Curs valutar
 • EUR
  21.5040
  -0.0939%
 • USD
  17.6965
  0.0458%
 • RUB
  0.2471
  0.8499%
 • RON
  4.3712
  -0.032%
 • UAH
  0.6549
  0.3817%

România a găzduit Summitul B9. Statele membre au condamnat acțiunile Rusiei în Marea Neagră

10 Mai 2021, 21:31
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
10 Mai 2021, 21:31 // În Lume //  Cristina Vlah

România a găzduit astăzi Summitul Formatului București (B9), la care au participat Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Latvia, Lituania, Polonia, România și Slovacia, informează Realitatea.md. Înaltul Forum a fost prezidat de președinții României, Klaus Iohannis, și cel al Poloniei, Andrzej Duda.

„Am avut discuții importante pentru securitatea regiunii, la care s-au alăturat Președintele SUA, Joe Biden, și Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg. Am primit, așadar, un mesaj extrem de puternic de solidaritate și unitate transatlantică. Pentru România, participarea Președintelui SUA arată încrederea de care se bucură țara noastră la Washington, ca partener și aliat puternic”, scrie Klaus Iohannis pe pagina sa de facebook.

Șefii statelor participante au semnat și o declarație cu privire la problemele de securitate din zona Mării Negre și acțiunile blocului NATO.

„NATO trebuie să facă față unor provocări și amenințări din diverse direcții strategice. Acțiunile agresive ale Rusiei și fortificarea militară din vecinătatea imediată cu NATO, inclusiv escaladările din Marea Neagră, anexarea ilegală a Crimeei și activitățile sale hibride și agresive, toate astea continuă să amenințe securitatea Euro-Atlantică.

Condamnăm acțiunile de sabotaj ale Rusiei pe teritoriile statelor Alianței, precum cele de la depozitul de muniții de la Vrbetice din 2014 în Republica Cehă, ceea ce a constituit o violare gravă a dreptului internațional. Adițional, ne exprimăm îngrijorarea privind raportările comportamentului similar pe teritoriul Bulgaria, cum s-a evidențiat în anunțurile publice ca urmare a investigațiilor de la Sofia. Noi rămânem absolut solidari cu aliații noștri, Republica Cehă și Republica Bulgară”, se menționează în declarație.

Un alt subiect care figurează în declarație ține de pericolele extremismului, dezinformării și a migrării populației din Afganistan. De asemenea, s-au discutat și despre srategiile militare din zona Mării Negre. „Vom fortifica prezența noastră în Marea Neagră din zona țărilor Baltice, ceea ce e o expresie a unității și solidarității Alianței. În acest context, salutăm inițiativa NATO condusă de Polonia și România privind propunerea de a găzdui prezența regională maritimă în Marea Neagră”, se mai arată în declarație.

 

Realitatea Live

Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 14 iunie 2021
Secțiile de vot în diasporă: Curtea de Apel a reluat procesul de judecată
Ședința Consiliului de Integritate, din 14 iunie 2021
Un nou protest în fața Guvernului de la Chișinău
Centrul pentru Jurnalism Independent lansează primul raport de monitorizare a presei audiovizuale în campania electorală
O nouă ședință la Curtea de Apel Chișinău cu privire la numărul secțiilor de votare deschise în străinătate
Protest organizat de Alianța pentru Unirea Românilor la Ministerul Afacerilor Interne
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 14 iunie 2021
Evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări (13 iunie 1941)
14 Iun. 2021, 17:54
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
14 Iun. 2021, 17:54 // Politica //  Petru Beregoi

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, a expediat un demers către Procuratura din municipiul Bălți, pentru a se expune asupra donațiilor primite de Partidul „Nostru” în perioada 2015-2016, după ce, în adresa CEC a parvenit o solicitare în acest sens de la o asociație.

Șefa, Direcţiei comunicare, relaţii publice şi mass-media a Comisiei Electorale Centrale, Rodica Sîrbu, a declarat pentru Realitatea.md că, solicitarea președintelui Comisiei a fost făcută către Procuratura din Bălți, după ce președinta Asociației pentru Drepturile Omului „Lex XXI”, Diana Grosu, a cerut asemenea informații de la CEC.

Mai exact, Diana Grosu a solicitat informații de la CEC despre finanțarea campaniei electorale a Partidului „Nostru” în cadrul alegerilor locale generale din 14 iunie 2015, precum și a candidatului, Dumitru Ciubașenco, la alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016.

„În adresa CEC a parvenit o sesizare din partea unei asociații cu privire la finanțarea campaniei electorale a Partidului „Nostru” în cadrul alegerilor din 2015 și 2016. Conform prevederilor legale, președintele CEC a remis acest demers spre examinare, conform competențelor și anume Procuraturii municipiului Bălți”, a spus Sîrbu.

Ținînd cont de faptul că, toată corespondența dintre CEC și alte instituții este semnată de președintele Comisiei, din acest considerent demersul dat către Procuratura din Bălți a fost semnat de către Dorin Cimil, a precizat Rodica Sîrbu.

 
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU