Curs valutar
 • EUR
  19.1338
  0%
 • USD
  18.1553
  0%
 • RUB
  0.1871
  0%
 • RON
  3.8458
  0%
 • UAH
  0.4916
  0%

Restructurare sau metodă de a demite „prin lege”. Șefa Serviciului de Protocol a Președinției „aruncată peste bord”

07 Dec. 2021, 14:06
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
07 Dec. 2021, 14:06 // Politica //  Realitatea.md

Natalia Ipati, șefa Direcției Comunicare și Protocol a Președinției a fost nevoită să plece din funcție. Motivul este reorganizarea structurii Aparatului Președintelui Republicii Moldova, a comunicat pentru Realitatea.md, serviciul de presă al instituției.

„Doamna Natalia Ipati a fost eliberată din funcția de șefă a Direcției comunicare și protocol pe motiv de reorganizare a structurii Aparatului , în conformitate cu art. 42 alin. (3) și (6), art. 43 alin. (3) și art. 63 alin. (1) lit c) din Legea nr. 158 -XVI din 4 iulie 2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public”, a scris serviciul de presă a Președenției. 

Despre plecarea Nataliei Ipati a scris un canal de Telegram ce furnizează informații de actualitate din cadrul instituției. Potrivit sursei, Ipati a activat în perioada președenției lui Vladimir Voronin, Mihai Ghimpu, Nicolae Timofti și Igor Dodon. Decizia Maiei Sandu ar fi surprins mai mulți angajați de la președenție.

Adevărat sau nu, sursa menționează că locul Nataliei Ipati nu va reuși să se răcească, întrucât, în scurt timp, activitatea pe serviciul protocolar va fi preluată de un angajat de la ministrul Afacerilor Externe și Integrarii Europene.

Amintim că în luna octombrie, Maia Sandu a aprobat o nouă structură a aparatului ce include un număr – limită de 150 de angajați, cu 13 mai puțin decât înainte. Astfel, a fost eliminat serviciul distincții de stat. Iar Direcția comunicare și protocol a fost transformată în Direcția informare și comunicare cu mass-media, fiind eliminate secțiile Comunicare cu mass-media și Relații instituționale și de protocol. În schimb, au apărut două secții la Direcția relații externe și protocol: Secția relații externe și Secția protocol. O altă schimbare ține de Direcția relații cu cetățenii și controlul examinării petițiilor, care a fost transformată în Direcția petiții și audiență.

Amintim că Maia Sandu a fost acuzată anterior că își angajează rude în funcții-cheie la Guvern și Parlament.

Realitatea Live

29 Sept. 2023, 22:35
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
29 Sept. 2023, 22:35 // În Lume //  Ursu Ana

Îngrijorarea privind riscul unei erupții într-o zonă vulcanică extinsă în apropierea orașului Napoli crește, după cel mai puternic cutremur înregistrat în ultimii 40 de ani, scrie The Guardian.

Campi Flegrei, o constelație de cratere vulcanice antice, a experimentat o intensificare semnificativă a activității seismice în ultimul an, cu peste 80 de evenimente, dintre care cel mai mare a fost un cutremur de magnitudine 4,2, în primele ore ale dimineții de miercuri.

Carlo Doglioni, președintele Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie (INGV) din Italia, a declarat că, având în vedere creșterea activității seismice în ultimele luni, „nu vedem un sfârșit” în acest moment. El a menționat că cel mai bun scenariu ar fi ca activitatea să se oprească, așa cum s-a întâmplat după o perioadă lungă de tulburări în anii 1980, dar cel mai rău scenariu ar fi o erupție similară cu cea din 1538, care a creat o serie de mici dealuri și cratere.

„Monitorizăm situația, dar nu știm cum va evolua. În cazul unei erupții, nu știm când și unde ar putea avea loc. Chiar și o erupție mică ar putea provoca tulburări sociale semnificative”, a adăugat el.

În zona Campi Flegrei locuiesc cel puțin 360.000 de persoane, dintre care șapte dintre cele mai expuse centre locuite, inclusiv o parte din Napoli. Autoritățile au început să facă planuri pentru evacuarea populației în cazul unei erupții iminente.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală