Curs valutar
 • EUR
  20.3159
  -0.0955%
 • USD
  17.4784
  0.0338%
 • RUB
  0.2500
  0.4%
 • RON
  4.1072
  -0.0998%
 • UAH
  0.6619
  -0.4381%

Restructurări în economie! Sergiu Gaibu: Ne vom orienta spre afacerile de familii și micii producători

20 Sept. 2021, 19:48
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
20 Sept. 2021, 19:48 // Economie //  Cristina Vlah

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, anunță că în economia țării urmează să aibă loc anumite restructurări. În special, este vorba despre politicile și legile dedicate afacerilor pentru micii producători, precum și pentru cei care au afaceri de familie, informează Realitatea.md.

„Trebuie să începem restructurarea economiei și să ne orientăm spre procesele productive. Ne vom orienta spre producătorii mici, spre afacerile de familii. Da, aceste lucruri vor lua timp, dar avem o perioadă de timp și avem o majoritate parlamentară confortabilă, și putem să facem lucruri bune. Am discutat și cu cei de la Camera de Comerț și Industrie, și cu reprezentanții mediului de afaceri și le-am am spus că: acum e timpul să vină cu propuneri. De exemplu în prezent, probabillitatea să obții o blocare de conturi este aproape de zero”, a declarat ministrul în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR.

Potrivit demnitarului, cea mai mare temere pentru sectorul economic este instituirea unui lockdown. Asta pentru că va pune pe brânci întregul sector HoReCa.

„Din păcate lucrul acesta depinde de evoluția virusului și gradul de conștientizare a populației. Trebuie evitate manifestările de mare aploare, e nevoie de vaccinare, în special când e vorba de evenimente precum: nunți, cumetrii. Nu este o rușine să spui „Nu” și mai bine vii peste 14 zile să prezinți cadoul, decât să răspândim acest virus”, a mai spus Sergiu Gaibu.

Referindu-se la situația de lockdown, ministrul a dat asigurări că Ministerul Economiei va asigura o balanță între venituri și cheltuieli, iar în afară de acest lucru se contează mult și pe suportul financiar oferit de către partenerii UE.

Realitatea Live

25 Oct. 2021, 22:36
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
25 Oct. 2021, 22:36 // Politica //  Cristina Vlah

Fostul premier al țării, Ion Chicu, a menționat că pentru gazele procurate de la compania poloneză, din bugetul național s-ar fi alocat suma de 1,7 mlrd de lei, informează Realitatea.md.

„Pentru a cumpăra gaz pe “preț secret”, “verișoarele” au luat azi din buget 1,7 miliarde lei.

De “secret” nu ne supărăm, că înțelegem și așa că e mai scump (ca de la ruși). Dacă era mai ieftin, Maia Sandu se întorcea de la Viena, era deja la Bogza în studiou.

Problema e cu alocarea a celor 1.7 mlrd.lei, printr-o decizie a Comisiei Situații Excepționale. Anul trecut, în aprilie, când guvernul a vrut să procure echipamente medicale prin acest procedeu … PAS sau DA sau alții ca ei – au mers la Curtea Constituțională cu contestare. Evident, CCM i-a satisfăcut. Prin Decizia din 23 iunue 2020.

Nu se poate să iei ilegal din buget 1,7 miliarde de lei. E infracțiune”, scrie Ion Chicu pe pagina sa de Facebook.

Realitatea.md menționează că, la 25 octombrie, compania de stat Energocom a semnat un contract cu o companie poloneză PGNiG pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale.

 
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”