Robert Adam
pentru Europa Liberă
„Infodemie” – astfel este numită una din componentele de bază ale războiului hibrid pe care strategii de la Kremlin îl testează în diverse regiuni ale lumii. Politologul Robert Adam, autorul volumului „Două veacuri de populism românesc”, care a studiat în diferite centre academice europene fenomenul manipulării, și-a expus părerea despre cele mai recente manevre informaționale ale polittehnologilor ruși profitând de pandemie și numita criză ucraineană.
Rusia, o țară care este membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU, a ajuns să joace aproape exclusiv în registrul amenințării, în registrul forței, în registrul provocării, în registrul dezinformării. Aceasta are un impact devastator asupra ordinii internaționale bazate pe drept și este cumva nedemn pentru o țară de această dimensiune și cu acest statut să joace pe această partitură, care pare cumva nedemnă de o mare putere.
Aș spune că, în acest moment, s-a ajuns, probabil, la cele mai sofisticate și mai bine țintite instrumente de manipulare din istoria omenirii, ceea ce cumva avantajează jocul Rusiei, care are o expertiză redutabilă și o tradiție în folosirea dezinformărilor de peste 40 de ani. Să ne amintim că, încă din anii 1980, una dintre cele mai de succes diversiuni lansate de serviciile secrete sovietice a fost aceea că SIDA, virusul HIV a fost fabricat în laborator, o diversiune care era menită să submineze încrederea cetățenilor din țările occidentale în guvernele lor.
Acum, evident, din nou, Rusia a folosit registrul conspiraționist și atenția extremă pe care a generat-o pandemia pentru a-și atinge scopurile de politică externă. Scopurile au rămas în mare aceleași – subminarea încrederii cetățenilor în instituțiile naționale și supranaționale și, pe de altă parte, subminarea coeziunii lumii occidentale prin scoaterea în spațiul public a tot ceea ce provoacă dezbateri aprinse, dezacorduri, nemulțumiri în societate. Din nou, ceea ce spuneam, este mai ușor de jucat pe acest registru distructiv decât într-unul constructiv.
Să ne înțelegem, în acest domeniu al propagandei contra măsurilor și manipulării nu lucrează îngeri nicăieri, diferența este totuși una de substanță: în Federația Rusă libertatea presei este extrem de limitată și guvernul controlează, practic, spațiul informațional. Nu este deloc cazul în Occident, unde există o pluralitate de opinie de care, de altfel, Rusia profită foarte eficient, răspândind aceste teorii ale conspirației, care șubrezesc încrederea cetățenilor în guverne, în autorități locale, în instituții supranaționale.