școlilor și grădinițelor. Cei care nu au un document trebuie să fie testați în mod constant pentru COVID-19, dar serviciul este plătit.

Cu toate acestea, unele restricții vor rămâne și pentru cetățenii vaccinați. De exemplu, purtarea măștilor în locuri aglomerate, dezinfectarea mâinilor și păstrarea distanței.

Cum a fost anunțat anterior, autoritățile lituaniene intenționează să restricționeze dreptul la muncă al cetățenilor care refuză să fie vaccinați împotriva COVID-19. Vaccinarea obligatorie va fi introdusă numai pentru anumite ocupații.

De asemenea, este necesar ca medicii, educatorii și asistenții sociali să se vaccineze împotriva coronavirusului până în octombrie.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 07:30
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2021, 07:30 // Politica //  Realitatea.md

Fostul șef de stat, actualul lider al PSRM, deputatul Igor Dodon, a confirmat că informații, precum că primarul capitalei, Ion Ceban, ar fi urmărit la comanda actualei guvernări au ajuns și la el. Mai mult, susține că nu doar edilul ar fi persecutat politic. Câteva declarații în acest sens au fost făcute aseară la o emisiune de la Publika TV.

„Cred că presiunea asupra lui va creşte. El este o nouă ţintă pentru partidele de dreaptă. Ştiu că în cadrul SIS acum câteva săptămâni a fost creat un grup care se ocupă cu persecutări politice la comanda opoziţiei, colectează informaţii, inclusiv despre Ion Ceban. – Credeţi că şi în privinţa dumneavoastră sunt colectate astfel de informaţii? – Sigur”, a declarat Igor Dodon.

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) nu a comentat, deocamdată, nici declaraţiile lui Igor Dodon, nici pe cele ale lui Ion Ceban. PAS a precizat că refuză să ofere o reacţie la aceste acuzaţii, iar Guvernul le-a calificat drept absurde.

Totodată, Alexandr Stoianoglo a menţionat că Procuratura Generală nu are în gestiune niciun dosar în care să fie vizat Ceban şi că instituţia nu a recepţionat nicio plângere din partea edilului.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române