Curs valutar
 • EUR
  21.2165
  0%
 • USD
  17.7805
  0%
 • RUB
  0.2449
  0%
 • RON
  4.3076
  0%
 • UAH
  0.6548
  0%

Rusia amenință cu extinderea listei țărilor „neprietenoase”, după ce în această listă se regăsește SUA și Cehia

18 Mai 2021, 15:14
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
18 Mai 2021, 15:14 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

În pofida faptului că Uniunea Europeană consideră că decizia Federației Ruse de a clasifica Statele Unite şi Republica Cehă ca state „neprietenoase” nu este justificată și îndeamnă Rusia să-și revizuiască decizia de a aproba o asemenea listă, viceministrul rus de externe anunță că lista țărilor „neprietenoase” se poate extinde. 

Lista țărilor neprietenoase se poate extinde. Acest lucru a fost anunțat marți, 18 mai, de viceministrul rus de externe Serghei Ryabkov.

„Lista țărilor neprietenoase se poate extinde, deși nu am vrea ca această listă de state să devină fără dimensiuni. Până în prezent, Washington și Praga au luat cea mai mânioasă poziție, să zicem, în confruntarea cu noi. Ceea ce vedem în ordinea guvernamentală relevantă este o reflectare a stării de fapt reale”, a declarat viceministrul rus de externe, Serghei Ryabkov, într-un interviu pentru RBC.

În același timp, așa cum a subliniat diplomatul, el nu știe cât de important este pentru Washington și a spus că până în prezent nu au existat cereri din partea Statelor Unite de a fi retrase de pe listă.

Ryabkov a spus că baza pentru excluderea de pe lista statelor „neprietenoase” va fi comportamentul autorităților din țările vizate și disponibilitatea lor de a lua măsuri practice.

Guvernul a aprobat lista țărilor neprietenoase cu Rusia pe 14 mai. Federația Rusă a anunțat vineri că Statele Unite ale Americii și Cehia sunt considerate oficial drept state „neprietenoase”, iar misiunile diplomatice ale SUA nu mai pot angaja personal local.

Secretarul de presă, al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a remarcat în aceeași zi că un număr mic de țări de pe această listă vorbește despre disponibilitatea Moscovei pentru dialog.

Potrivit ministrului ceh de externe, Jakub Kulganek, decizia Moscovei de a adăuga Republica Cehă pe lista țărilor neprietenoase este un pas în continuare către escaladarea relațiilor nu numai cu partea cehă, ci și cu întreaga UE și aliații săi.

La rândul său, Uniunea Europeană a considerat nefondate acuzațiile Moscovei de acțiuni neprietenoase și a solicitat părții ruse să reconsidere această decizie.

Anterior, SUA și Republica Cehă au fost incluse în lista „statelor străine neprietenoase”, aprobată și publicată de guvernul rus vineri, 14 mai. Astfel, vor fi aplicate măsuri în conformitate cu decretul din 23 aprilie 2021 al președintelui rus Vladimir Putin. Acest decret implică mai multe restricții până la interzicerea completă a angajării cetățenilor ruși pentru a lucra pentru ambasade, consulate și alte misiuni ale unui „stat neprietenos”.

Lista indică faptul că Republicii Cehe i se va permite să angajeze cel mult 19 cetățeni ruși pentru a lucra la ambasada sa, în timp ce ambasada SUA nu are voie să angajeze niciunul.

Realitatea Live

18 Iun. 2021, 21:40
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
18 Iun. 2021, 21:40 // Politica //  Cristina Vlah

Imnul țării noastre a răsunat astăzi în capitala Italiei, la întâmpinarea oficială a președintei Maia Sandu. Șefa statului a fost primită de către președintele italian, Sergio Mattarella, cu onoruri militare, a fost prezentă și cavaleria, iar orchestra militară italiană a intonat imnurile celor două țări, informează Realitatea.md.

De asemenea, președinta Republicii Moldova s-a întâlnit cu președinta Senatului italian, Maria Elisabetta Alberti Casellati, cu care a discutat despre modalitățile de consolidare a cooperării dintre țările noastre în plan politic, economic, social și cultural.

O altă întrevedere de azi a Maiei Sandu a fost cu președintele Camerei Deputaților, Roberto Fico, și cu președintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, Piero Fassino.

„M-am bucurat de interesul și deschiderea părții italiene de a avansa relațiile noastre bilaterale în mai multe domenii de interes comun, precum justiția, relansarea economiei și agenda europeană. Am avut, în acest context, și un schimb de opinii mai detaliat cu privire la prioritățile de pe agenda noastră cu UE. Am subliniat că, în primele șase luni ale mandatului meu, am reușit să revitalizăm relația cu Uniunea Europeană și sperăm ca Italia să ne susțină în facilitarea circulației libere a cetățenilor noștri în baza certificatelor de vaccinare acceptabile de către statele membre ale UE”, a afirmat Maia Sandu.

Amintim, că șefa statului se află la Roma într-o vizită de lucru în perioada 18-20 iunie, la invitaţia președintelui italian. Vizita include o serie de întrevederi cu diverși oficiali italieni, dar și o întâlnire cu reprezentanţii diasporei, Italia fiind ţara cu cea mai mare comunitate de moldoveni din Europa.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției