Riscul ca orașul Chișinău să rămână fără apă este în continuare foarte mare. Despre acest lucru a anunțat, repetat, primarul Capitalei, Ion Ceban.
Potrivit edilul, acest lucru este valabil din motiv că „au fost tergiversate procesele la maxim pentru a nu ajusta costul la serviciile de apă și canalizare, iar pe de altă parte scumpirile la toate restul serviciilor se țineau lanț, Apă Canal a acumulat datorii la energia electrică”.
„Primăria Chișinău și așa a achitat pentru anul 2022 datoria de la Apa Canal în sumă de 130 de milioane de lei, obligațiunile creditare pe care le-a acumulat din anii 2015. Am făcut tot posibilul pentru a atenționa toate instituțiile centrale, dar au întors spatele cei de la guvernare. Ajustările făcute recent la costurile pentru apă și canalizare de ANRE sunt: 1 – insuficiente, 2 – prea târziu au fost ajustate prețurile ce pune în dificultate situația actuală și poate duce la faliment”.
„Tare își doresc ei ca această întreprindere să ajungă pe mâini private ca multe alte instituții pe care le-au falimentat. Dacă in continuare Guvernul va forța nota la ANRE atunci orașul riscă să rămână fără apă și canalizare, dar și instituția strategică va da faliment, scopul de bază a Guvernării. Dacă situația continuă nu vor putea fi realizate proiectele naționale de interconectare la serviciile de apa și canalizare a centrelor raionale din Republica Moldova finanțate de partenerii de dezvoltare cu sute de milioane de lei. Totodată prin deconectarea energiei electrice, la Stația de Epurare se vor opri toate procesele, iar mirosul urât va reapărea în Capitală, un alt obiectiv al Guvernării de a da vina pe Primarie”.
Amintim că, din data de 13 ianuarie, au intrat în vigoare noile tarife la apă și canalizare din municipiul Chișinău.
Conform deciziei ANRE, serviciul public de alimentare cu apă potabilă va costa: pentru consumatorii casnici în mărime de 11,12 lei/m3 (+2,47 lei/m3 față de tariful în vigoare); pentru consumatorii noncasnici în mărime de 13,29 lei/m3 (la nivelul tarifului în vigoare).
De asemenea, serviciul public de canalizare și de epurare a apelor uzate va constitui: pentru consumatorii casnici în mărime de 4,18 lei/m3 (+2,14 lei/m3 față de tariful în vigoare); pentru consumatorii noncasnici în mărime de 11,17 lei/m3 (la nivelul tarifului în vigoare).