Curs valutar
 • EUR
  20.0067
  0.6028%
 • USD
  17.7357
  0.0541%
 • RUB
  0.2348
  -1.1073%
 • RON
  4.0421
  0.6036%
 • UAH
  0.6543
  -0.2445%

Rusia amenință cu extinderea listei țărilor „neprietenoase”, după ce în această listă se regăsește SUA și Cehia

18 Mai 2021, 15:14
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
18 Mai 2021, 15:14 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

În pofida faptului că Uniunea Europeană consideră că decizia Federației Ruse de a clasifica Statele Unite şi Republica Cehă ca state „neprietenoase” nu este justificată și îndeamnă Rusia să-și revizuiască decizia de a aproba o asemenea listă, viceministrul rus de externe anunță că lista țărilor „neprietenoase” se poate extinde. 

Lista țărilor neprietenoase se poate extinde. Acest lucru a fost anunțat marți, 18 mai, de viceministrul rus de externe Serghei Ryabkov.

„Lista țărilor neprietenoase se poate extinde, deși nu am vrea ca această listă de state să devină fără dimensiuni. Până în prezent, Washington și Praga au luat cea mai mânioasă poziție, să zicem, în confruntarea cu noi. Ceea ce vedem în ordinea guvernamentală relevantă este o reflectare a stării de fapt reale”, a declarat viceministrul rus de externe, Serghei Ryabkov, într-un interviu pentru RBC.

În același timp, așa cum a subliniat diplomatul, el nu știe cât de important este pentru Washington și a spus că până în prezent nu au existat cereri din partea Statelor Unite de a fi retrase de pe listă.

Ryabkov a spus că baza pentru excluderea de pe lista statelor „neprietenoase” va fi comportamentul autorităților din țările vizate și disponibilitatea lor de a lua măsuri practice.

Guvernul a aprobat lista țărilor neprietenoase cu Rusia pe 14 mai. Federația Rusă a anunțat vineri că Statele Unite ale Americii și Cehia sunt considerate oficial drept state „neprietenoase”, iar misiunile diplomatice ale SUA nu mai pot angaja personal local.

Secretarul de presă, al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a remarcat în aceeași zi că un număr mic de țări de pe această listă vorbește despre disponibilitatea Moscovei pentru dialog.

Potrivit ministrului ceh de externe, Jakub Kulganek, decizia Moscovei de a adăuga Republica Cehă pe lista țărilor neprietenoase este un pas în continuare către escaladarea relațiilor nu numai cu partea cehă, ci și cu întreaga UE și aliații săi.

La rândul său, Uniunea Europeană a considerat nefondate acuzațiile Moscovei de acțiuni neprietenoase și a solicitat părții ruse să reconsidere această decizie.

Anterior, SUA și Republica Cehă au fost incluse în lista „statelor străine neprietenoase”, aprobată și publicată de guvernul rus vineri, 14 mai. Astfel, vor fi aplicate măsuri în conformitate cu decretul din 23 aprilie 2021 al președintelui rus Vladimir Putin. Acest decret implică mai multe restricții până la interzicerea completă a angajării cetățenilor ruși pentru a lucra pentru ambasade, consulate și alte misiuni ale unui „stat neprietenos”.

Lista indică faptul că Republicii Cehe i se va permite să angajeze cel mult 19 cetățeni ruși pentru a lucra la ambasada sa, în timp ce ambasada SUA nu are voie să angajeze niciunul.

Realitatea Live

29 Nov. 2021, 20:55
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
29 Nov. 2021, 20:55 // Politica //  Cristina Vlah

Jurnalistul Vlad Ţurcanu urmează să fie înaintat Parlamentului pentru funcţia de director general al Companiei „Teleradio-Moldova”, informează Realitatea.md cu referire la trm.md.

Pe site-ul oficial al companiei se menționează faptul că pentru candidatura lui Vlad Țurcanu au votat şase din cei şapte membri ai Consiliului de supraveghere şi dezvoltare al TRM, reuniţi astăzi în prima şedinţă. Informaţia a fost confirmată pentru TRM.MD de către Sergiu Stanciu, secretar al CSD. Potrivit lui Stanciu, candidatura lui Vlad Ţurcanu a fost propusă de către Arcadie Gherasim, preşedintele Consiliului de Supraveghere.

„Abia aştept să ajung în comisia parlamentară pentru audieri. Atunci voi spune mai multe, pentru că acum mă pregătesc pentru acest exerciţiu, dar vă pot confirma că într-adevăr aşa este. Mai departe nu mă grăbesc să îmi expun platforma de lucru, pentru că ea urmează să fie prezentată comisiei parlamentare”, a declarat pentru TRM.MD Vlad Ţurcanu, după ce a fost solicitat să comenteze propunerea candidaturii sale pentru această funcţie.

Vlad Ţurcanu este jurnalist şi specialist în comunicare, cu o experienţă de muncă în ambele domenii de peste 20 de ani. În perioada 2012-2016 a fost consilier şi purtător de cuvânt al preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Anterior, a fost jurnalist la Radio Moldova, TV Moldova 1, Radio Europa Liberă, membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Vlad Ţurcanu este licenţiat în Jurnalism şi ştiinţe ale comunicării la Universitatea de Stat din Moldova.

Conform legislaţiei în vigoare, directorul general al furnizorului public naţional de servicii media este desemnat de către Parlament, la propunerea Consiliului de supraveghere şi dezvoltare. Directorul este numit în funcţie pentru un mandat de şapte ani, care nu poate fi reînnoit.

Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale, directorul general al TRM poate fi demis din funcţie de către Parlament din proprie iniţiativă, în temeiul cererii depuse, în urma constatării executării necorespunzătoare sau a neexecutării atribuţiilor sale, precum şi în alte cazuri prevăzute de legislaţia în vigoare.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală