Teatrul Cehov e pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru premiera spectacolului „Mașinăria Cehov”, în regia lui Petru Vutcărău, după piesa dramaturgului franco-român Matei Vișniec, care va avea loc în data de 2 şi 3 martie. Rolul principal, cel al lui Anton Cehov, este interpretat de actorul Roman Malai.
Roman a absolvit Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, România și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice de la Chişinău. A jucat și joacă în diferite teatre din Moldova. La Cehov a fost special invitat să interpreteze rolul personajului principal în spectacolul „Mașinăria Cehov”. În ajunul premierei, Roman ne-a răspuns la câteva întrebări.
– Prin ce poate fi interesant Cehov tineretului de astăzi?
– Fără doar și poate, Cehov este un autor veșnic. Cred că pentru toate vârstele, nu numai pentru tineret. Operele sale sunt actuale și vor rămâne cât timp ne mai ține lumea. Desigur, el nu poate învăța viața, nu poate învăța să iubești, dar tinerii care îl studiază cu siguranță au un exemplu bun. Actualitatea sa constă în faptul că omul, indiferent de perioada în care trăiește, rămâne om. Cu toate neajunsurile și durerile sale, cu toate greșelile și visurile irealizabile, tot om rămâne. Personajele lui sunt oglindirea noastră. Așa că merită să faci incursiune în operele sale. Să le analizezi, să iei exemple, să retrăiești… Fără doar și poate – Cehov este veșnic.
– Cum este Cehov în viziunea lui Vișniec? Cum îl vede regizorul? Cum îl vedeți dumneavoastră?
– Cred că Vișniec este cel mai „cehoved” din toți românii. Cunoscând biografia sa aproape la perfecție, la Vișniec Cehov este „renăscut” așa cum îl cunoaștem noi. Desigur, cu mici excepții. Să nu uităm că Matei este, totuși, autor de piese absurde. Regizorul Petru Vutcărău îi rămâne fidel aceluiași Cehov – blând, bun la suflet, reținut în emoții și în același timp bolnav. Un Cehov care a reușit să găsească leac pentru majoritatea pacienților săi, numai pentru sine – nu. Regizorul mi-a spus că nu contează atât asemănarea mea fizica cu Cehov, cat să îl găsesc în interiorul meu. Eu personal încerc să reflectez starea lui, chinul și durerile sale, dar în același timp dragostea față de alți oameni. Pornesc de la mine. Studiindu-l am găsit mai multe laturi comune. Desigur că ma ajută și fizicul, costumul în primul rând. Cum era Cehov în ultimile sale clipe de viață se știe puțin. Noi, însă, redăm doar una din posibilele variante, reieșind din ceea ce cunoaștem.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
– Ați studiat în România, unde școala măiestriei actoricești este diferită față de cea prin care trec actorii de la Teatrul Cehov. Ținând cont de diferență, simțiți acest lucru în timpul repetițiilor, în interacțiunea cu partenerii?
– Studiile mele din România sunt o temă aparte. Prea largă că să o dezvolt în interviu. Desigur, noi tindem spre școala de est, românii sunt influențați de vest. Aici sunt zeci de plusuri și minusuri. Ei au o pregătire fizică mai bună. Fizicul le dictează și lăuntricul personajului pe care îl joacă. Noi tindem mai mult să începem din interior spre fizic, deci spre exterior. Școala lor e mai perversă, actorul este doar un instrument. La noi se mai ține cont de niște canoane estetice mai vechi. Nu știu ce e mai bine, sunt multe de vorbit aici… Cert este că având două facultăți superioare de principii teatrale diferite, eu încerc să le mixez, să creez o simbioză în tot ce fac. Fie pe plan actoricesc, fie pe plan regizoral.
– Cum e să lucrezi cu Petru Vutcărău?
– După mine, Petru Vutcărău are gust. O calitate care lipsește mai multor creatori de teatru din Moldova. El reușește să combine forma cu conținutul. Structurează bine scenele, consecutivitatea lor. Îndrumă destul de bine actorii. Poate fi bun și rău în același timp. Are experiență suficientă ca să nu de-a greș în ceea ce face. Oricum, până la urmă, fiecare cu gustul lui. Eu sunt mulțumit de lucrul cu el. Și am de învățat de la el.
Reamintim că Realitatea.md şi RLIVE TV sunt parteneri media ai evenimentului. Urmăriţi-ne pentru mai multe detalii din culise, iar pentru a procura bilete la spectacol accesaţi www.iticket.md sau apelaţi casa de bilete: 022 22 33 62