Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

Riposta CEC la unele zvonuri referitor la turul doi de scrutin din 5 decembrie: Îndemnăm la o campanie echilibrată

24 Nov. 2021, 15:20
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
24 Nov. 2021, 15:20 // Politica //  Petru Beregoi

CEC explică tuturor părților interesate prevederile hotărârii nr.170/2021 cu privire la stabilirea datei de 5 decembrie a turului doi de scrutin

Comisia Electorală Centrală (CEC) cheamă concurenții electorali și candidații la funcția de primar în cele 6 localități din țară să desfășoare o campanie electorală în strictă conformitate cu prevederile legislației electorale. Apelul a fost lansat de către CEC ca urmare a mai multor critice și speculații apărute în public.

„În contextul unor acuzații nefondate, apărute în spațiul public, despre presupuse încălcări ale legislației și procedurilor electorale, CEC vine cu explicații vis-a-vis de unele prevederi ale hotărârii de stabilire a turului doi de scrutin, aprobate în ședința de ieri, 23 noiembrie curent. Misiunea CEC este de a crea condiții optime pentru ca toţi cetățenii Republicii Moldova să-şi poată exercita nestingherit dreptul constituțional de a alege şi de a fi ales în cadrul unor alegeri libere şi corecte, iar legislația electorală oferă șanse și condiții în acest sens”, se arată într-un comunicat al CEC.

Potrivit Codului electoral, în cazul în care nici un candidat nu întrunește mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate, în termen de două săptămâni se va purcede la al doilea tur de scrutin cu doi candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. Acești doi candidaţi se înscriu în buletinele de vot în ordinea descrescătoare a numărului de voturi acumulate în primul tur de scrutin. Articolul 51 alin.5 Cod electoral, concurentul electoral poate să-şi retragă candidatura printr-o declarație scrisă, adresată organului electoral care l-a înregistrat, dar nu mai târziu de 7 zile până la ziua alegerilor.

„Reieșind din aceste două norme și situații specifice înregistrate anterior, la 3 iulie 2018 a fost adoptat Regulamentul cu privire la procedurile de tragere la sorţi, aprobat prin hotărârea CEC nr.1729/2018. În punctul 26 a Regulamentului, pentru a oferi un caracter competitiv scrutinului și a asigura realizarea practică a turului doi în limitele alin.2 art.145 Cod Electoral, este prevăzută expres soluția pentru situația în care un candidat face uz de dreptul său garantat de alin.5 art.51 Cod electoral. Astfel, potrivit pct.26 din Regulamentul citat, în cazul „dacă unul dintre cei doi candidați se retrage din cursa electorală înainte de ziua votării, în cazul organizării celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru funcția de primar, scrutinul se va desfășura între candidatul rămas și următorul candidat care a acumulat cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin, iar înscrierea lui în buletin se va efectua conform procedurii din primul tur”, se mai arată în comunicatul de presă.

CEC reiterează că, desfășurarea procesului electoral într-un climat democratic poate avea loc doar „în condiții de transparență, corectitudine, egalitate și respect, astfel încât rezultatul acestora să reflecte întocmai voința alegătorilor”.

Amintim că, în urma alegerilor locale noi din 21 noiembrie curent, din cele 15 localități unde s-a desfășurat scrutinul, doar în 9 s-a reușit alegerea primarului din primul tur. Astfel, în celelalte 6 localități urmează să se desfășoare turul doi.

Precizăm că, astăzi, una din candidatele turului doi de scrutin, din partea partidului Șor, Marina Tauber, a acuzat Comisia Electorală Centrală că ar încerca inclusiv cu contracandidatul ei, Nicolai Grigorișin și PAS să o elimine din cursa electorală.

Marina Tauber: Guvernarea PAS, în complicitate cu Grigorișin, vor să-l bage pe Marcoci în Primăria Bălți pe ușa din dos

Realitatea Live

28 Nov. 2021, 08:48
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
28 Nov. 2021, 08:48 // Actualitate //  Realitatea.md

Republica Moldova a recepționat primul lot de vaccin Spikevax, produs de compania Moderna, sâmbătă, 27 noiembrie curent. Este vorba de 50.400 de doze de vaccin donate prin intermediul Platformei COVAX. Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății seara, pe site-ul oficial și pe pagina de Facebook fiind plasate trei fotografii drept dovadă.

Dozele de vaccin au fost recepționate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) și urmează să fie distribuite proporțional în toate centrele de vaccinare din țara noastră.

„Recepționarea unui nou tip de vaccin împotriva COVID-19 e un sprijin real pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Sperăm că noul vaccin Moderna va contribui la creșterea ratei de vaccinare în țara noastră, astfel încât să formăm acea imunitate colectivă, care ne va permite să stopăm răspândirea virusului Sars-Cov-2. Asta în contextul în care suntem în fața unui nou pericol determinat de apariția tulpinei Omicron în lume, inclusiv în unele țări din Europa. Cu deosebită recunoștință, mulțumim partenerilor din cadrul Platformei COVAX pentru solidaritatea de care dau dovadă prin această acțiune de suport atât de vitală pentru noi”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu.

Vaccinul produs de compania farmaceutică Moderna utilizează tehnologia care se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul uman să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul SARS-CoV-2. În Republica Moldova, se administrează persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, conform unei scheme de două doze la un interval de 28 de zile. Vaccinul a fost aprobat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) pentru utilizare în stare de urgență. Totodată, în urma studiilor clinice,  acest vaccin a demonstrat o eficacitate de 94,1% pentru protecția împotriva COVID-19 după 14 zile de la administrarea primei doze.

Pentru administrarea vaccinului împotriva COVID-19 Spikevax, adresați-vă la medicul de familie sau la orice centru de vaccinare din țară. Fără programare, doar cu buletinul de identitate.

Campania de imunizare a fost lansată pe data de 2 martie curent. Până acum, 931.138 de persoane au încheiat schema de vaccinare.

Republica Moldova a fost prima țară din Europa care a primit doze de vaccin împotriva COVID-19 prin intermediul platformei COVAX. Anterior, prin același mecanism, au fost recepționate 535.590 de doze de vaccin, dintre care  Astrazeneca – 108.000 de doze, Pfizer/BioNtech – 125.190 de doze,  Janssen/ Johnson & Johnson – 302.400 de doze.
Mecanismul COVAX este condus de Gavi, Alianța Vaccinurilor, Coaliția pentru Inovații în Pregătire Epidemică (CEPI) și OMS, împreună cu UNICEF, care este lider al procurărilor și livrărilor de vaccinuri. Este unica inițiativa globală care lucrează cu guvernele și producătorii pentru a se asigura că vaccinurile COVID-19 sunt disponibile în întreaga lume, atât pentru țările cu venituri mai mari, cât și pentru cele cu venituri mai mici.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală