Curs valutar
 • EUR
  21.4838
  0%
 • USD
  17.8399
  0%
 • RUB
  0.2391
  0%
 • RON
  4.3609
  0%
 • UAH
  0.6431
  0%

România: Majoritatea pacienților infectați cu COVID-19, sunt nevaccinați și manifestă forme grave ale bolii

20 Apr. 2021, 10:23
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
20 Apr. 2021, 10:23 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Medicii români din spitalele COVID spun că acum au alți pacienți față de în urmă cu un an. Locul pensionarilor a fost luat de oameni de vârstă medie. Mai mult de jumătate dintre pacienții infectați cu COVID-19, care ajung în spitale sunt nevaccinați și manifestă forme grave ale bolii, spun medicii. Ei trag un semnal de alarmă și îi îndeamnă pe oameni să meargă să facă vaccinul. Spun că efectele imunizării încep să se vadă. Potrivit specialiștilor, pacienții care s-au infectat cu coronavirus, deși erau vaccinați, manifestă forme ușoare și medii, scrie Digi24. 

În spitalele din România sunt aproape 13 mii de pacienți cu COVID-19, cei mai mulți nevaccinați.

Institutul Matei Balș, din București, este spitalul care a tratat bolnavi infectați cu noul coronavirus încă de la începutul pandemiei. Cei mai mulți pacienți care ajung la spital, în acest val trei al pandemiei, sunt neimunizați. În medie, la „Balș” vin 200 de pacienți pe zi și mai mult de jumătate dintre ei sunt neimunizați.

„Sunt 172 de prezentări astăzi, de la ora 0:00, azi-noapte. Parcă sunt tot în creștere. Părerea mea e că dacă s-ar vaccina cât mai mulți, ar fi mult mai bine”, spune Mariana Stanciu, asistent medical. 

Nevaccinații au saturația de oxigen mai mică

Printre persoanele care ajung la „Balș” sunt și vaccinați, în general doar cu prima doză, și nevaccinați. Însă „se vede o diferență”, spune asistenta. Cei care sunt nevaccinați, mai ales vârstnicii, sunt într-o stare mai gravă și au, în special, saturația de oxigen mai mică, sub 90. Cei vaccinați sunt cu febră, frison, tuse.

Valul trei a adus mai mulți pacienți cu forme grave ale bolii, care au nevoie de oxigen. Camerele de gardă sunt pline la orice oră, iar medicii dau telefoane disperați la alte spitale să le găsească un loc liber. Nici măcar Institutul Matei Balș, cel mai mare spital de boli infecțioase din România, nu mai are unde să interneze atât de mulți bolnavi.

„Nu mai avem locuri, încercăm să transferăm ce putem la alte spitale. În momentul de față, avem 16 pacienți de internat în camera de gardă. În funcție de ce locuri găsim, sigur, se transferă la alte spitale. Cazurile mai grave au prioritate, evident, la internare și rămân la noi. Este extrem de dificil pentru pacienții care au nevoie de oxigen și noi nu avem cum să le oferim”, susține un medic. 

„Valul trei pentru noi a fost un pic mai greu ca număr de cazuri și ca gravitate. Din păcate, este destul de descurajant să vedem la momentul actual atât de multe cazuri grave, dar sperăm ca în urma vaccinării să scadă semnificativ acest număr al pacienților gravi, în special”, mărturisește medicul.

Persoanele vaccinate cu două doze manifestă  forme ușoare

Însă în România încă există o mare reticență în privința vaccinului anti-Covid. După interesul masiv din prima etapă a vaccinării, campania a început să bată pasul pe loc. Asta nu face decât să amâne momentul în care viața atât a românilor, cât și a persoanelor din Republica Moldova, va putea să revină la normal. Mai grav, refuzul imunizării pune o presiune uriașă pe spitale, unde situația este mereu la limită. Cei care s-au infectat și au ajuns pe un pat de spital și-au dat seama cât de important e vaccinul în lupta cu acest virus.

„Dacă făceam vaccinul, probabil că scăpam de nenorocitul ăsta de virus, că tare rău este”, spune o pacientă cu o mască de oxigen pe față. 

Dr. Adrian Marinescu: Este clar că vaccinul ne protejează

„Am început să urmărim cu atenție dacă pacientul cu formă severă sau pacientul critic are un status de persoană vaccinată sau nu și am constatat că în cele mai multe dintre cazuri sunt persoane nevaccinate, deci este destul de clar că vaccinul, în momentul în care vorbim de o schemă completă de vaccinare ne protejează și face diferența dintre infecție și respectiv, o formă ușoară de boală și formele severe și critice”, spune dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș.

Medicii explică de ce este important ca oamenii să se vaccineze cât mai repede posibil: „Dacă un număr mai mare din populație s-ar vaccina, ar face anticorpi și ar rezista cumva la acest COVID. Urgența este plină și facem un apel la întreaga populație: să vă vaccinați, nu vă obligăm, dar până la urmă nu suntem nici noi oameni de fier, suntem tot oameni, ca și dumneavoastră. Câteodată vin foarte, foarte mulți pacienți și nu mai putem să facem față, ambulanțele stau afară în așteptare, pe unii nici nu apucăm să-i vedem și poate au necesar de oxigen și fac stop cardiorespirator în curte, ceea ce nu mi se pare normal”, spune o tânără doctoriță.

Ce înseamnă o vaccinare accelerată în rândul populației

Beneficiile vaccinării se văd cel mai bine în rândul personalului medical, primul imunizat în România și în alte țări. Numărul infectărilor a scăzut de la 70 de cazuri pe zi, la sub 20, în condițiile în care aproape 90% dintre ei sunt imunizați cu ambele doze.

Referitor la vaccinarea accelerată în rândul populației generale vedem cel mai bine în state precum Israel și Marea Britanie. Acolo, numărul infectărilor a scăzut extrem de mult, iar viața începe să semene cu cea de dinainte de pandemie. În Israel, de exemplu, țara campioană la vaccinare, numărul îmbolnăvirilor a scăzut cu 98%.

În România, au fost vaccinate până acum aproximativ 2,5 milioane de persoane, dintr-o populație de 19 milioane de locuitori. 1,5 milioane de români sunt deja vaccinați cu ambele doze. 

Potrivit autorităților românești, locuitorii de peste Prut vor scăpa de restricții și în special de mască în momentul în care vor fi imunizați peste 10 milioane de români.

Realitatea Live

Ceremonia oficială consacrată Zilei Victoriei şi comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 7 mai 2021
Declarațiile președintelui Maia Sandu, după ce a primit vaccinul anti-COVID
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, își administrează prima doză de vaccin „AstraZeneca”, împotriva COVID-19
„Dacă rămân acasă, merg la…” Eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Asociația Obștească „Garda Tânără” organizează „Valsul Victoriei”
Conferință de presă organizată de președintele Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a CMC, Vasili Chirtoca
Masa rotundă aniversară „Academicianul, compozitorul, dirijorul Gheorghe Mustea – 70 de ani de la naștere”
Președintele Maia Sandu, în dialog cu diaspora din Spania și Portugalia
09 Mai 2021, 10:17
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
09 Mai 2021, 10:17 // În Lume //  Elena Putregai

Ziua Victoriei şi a Comemorării Eroilor Căzuţi pentru Independenţa Patriei este marcată, în fiecare an, la Moscova, Federația Rusă. De 9 Mai, se organizează parada militară. Anul acesta cetățenii au fost felicități cu a 76-a aniversare de la evenimentul care, în același timp, vine să comemoreze capitularea Germaniei în cel de-al doilea război mondial, semnată la Berlin, seara tîrziu, la 8 mai 1945. Liderul Kremlinului și-a făcut apariția.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a venit însoțit de președintele Tadjikistanului.

Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a felicitat participanții de la parada militară.

 

 

 

 

Vladimir Putin a susținut un discurs în Piața Roșie, întrerupt de un minut de reculegere.

Pervîi Kanal – postul federal de televiziune transmite în direct.

 
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile