Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

Roboții se extind în viața de zi cu zi a oamenilor. Yandex va lansa mașinile fără șofer, ca în cazul Uber, la Moscova

12 Sept. 2021, 16:48
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Petru Beregoi
12 Sept. 2021, 16:48 // Sci-tech //  Petru Beregoi

Compania de taximetrie Yandex intenționează să înceapă testarea vehiculelor autonome în unele zone ale orașului Moscova, deși, în prezent, legislația rusească nu permite circulația autoturismelor fără însoțitor, cu excepția zonelor industriale .

Yandex, care oferă o serie de servicii, de la căutarea online, la livrarea de alimente, testează tehnologia de conducere automată, de mai bine de trei ani în Rusia, Israel și Statele Unite.

„Robo-taxiurile vor fi disponibile prin intermediul aplicației Yandex.Go, într-un district din Moscova, pentru anumiți clienți. Lansarea în Yasenevo este prima etapă a unui mare proiect Yandex pentru lansarea de taxiuri fără șofer. În timp, vor exista mai multe mașini și locații,  iar oameni vor putea să călătorească fără șofer”, a declarat Yandex într-un comunicat.”

Deși ambițiile sunt mari, legislația rusă nu permite încă vehiculelor fără șofer să circule fără o persoană la volan, cu excepția zonelor economice speciale, cum ar fi orașul Innopolis din regiunea Tatarstan. Restricțiile privind utilizarea lor în anumite zone ale orașelor mari ar putea fi ridicate parțial după intrarea în vigoare a unei legi în acest an.

Flota companiei de aproximativ 170 de mașini fără șofer a parcurs mai mult de 14 milioane de kilometri. Compania are, de asemenea, roboți autonomi care livrează produse și care funcționează deja în unele campusuri universitare din SUA.

Uber și Yandex și-au combinat afacerile în Rusia și țările vecine în 2018. Rușii au declarat că sunt interesați să preia controlul deplin asupra serviciului de taximetrie YandexTaxi. Aceștia dețin o participație de 73% la Yandex Self-Driving Group, dar compania a declarat că va cumpăra toate participațiile celor de la Uber din mai multe afaceri comune ale celor doi giganți, până la finalul acestui an. Este vorba despre tehnologiile legate de domeniul alimentar și de conducere autonomă, totul, printr-o tranzacție care va costa 1 miliard de dolari.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 07:30
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2021, 07:30 // Politica //  Realitatea.md

Fostul șef de stat, actualul lider al PSRM, deputatul Igor Dodon, a confirmat că informații, precum că primarul capitalei, Ion Ceban, ar fi urmărit la comanda actualei guvernări au ajuns și la el. Mai mult, susține că nu doar edilul ar fi persecutat politic. Câteva declarații în acest sens au fost făcute aseară la o emisiune de la Publika TV.

„Cred că presiunea asupra lui va creşte. El este o nouă ţintă pentru partidele de dreaptă. Ştiu că în cadrul SIS acum câteva săptămâni a fost creat un grup care se ocupă cu persecutări politice la comanda opoziţiei, colectează informaţii, inclusiv despre Ion Ceban. – Credeţi că şi în privinţa dumneavoastră sunt colectate astfel de informaţii? – Sigur”, a declarat Igor Dodon.

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) nu a comentat, deocamdată, nici declaraţiile lui Igor Dodon, nici pe cele ale lui Ion Ceban. PAS a precizat că refuză să ofere o reacţie la aceste acuzaţii, iar Guvernul le-a calificat drept absurde.

Totodată, Alexandr Stoianoglo a menţionat că Procuratura Generală nu are în gestiune niciun dosar în care să fie vizat Ceban şi că instituţia nu a recepţionat nicio plângere din partea edilului.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române